AcasăPoliticaApărarea europeană depinde de bumbacul chinezesc!

Apărarea europeană depinde de bumbacul chinezesc!

Contractorii europeni din domeniul apărării au avertizat că dependența de bumbacul chinezesc folosit la fabricarea prafului de pușcă le amenință capacitatea de a-și extinde producția

Contractorii europeni din domeniul apărării au avertizat că dependența de bumbacul chinezesc folosit la fabricarea prafului de pușcă pentru muniție le amenință capacitatea de a-și extinde producția, în timp ce țările occidentale se grăbesc să susțină armata suprasolicitată a Ucrainei.

 Lintersul de bumbac, un ingredient principal necesar pentru producerea nitrocelulozei, este utilizat în proiectilele de artilerie și în alți explozibili.

Guncotton

Cererea de muniție a crescut vertiginos, Ucraina consumând obuze în proporții mari în războiul împotriva Rusiei. Dar contractorii din domeniul apărării s-au străduit să mărească producția din cauza constrângerilor legate de lanțul de aprovizionare cu diverse inputuri, inclusiv nitroceluloza, cunoscută și sub numele de „guncotton”.

Principalii producători de armament, inclusiv Saab din Suedia și Rheinmetall din Germania, au avertizat că Europa este excesiv de dependentă de bumbacul din China, care reprezintă aproape jumătate din comerțul mondial.

Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall, unul dintre principalii producători de muniție, a declarat pentru Financial Times că Europa se bazează pe China pentru „peste 70%” din importuri.

Uniunea Europeană își propune să crească producția de obuze de 155 mm la 1,4 milioane de bucăți pe an pentru a reface stocurile statelor membre, care au fost epuizate pentru a ajuta forțele armate ucrainene în fața capacităților superioare de producție rusești. Un fond de 2 miliarde de euro a fost lansat pentru a stimula producția europeană de explozibili.

Penurie

Liderii europeni au evidențiat criza nitrocelulozei. „Am devenit cu toții conștienți de necesitatea de a face față penuriei unor componente, în special a prafului de pușcă”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în martie, după o reuniune a principalilor susținători ai Ucrainei.

Dar companiilor din Germania, Suedia și Belgia le-ar fi dificil să se extindă rapid producția de explozibili în timp ce depind de sursele chinezești, deoarece există pericolul ca China să restricționeze exporturile de bumbac dacă relațiile se înrăutățesc.

Oficialii de la Saab au precizat că „dependența de China reprezintă un risc viitor sporit”. Pentru șeful grupului suedez, Micael Johansson, nitroceluloza este un exemplu al modului în care companiile din domeniul apărării vor trebui să construiască noi lanțuri de aprovizionare într-o „lume multipolară” în care „nu va fi prezentă doar ordinea occidentală bazată pe reguli”.

Astfel de îngrijorări vin în contextul în care Germania și alte națiuni europene caută să își diversifice aprovizionarea cu materiale critice, îndepărtându-se de China, care timp de decenii a fost o destinație de externalizare fiabilă și cu costuri reduse.

Ce face Rusia?

Pe de altă parte, Rusia și-a sporit producția de muniție și a crescut importurile de nitroceluloză din China în ultimii doi ani. Achizițiile au sărit de la 3,4 milioane de dolari în 2022 la 7,18 milioane de dolari în primele 10 luni din 2023, potrivit datelor de import examinate de Royal United Services Institute din Marea Britanie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor