La aproape trei ani de la predarea puterii lui Olaf Scholz, Angela Merkel a apărut la Royal Festival Hall din Londra pentru a-și promova cartea de memorii: Freiheit(Libertate).
Germania se confruntă cu un nivel de migrație fără precedent, cu o rată a criminalității în creștere, cu o economie care se clatină și cu o criză a costului vieții.
Dar Merkel nu are regrete. Obligația de a-și scrie memoriile a apărut pentru prima dată în 2015, a spus ea, din dorința de a explica decizia de a deschide porțile Germaniei pentru peste un milion de solicitanți de azil în timpul crizei migranților din acea vară.
Acum, după prăbușirea guvernului Scholz, care va declanșa alegeri anticipate în februarie, prioritatea germanilor este migrația.
Moștenirea jalnică
Pe lângă criza migranților, și prețurile mari la energie au dus la critici la adresa moștenirii lui Merkel. Ea a fost acuzată că a indus Germaniei un fals sentiment de securitate, permițându-i să devină dependentă de gazul rusesc ieftin prin conducta Nord Stream, scrie The Spectator. A declarat că nu l-a subestimat pe Vladimir Putin, ”dar, evident, el a apărat interesele țării sale”.
Asta se numește impocrizie: Merkel i-a întins covorul roșu, chiar dacă Vladimir Vladimirovici înfiera „decadentul” Ocident și pregătea un ditamai război la granițele Uniunii Europene. Dacă nu intervenea derajul cu Ucraina, Germania își continua nestingherită afacerile win-win cu maica Rusia.
În cei opt ani dintre invazia rusă din Crimeea și invazia pe scară largă din 2022, ucrainenii nu au avut nicio problemă cu utilizarea de către Germania a gazului rusesc ieftin, a susținut Merkel, deoarece și ei doreau să profite de taxele de tranzit pe care acordul le aducea în calea lor.
Asta se numește cinism: Ucraina nu a avut o problemă cu Germania, ci cu Rusia. Dar Merkel nu regretă că Germania a fost la cheremul lui Putin – și acum trage ponoasele.
Presată cu privire la a doua președinție iminentă a lui Donald Trump și ce ar putea însemna aceasta pentru Europa și Marea Britanie, Merkel a avut câteva sfaturi pentru premierul britanic Keir Starmer.
Într-o aluzie la comentariile făcute în ultimele săptămâni de consilierul lui Trump, potrivit cărora Marea Britanie ar trebui să aleagă dacă să se alinieze SUA sau UE în materie de comerț, ea a declarat: „Întotdeauna este important ca, în calitate de prim-ministru sau cancelar, să aperi interesele țării tale”. Totuși, Germania „s-a simțit abandonată” de votul britanic pentru Brexit. Mare scofală !
La Royal Festival Hall, publicul predominant a fost vorbitor de limbă germană, iar Merkel se închipuie probabil o vedetă în politica internațională. Își apără nonșalant moștenirea, chiar dacă multe din problemele Germaniei sunt urmările mandatului ei de cancelar. Deși trecutul o ajunge din urmă, nu regretă nimic.