AcasăPoliticaAndrei Marga, despre motivele pentru care am ratat aderarea la Schengen: "România,...

Andrei Marga, despre motivele pentru care am ratat aderarea la Schengen: „România, un stat eșuat!”

andrei margaAndrei Marga, despre motivele pentru care am ratat aderarea la Schengen: "România, un stat eșuat!"

Profesorul Andrei Marga a realizat o radiografie a motivelor din cauza cărora ţara noastră a ratat aderarea la spaţiul Schengen. El spune că, pe lângă factorii externi, destul de clari și de netăgăduit, există mult mai mulți factori interni care au dus la acest nou eșec de proporții care îi face pe români să se simtă europeni de rangul II.

Nu va fi altă Românie fără schimbare energică, imediată – o schimbare de personal ce poate aduce schimbări de viziune, de proceduri, de proiecte”, spune Marga.

Marga, despre nivelul scăzut din politică

„Anticipări ce se adeveresc” – este analiza complexă a profesorului Andrei Marga, pe care o prezentăm în continuare:

Neacceptarea, foarte costisitoare și injustă, a României în sistemul de liberă circulație Schengen, în 2022, ridică întrebări pentru toți cei implicați. Mă refer aici doar la câteva dintre ele.

O întrebare privește Uniunea Europeană. După anii fructuoși ai lui Jacques Delors și Romano Prodi, în care s-a lucrat pe proiectul inițial, democratic, al unității europene, au venit anii derapajului birocratic. Ca urmare, Uniunea a fost convertită tacit într-o piață mai mare.

Din cauze ce se pot discuta, unele țări fac față cu greu competiției, încât a devenit tentantă relativizarea tratatelor și ierarhizarea rolurilor. Pe acest fundal, unii folosesc ocazia pentru consolidarea propriilor industrii pe seama altora, alții plătesc din greu. Vechi scheme ale inegalității de tratament revin, sub noi ideologii.

Schema „suveranității limitate”, care s-a aplicat în 1968 Cehoslovaciei de către sovietici, atrage acum birocrația bruxelleză, care, desigur, i-a primenit justificarea. În realitate, nu este vorba de „corelarea suveranităților”, ce vine odată cu asocierea în uniuni mai mari, cum se spune. Este altceva – în fapt, forțare, poate confuzie, și strivirea suveranității.

De altfel, promovarea de către Bruxelles a unei „corectitudini politice” dăunătoare cauzei europene și favorizarea de propagandiști și de decidenți mediocri, dar docili, au devenit curente.

Nemijlocit, este vorba de nivelul jos al politicii externe a țării, redusă la excursii și aranjamente oneroase, de amatorismul decidenților, de păguboasa gestionare a resurselor naturale și umane proprii. România a bătut, de pildă, recordul la privatizări care au însemnat lichidarea de unități productive sau pierderea lor. Ea bate recordul la jocuri interne opuse intereselor ei„, a scris Marga în Cotidianul.

Românii fug din ţară

„Mijlocit, este vorba de irosirea timpului cu „proiecte” contraproductive, prin care cei ajunși la decizii au evitat democratizarea până la capăt a societății. Ca fapt istoric, mai toate „proiectele” ultimelor două decenii au eșuat, dar după ce s-au cheltuit cu ele timp, energii și resurse. Bunăoară, înaintarea economiei s-a făcut în condițiile fraudării și jefuirii, care abia încep să fie dezvăluite public. „Lupta cu corupția” a fost concepută sectar, ca instrument de lovire a unor rivali, încât corupția s-a putut rafina și a sporit.

Lămurirea trecutului s-a folosit mai curând ca armă de înlăturare a oamenilor competenți, care s-au și dovedit capabili, și a eșuat într-o ofensivă a impostorilor și în măsluirile lor. Reforme indispensabile demarate în anii nouăzeci privind administrarea, educația, sănătatea au fost desfigurate. MCV-ul a șubrezit o justiție care nici nu a apucat să aplice Constituția României. „Proiecte” precum „România normală”, „România educată” sunt, la drept vorbind, pentru inși socotiți imaturi, ofensatoare și ridicole. Despărțirea de trecut s-a făcut diletant, încât s-au extins minciuna și sărăcia.

Din cauze multiple, clivajele din societate se adâncesc, integrarea socială este redusă, iar aspirația de a părăsi țara este mare. Așa cum arată sondajele printre tineri, ea este în creștere.

S-a stins până și capacitatea de a descrie lucid ce este în jur și de a înjgheba o dezbatere argumentativă. La Centenar, nu s-a putut pune pe masă nici măcar istoria lămuritoare a ultimului secol. Autodefinite „elite”, vizibil rupte de interesul public și defazate, își epuizează acțiunea în rezolvări private.

Aceste fapte, ca și altele, le observă tot mai mulți. Nu se poate spune că nu s-au semnalat carențele care îngreunează viața oamenilor pe aceste meleaguri. Dintre cei care intervin public, mulți au invocat fapte care ar fi fost cazul să alarmeze – cu precădere, minoratul decidenților. Cum spunea plastic un francez, „la aceștia nu-i capacitate!”.

Pe bună dreptate, unii se întreabă de unde vin toate acestea. Răspunsul tot mai frecvent în ultimii ani este că acest răspuns îl auzi și în Bucovina, și în Dobrogea, și în Oltenia, și în Transilvania, și în Muntenia.

Trei mi se par a fi cauzele reprezentării păguboase a României, înăuntru și în afară. Una ține de educație, alta ține de selecție, a treia ține de nesiguranța din instituții.

La ce bun să te strădui în propria pregătire? se poate întreba elevul și studentul care asistă la spectacol. La ce să mai rămâi aici? continuă cel aflat în plină putere.

Spus cât se poate de direct, neacceptarea în Schengen în 2022 atestă, între altele, dar pentru a câta oară?, că în România de azi este cazul schimbării pe scară mare – începând cu schimbarea de personal. Este cazul înlocuirii autorilor eșuării ce ține de „statul eșuat”. Rareori o garnitură a adunat atâtea fapte nefaste pentru propria comunitate„, continuat acelaşi Marga.

author avatar
Andrei Ștefan
1.129 afisari

45 COMENTARII

  1. Felicitari dle Marga.Faptul ca spuneti adevarul e mare lucru.Actuala Romanie este sufocata de capusele si viermii din politica.
    Deratizare completa…aia trebuie
    Daca nu aveti ghilotine taiati-le capul cu toporul de snitele sau cu drujbele de la Schweighoffer.
    O zi buna sa aveti

    • ZIARE.COM RUSINEA JURNALISMULUI DE CLOSET ! TOTI MUISTII S-AU ADUNAT PE ZIARE.COM SI TOTI LINGAII

      CICA SE PLATESTE BINE LINSUL IN COOR PE ZIARE.COM
      SPOR LA TREABA ANALFABETILOR DE PE ZIARE.COM

      • Săsălăul este supărat rău de tot.! El este primul venit ca nu mai este Primarul Sibiului este cel mai înalt demnitar și trebuie sa răspundă politic.!!
        Adevarul este ca nu mai avem diplomați care sa fie PROFESIONIȘTI CI NIȘTE BIEȚI FUNCȚIONARI INTR-O AMBASADA ȘI-ȘI ZIC DIPLOMAȚI.!! Fără profesioniști nu poți realiza mare lucru , pentru ca NEADMITEREA in SCHENGEN ESTE UN ESEC DUREROS ȘI TREBUIE ASUMAT DE GUVERNANȚI!!! Dar cu cine ?? NU VEDEM CU TOȚII CA SUNT PE DINAFARA ȘI NU ÎȘI IAU NICIO VINA DE PARCA NU S-AR FI ÎNTÂMPLAT NIMIC.!! NE-A COSTAT TEHNIC SCHENGEN PESTE O JUMĂTATE DE MILIARD DE EURO ȘI VII IN FATA POSTURILOR TV ȘI DECLARI CA EȘTI SUPĂRAT SAU A FOST DOAR UN JOC DECGLEZNE? Omul știa de câteva luni ca nu intram in spațiul Schengen ca Austria se va opune prin VETO dar dumnealui este suparat.! Câta ipocrizie din partea acestui mediocru președinte care nu a pregătit deloc DOSARUL DE ADMITERE IN SPAȚIUL SCHENGEN!!!

    • Analiza e corecta.
      Trebuie i sa și aplicat rapid corecturi la politicieni.
      Afara Aurescu, afara liberalii…au distrus tara cu Popescu, Gura, Cîtu, Ciucac, GORGHIU( curvet la conducere pe măsură lui Udrea).
      Apoi, trebuie promovata tineret bun, valoros, roman.
      Avem , inclusiv patroni de firme care vor sa crească tara.
      Josnicia pilelor trebuie sa dispara

    • De peste 30 de ani psd,pnl,udmr au fost in conducerea tarii.
      Cum ne-au adus aici ei trebuie sa raspunda dar….. e liniste.
      Interesant.

  2. Constitutia nu prevede exceptii de la raspunderea penala pentru mafiotii de origine khazara.Faci trafic de copii,trafic de droguri te duci la puscarie.PUNCT…si sa va ia dracu SATANELOR

      • Apropo….actuala kakanarie satanista numita „masonerie Rotschild” trebuie declarata ORGANIZATIE TERORISTA si exterminata

        • Tot ce s-a jefuit dupa1989 de mafiotii khazari se foloseste la distrugerea poporului,a istoriei,a omenirii
          Sa fie blestemat tot neamul lor spurcat….sa se aleaga praful de toti astia si toate rudele lor de pretutindeni.AMIN….DOAMNE AJUTA

  3. N-o sa intram VECI in Schengen alaturi de Bulgaria
    Fiindca tarile membre nu vor sa aiba granita directa cu Turcia unde 4 milioane de barbari pandesc sa intre in UE si pot intra usor printr-o granita pazita de granicerii coruptibili bulgari .

  4. Un lucru să nu uităm: chiar revoltatul ăsta a contribuit la eșuarea țării. Din plin a contribuit!

    • Ne impacam, Barbu? Ne putem f ute in c ur ca in filme. O zi tu esti femeia mea si dupa aia schimbam. Ne umplem de sperma.

  5. Corect. Dl Marga a pus punctul pe „i”! Suplimentar trebuie considerat si spatiul cultural – crestinism ortodox (grecesc) si pana la pasoptism, slavona chirilica in cult si administratie. E un tipar greu de ignorat. Daca ungurii nu erau atat de incrancenati sa ne asimileze, pasoptistii nu s-ar fi indreptat catre vest, iar romanii si-ar fi pastrat scrierea chirilica astazi Bulgaria Serbia si Romania ar fi facut parte din CSI.

    • SilverFox-ule , spune o tara unde exista perfectiunea , ai fi vrut sa te nasti si sa traiesti . Inclin sa cred ca esti protestatar de profesie , nu-ti convine niciunde , si-n rai ai avea obiectiuni …

      • Pai perfectiunea este in limba greaca kosmos…..adica alinierea stelelor.Dar eu vreau o tara fara traficanti de copii,droguri,arme nucleare.Nu vreau o tara cu asa ceva…mai bine ARMAGEDDON si gata

  6. Cutrele astea toate pe rand care au votat contra la rand ,NU NE VOR pt ca se cred superiori si sigla insasi a ue e un sir de linii cu doar 12 stele adica aia care se cred stapani restul masa neglijabila!!Deaia trebuie sa le luam tot ce au luat prin frauda,spaga si santaj sa plateasca taxe pe profit ca toti romanii si sa nu mai taie padurile!!!

  7. Absolut, adevarat, domnul profesor Marga are curajul sa gandeasca si sa scrie adevarul, Romania a ajuns din pacate o colonie la mana unor tari foste-imperii colonialiste care dirijeaza natiunilor de la Brussels si cu coruptin care au fost pe functii in timpul regimului comunist in Est si acum lucreaza in institutiile UE.

    • Neuronexitule, adevărul îl știm cu toții, important este dacă ipochimenul a făcut ceva, cât timp a fost la putere, să stopeze ceva din cele ce le reclamă acum. Nu a făcut nimic? Deci doar latră acum? Ghinion.

  8. Imi este teama ,dar sigurul proiect de țară, care ne,a mai ramas și trebuie de îndată pus în aplicare, este suspendarea de urgenta a impostorului Werner și,a holerei galbene pnl,

  9. @ Domnu’ „Margaretu'”, al Ardealului, mereu premiat , ? De ,,eșuați”, din vocabularul marinăresc, ?

  10. & Având în politică Floare, Crin, ,,fir de trandafir” , domunu’ „Margaretu'” s-o fi simțind „nerealizat” ca , dotat cu de pistil, de polenizare , povestind despre nerealizările care nu îl caracterizează, ?

  11. Domnu` Marga, in Bukalistan e colonie esuata semi-bananiera de tip demokratie originala afrikana, iar in Bukale e cam plin de tot felul de babuini care inca locuiesc in baobab, adica in copac 🙂 Domnule, la noi vin japonezii numai ca sa filmeze scene tari din jungla urbana a la Mioritza 🙂 Mai bine ziceati ceea ce si trebuie, adica din colonia esuata scapa numai care poate !!

  12. @ Cică să faceți din Marga „armăsar”, că e ardelean, deci „țințari de-ai lu’ Dracula”, ?

  13. & Marga, un viteaz care s-a arătat după al doilea război mondial, probabil că zice de „moșteniri” , ?

  14. & N-a fost Deliuța dotată cu Bugeacu cu Bucovina, viteazul Marga a fost privat de comuniști de varianta îmbunătățită a Deliuței, sau altă variantă, care probabil că i-ar fi adus satisfacțiile cuvenite, ?

  15. & Dacă priviți mai atent probabil că își face autocritică, cum a învățat pe la ședințele PCR , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger