AcasăPoliticaAmericanii, rol decisiv în schimbarea poziției Austriei privind aderarea României la Schengen

Americanii, rol decisiv în schimbarea poziției Austriei privind aderarea României la Schengen

sursa foto: replicaonline.ro

Premierul român Marcel Ciolacu anunțase, recent, că a fost „spartă gheața”, în sensul că Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen „și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România”, ceea ce presupune că românii nu vor mai sta la cozi interminabile, când zboară în interiorul Uniunii Europene. Mai nou, o publicație austriacă dă de înțeles că americanii au avut un rol decisiv în schimbarea poziției Vienei privind aderarea României la Schengen.

Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena ar fi fost hotărâtoare pentru schimbarea de discurs a Austriei în ceea ce privește aderarea României la Schengen.

Citiți și: Ciolacu, optimist cu privire la Schengen : „Sunt șanse mari să facem acest pas în 2024”

Austriei îi place să se joace cu nervii României! Cele trei condiţii pe care ni le impun ca să ne primească în Schengen

România, deja cu un pas în Schengen! Austria şi-a dat acordul. Marcel Ciolacu: „Am spart gheața, merităm”

Discuții decisive cu politicienii de la Viena

Discuțiile cu oficiali americani au fost decisive pentru schimbarea poziției Austriei în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, scrie publicația austriacă Der Standard.

De când Austria a refuzat în mod neașteptat aderarea României la Schengen în urmă cu un an, diplomații români au lucrat neobosit la o soluție, iar primele succese sunt acum evidente, relatează publicația, după ce ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a anunțat că Viena este de acord cu renunțarea la controalele pe aeroporturi, în schimbul unor condiții.

„Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, cât și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, de asemenea, decisive pentru renunțareA la veto. România este un important aliat al SUA în Europa de Est” – publicațiE austriacă

Granița dintre Bulgaria și România, pe Dunăre, va continua să fie monitorizată

Discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, de asemenea, decisive pentru renunțarea la veto, în condițiile în care România este un important aliat al SUA în Europa de Est – conform aceleiași surse.

Următorii pași urmează să fie conveniți luni și marți la Forumul de la Salzburg, o întâlnire a miniștrilor de interne ai Uniunii Europene, ce are loc în Slovenia.

Ministrul austriac de Interne Karner cere ca operațiunile Frontex în Bulgaria să se tripleze și ca UE să dea mai multe fonduri pentru infrastructura de protecție a frontierelor. De asemenea, granița dintre Bulgaria și România pe Dunăre va continua să fie monitorizată.

Mai mult, România și Bulgaria ar trebui să fie de acord să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria. Acest punct trebuie încă negociat.

Șeful MAI: Deși este un pas semnificativ, rămânem într-un proces de negociere care implică toate statele membre UE

Recent, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, anunța, pe Facebook, faptul că Austria și-a schimbat poziția în legătură cu intrarea României în Spațiul Schengen.

„Pentru a ajunge la un astfel de rezultat, discuțiile au fost constante și extinse, desfășurându-se la nivel bilateral cu Austria, trilateral cu Bulgaria, cvadrilateral cu Comisia Europeană și multilateral cu toate statele membre UE, fiecare implicat în felul lui în aceste discuții.

Deși este un pas semnificativ, rămânem într-un proces de negociere care implică toate statele membre UE.

Desigur, vrem să asigurăm o decizie clară și unificată în acest an, dar pasul final depinde de evoluțiile din discuțiile viitoare. Apreciez sprijinul și răbdarea românilor în această perioadă și vom continua să lucrăm asiduu pentru a aduce o veste bună pentru toți în viitorul apropiat”, a transmis Predoiu, duminică seară, pe rețeaua de socializare.

author avatar
Andrei Coman
369 afisari

3 COMENTARII

  1. toți ne mulg din toate parțile , ba ne apara cat e pace ,de nu se stie cine , ba ne baga pile sa .. nimic .. gata .. mai cantați si la alți fraieri , ca ne-am saturat de atata protecție , suntem saraci lipiți !

  2. mda si prin 94 atat rusia cat si sua i-au garantat ucrainei frontierele daca renunta la nucleare. uite unde s-a ajuns acum. io zic sa stati cuminti cu shmengay-ul asta ca imperiul s-a numit dintr-un motiv foarte bine intemeiat austro-ungar si nu austro-roman. da’ voi puteti sa incercati…

  3. Ce mai rol! Doar aerian si cu ce pret? Unde s-a mai auzit ca niste refugiati ilegal sa fie trimisi in tara prin care au trecut (doar una?) si nu in tara de origine?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger