Caruselul diplomatic este în plină desfășurare în această săptămână, cu discuții de profil înalt menite să pună capăt războaielor din Ucraina și Gaza.
Remarcabil, aceste negocieri au loc în statele din Golf, care devin rapid noii mediatori globali, potrivit Washington Examiner. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman înaintea reluării negocierilor Ucrainei cu Statele Unite.
Secretarul de stat Marco Rubio se află, de asemenea, în orașul Jeddah, port la Marea Roșie, pentru a se întâlni separat cu prințul saudit înaintea reuniunii, la care Zelenski nu va participa, pentru a stabili un cadru care să pună capăt invaziei ruse.
Va fi o discuție tensionată, după ce Zelenski a fost dat afară de la Casa Albă luna trecută pentru refuzul perceput de a negocia cu bună credință. Cearta sa televizată cu președintele Donald Trump și vicepreședintele JD Vance în Biroul Oval a deteriorat relațiile dintre SUA și Ucraina și i-a uimit pe liderii europeni.
În același timp în care Arabia Saudită îi găzduiește pe Zelenski și Rubio, Qatarul se pregătește să primească emisari din partea SUA și Israelului pentru a media discuțiile dintre statul ebraic și Hamas.
Qatar, o țară care a colaborat cu SUA și Egiptul pentru a media acordul de pace fragil de până acum, își asumă un rol mai important în runda actuală de negocieri.
Faza a doua a încetării focului între Israel și Hamas are dificultăți în a fi lansată din cauza dezacordurilor privind următorii pași. Cei 59 de ostatici rămași deținuți de gruparea teroristă rămân o piedică în calea depășirii primei faze.
Israelul cere eliberarea a cel puțin jumătate dintre ostatici înainte ca discuțiile să poată avansa. Între timp, armata israeliană blochează importul de provizii în Gaza drept mijloc de presiune asupra Hamas.
Hamas a anunțat că abordează negocierile conduse de Qatar cu o anumită flexibilitate, dar a deplâns lipsa aprovizionării locuitorilor din Gaza.
Astfel de misiuni diplomatice care se suprapun arată un centru de greutate în creștere în Orientul Mijlociu pentru națiunile care caută mediatori terți în conflictele geopolitice.
Apariția Arabiei Saudite și a Qatarului drept mediatori consacrați este rezultatul eforturilor de decenii ale celor două monarhii islamice de a-și îmbunăți reputația și relațiile internaționale.
se duc dipa miirosul banilor ,cine mai crede politichia mondiala o mlastina in care se zbat toti!!!