AcasăPoliticaApostolul Justiției usr-iste, deputatul Mihai Badea, hrănit ani buni din contracte publice

Apostolul Justiției usr-iste, deputatul Mihai Badea, hrănit ani buni din contracte publice

sursa foto: Facebook/Mihai Badea

După ce și-a câștigat ani buni pâinea și biletul de RATB pe la casele de avocatură ce au beneficiat în trecut de contracte bănoase și controversate cu diverse instituții sau societăți ale statului român, Mihai-Alexandru Badea și-a descoperit valențe de deontolog. Și a devenit USR-ist de profesie, ba chiar deputat. Deși absolut nimic din activitatea sa profesională de avocat nu îl recomanda, deputatul USR Badea a ajuns membru al Comisiei juridice din Camera Deputaților, ba chiar președinte al acesteia la un moment dat. Abuzând de această poziție, fostul avocățel de Registrul Comerțului a început să interfereze, nepermis, cu puterea judecătorească. Să amenințe CSM și Inspecția Judicară, să arate cu degetul spre judecători incomozi crezului absurd usr-ist. 

Potrivit cv-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților, după ce a terminat Dreptul în anul 2008, Mihai-Alexandru Badea și-a făcut ucenicia într-ale avocaturii la Boștină și Asociații. Da, exact, la celebrul avocat Boștină reținut și cercetat în 2015 pentru acuzații de evaziune fiscală în domeniul IT și al consultanței cu prejudicii de un milion de euro. Adică acel gen de consultanță pe care o presta stagiarul Mihai-Alexandru Badea, pe bani europeni sau de la bugetul statului, la Boștină în perioada 2009-2011. Căci, pe când nu era USR-ist convins, Mihai-Alexandru Badea oferea asistență juridică companiei de stat Poșta Română, sub umbrela casei de avocatură Boștină, în proiecte menite să scurgă banul public. Astfel, stagiarul Badea a fost implicat în proiectul înregistrării tuturor sediilor secundare ale Poștei Române în Registrul Comerţului și în proiectul întabularii tuturor proprietăţilor imobiliare ale Poștei Române în Cartea Funciară. Adică s-a ocupat de niște trebușoare pe care le putea face orice jurist al Companiei Naționale Poșta Română. Însă cum s-ar mai fi scurs banii publici pentru consultanța privată a avocaților? Căci, conform datelor publicate de Corpul de Control al Guvernului, în perioada 1 ianuarie 2009-31 mai 2012 (adică exact în perioada în care actualul deputat USR lucra la Boștină) casa de avocatură Boştină & Asociaţii S.P.R.L. avea contracte încheiate cu instituții și autorități în valoare de 10.877.010,33 lei. 

Devenit avocat definitiv în martie 2011, Mihai-Alexandru Badea l-a părăsit pe Boștină și s-a dus la casa de avocatură Banu, Raclaru și Nasta. Aici a interferat mai puțin cu serviciile acordate instituțiilor sau autorităților de stat. Și a plecat destul de repede la o altă casă de avocatură, Grigoraş și Partenerii. Deși era era avocat definitiv, Badea a prestat și aici inclusiv ceea ce și un student poate să facă: „redactarea documentelor necesare și reprezentarea clienților în fața Oficiului Registrului Comerțului din București”.

Actualul USR-ist Mihai-Alexandru Badea s-a reîmprietenit bine cu banul public în perioada 2014-2017, când a activat la Vlănțoiu și Asociații. Conform propriului CV, Badea a prestat pe banii clientului Opera Națională București. Iar datele din Raportul Corpului de Control al Cabinetului Cioloș arată că în perioada 01.07.2012 – 31.12.2015 societatea de avocatură Vlănțoiu și Asociații, unde lucra Mihai-Alexandru Badea, era pe locul 22 în top contracte încheiate cu entități publice, cu o sumă de 1.107.284,42 lei. De altfel, Opera Națională București, pentru care Badea a prestat consiliere juridică, a cheltuit atunci pe avocați externi suma de 1.668.356,26 lei. 

Agitația politică din 2017 (înlocuirea lui Cioloș cu Grindeanu și mai apoi cu Tudose) a avut rolul să îl determine pe Mihai-Alexandru Badea să își caute menirea politică. S-a suspendat din data de 7.03.2017 din Baroul București și s-a angajat în funcția de consilier la Grupul parlamentar al partidului Uniunea Salvați România. Astfel, cel hranit din contracte cu instituții publice a devenit un aprig luptător al conservării banului public. Și chiar dacă trecutul profesional nu îl recomanda cu nimic, avocatul Badea și-a folosit experiența depunerii de acte la Registrul Comerțului pentru a începe, în perioada 2017-2020, să ofere asistență juridică deputaților USR!!! Și nu una oarecare, ci chiar în procesul de exercitare a dreptului de a sesiza Curtea Constituţională.

Vocal în discursuri goale în conținut, Mihai -Alexandru Badea s-a implicat în campania electorală din 2020, a candidat și a devinit deputat USR cu imunitate. Uitând că a fost hrănit din banul public ani la rând, Badea a mimat o pricepere juridică de excepție și a prins un loc în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. A fost numit chiar președintele acesteia. Dar cum Parlamentul nu este Registrul Comerțului, unde orice prăpădit de avocat obține clientului mențiunea dorită, Badea a fost înlocuit din funcția de președinte. Și-a folosit  însă titulatura de membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților pentru a proteja interesele usr-iste din Justiție. Tocmai el, stagiarul lui Boștină & Co.

author avatar
Catalin Manolache