AcasăPoliticaAr fi putut Rusia și America să se înțeleagă vreodată?

Ar fi putut Rusia și America să se înțeleagă vreodată?

Primele experiențe ale Rusiei cu economia de piață - toate concepute și promovate de SUA - au fost traumatizante

Un memorandum diplomatic, trimis în 1994 de ambasada SUA la Moscova către Departamentul de Stat din Washington, a fost recent declasificat.

Vine într-un moment de tensiune crescută și de neînțelegere continuă: de ce relațiile dintre Rusia și SUA sunt atât de proaste?

”Am ajuns într-un punct în care se poate spune că cel mai bun serviciu pe care programul nostru de ajutor l-ar putea face ar fi să îi permită lui Boris Elțîn să spună public Americii să-și investească banii”, a scris Wayne Merry, care în 1994 a analizat politica internă a Rusiei în cadrul Ambasadei SUA din Moscova.

Strategia Statelor Unite față de noua Federație Rusă a insistat asupra susținerii democrației și  reformelor economice, relatează The Spectator. Ideea era să se asigure că Rusia, o putere nucleară și cel mai mare stat succesor al Uniunii Sovietice, era pe cale să devină o democrație liberală cu o economie de piață.

”Washingtonul încearcă să înțeleagă alte țări uitându-se în oglindă”

Americanii erau convinși că democrația și piața liberă sunt inseparabile, iar acest model s-ar potrivi în societatea rusă.

Acceleratorul ideologic presărat deasupra a fost acela că SUA au câștigat Războiul Rece, astfel încât era timpul ca Rusia să arunce prosopul și să se alăture capitalismului triumfător.

Problema, potrivit lui Merry, a fost un eșec total în a înțelege ce se întâmplă pe teren în cea mai mare țară din lume.

Rusia nu a fost pregătită pentru tipul de reformă economică radicală impus de guvernul SUA. URSS nu a avut niciodată cu adevărat o economie; bunurile și serviciile erau produse și alocate exclusiv în funcție de prioritățile politice ale celebrelor planuri cincinale.

Și chiar acest sistem osificat era în genunchi în momentul prăbușirii imperiului sovietic. Tragerea Rusiei către o economie de piață a fost ca și cum ai lipi o portocală de un măr și te-ai ruga să prindă rădăcini. Mai rău, colapsul sovietic și „terapia de șoc” prescrisă de consilierii americani au sărăcit aproape întreaga națiune.

În cuvintele lui Merry, rușii au început să se plictisească  de acei consilieri, numiți ”turiști asistenți”, deoarece au tratat Rusia  ca pe un „laborator social-economic pentru testarea teoriilor academice”.

Primele experiențe ale Rusiei cu economia de piață – toate concepute și promovate de SUA – au fost traumatizante. ”Putinismul” ulterior nu a apărut din nimic. Vladimir Putin era anti-occidental cu mult înainte de a se apropia de putere.

Criticile lui Merry la adresa angajamentului politic și economic al SUA cu Rusia sunt specifice, nuanțate și bazate pe cunoștințe de primă mână. O frază  sintetizează concluzia amară: „Din experiența mea, Washingtonul

author avatar
Radu Jacotă Redactor
253 afisari

1 COMENTARIU

  1. Rușii, nu sunt prosti ca alții. I-au citit din prima pe yankey, că-ți iau tot ieftin sau pe gratis si-ți revând apoi totul scump. Și dacă tot nu i-am puțul păcăli, atunci sa le dam un război, sa-i ținem ocupați. Calcul greșit și de data asta. Oare, ce urmează?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger