AcasăPoliticaArginții țărilor bogate, la căpătâiul Ucrainei

Arginții țărilor bogate, la căpătâiul Ucrainei

Menținerea finanțelor Ucrainei pe linia de plutire, combaterea creșterii prețurilor la alimente, sprijinirea țărilor vulnerabile: marii cheltuitori ai G7 nu vor avea suficient timp, în cadrul reuniunii din Germania, pentru a aborda toate repercusiunile economice ale războiului lansat de Moscova.

Prima prioritate a acestei reuniuni, până vineri, a miniștrilor de finanțe ai celor șapte puteri industriale (Statele Unite, Japonia, Canada, Franța, Italia, Marea Britanie, Germania) este de a finaliza o nouă rundă de finanțare pentru a acoperi bugetul ucrainean pentru trimestrul în curs.

5 miliarde de dolari pe lună

Pentru a menține economia țării în funcțiune, Kievul estimează că are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună.”Cerem mult sprijin financiar, dar și prețul este mare. Este o modalitate de a supraviețui”, a declarat recent ministrul ucrainean de finanțe Serghei Martchenko pentru AFP.

Din colosalul pachet de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pus pe masă săptămâna trecută de președintele american Joe Biden, se așteaptă ca aproximativ 7,5 miliarde de dolari să ajungă la bugetul ucrainean pe termen scurt, potrivit unor surse ministeriale din G7.

„Le voi cere omologilor mei să ni se alăture pentru a-și spori sprijinul financiar pentru Ucraina. Ucraina are nevoie  de ajutorul nostru și are nevoie de el acum”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la sosirea la Königswinter, suburbia vestică a orașului Bonn, unde are loc reuniunea.

Miercuri, Comisia Europeană a propus „o nouă asistență macrofinanciară” pentru Ucraina în acest an, de „până la 9 miliarde de euro”.

Proporția de împrumuturi și de ajutor direct din acest nou pachet de sprijin se dezbate în rândul statelor G7.

Este vorba despre asigurarea solvabilității Ucrainei „pentru următoarele zile, următoarele săptămâni”, a comentat ministrul german de finanțe, Christian Lindner.Au fost menționate căi de finanțare, cum ar fi utilizarea activelor rusești înghețate în cadrul sancțiunilor occidentale.

Războiul declanșat de Rusia ar trebui să provoace o contracție masivă a economiei ucrainene, estimată la 30% de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și chiar 45% de către Banca Mondială.

În diferite grade, întreaga economie mondială este afectată de această ofensivă și de sancțiunile împotriva Moscovei.

Pe fondul înrăutățirii inflației și al amenințării unei crize alimentare în unele țări, FMI și-a redus prognoza de creștere globală la 3,6% în acest an, față de 4,4% cât estima în ianuarie.

author avatar
National
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger