AcasăPoliticaArma anti-drone la preț redus, gata anul viitor?

Arma anti-drone la preț redus, gata anul viitor?

O armă la preț redus care poate doborî mai multe drone simultan prin perturbarea sistemului lor electronic ar putea fi disponibilă încă din 2025

O armă la preț redus care poate doborî mai multe drone simultan prin perturbarea sistemului lor electronic ar putea fi disponibilă încă de anul viitor, potrivit directorului Thales UK.

Alex Cresswell declarat pentru Financial Times că noua armă cu energie dirijată prin radiofrecvență (RFDEW), care este testată pe teren cu armata britanică în cursul verii, ar trebui să fie gata de utilizare „destul de repede”.

„Să treci de la ceva care funcționează în viața reală pe Câmpia Salisbury la ceva pe care l-ai trimite în Ucraina este încă un salt destul de mare. Este un salt de un an, dar nu de mulți ani”.

Thales UK, filiala britanică a grupului francez de apărare și tehnologie, conduce dezvoltarea armei ca parte a unui consorțiu industrial sub contract cu Ministerul Apărării. Decizia privind momentul și locul de desfășurare a sistemului va aparține guvernului britanic.

10 pence per utilizare

La un cost de numai 10 pence per utilizare și cu o rază de acțiune de până la 1 km, sistemul va oferi o alternativă mai ieftină la sistemele tradiționale de apărare antiaeriană cu rachete, care costă de obicei mai mult de sute de mii de dolari. Tehnologia poate fi montată pe vehicule militare și utilizează o sursă de energie mobilă pentru a produce unde sau impulsuri de radiofrecvență care să interfereze cu sistemele electronice ale unei ținte în mișcare.

Thales, care are ca cel mai mare investitor guvernul francez, a generat venituri de 18,4 miliarde de euro anul trecut și recrutează masiv în întreaga lume. În Regatul Unit, unde are peste 7.000 de angajați, vânzările au crescut cu 20% în ultimii doi ani, ajungând la puțin peste 1,1 miliarde de lire sterline până la sfârșitul lui 2023.

Cresswell se așteaptă ca vânzările din Regatul Unit să crească cu încă 10% în acest an, deoarece compania beneficiază de comenzi guvernamentale mai mari. Produce rachete și lansatoare la două locații din Belfast, în Irlanda de Nord, și furnizează sisteme sonar pentru submarinele nucleare ale Marinei Regale.

Rachete fabricate în Belfast au ajuns pe frontul ucrainean. Invazia Rusiei în Ucraina nu numai că a epuizat stocurile de arme ale guvernelor, dar a subliniat și faptul că majoritatea erau prea mici pentru a face față unui conflict lung și intens.

Producția instalațiilor din Belfast, unde Thales construiește sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Starstreak și asamblează sistemul antitanc Saab NLAW, s-a dublat în ultimele 18 luni, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Cresswell a precizat că Thales intenționează să dubleze din nou producția în următorii doi ani pentru a face față cererii.

A avut loc o „schimbare seismică” în modul în care sunt achiziționate armele și munițiile, cu un „accent mult mai mare pe integrarea rezilienței, și a capacității de extindere”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor