Cauta

Americanii depășesc “liniile roșii”. Putin, împins de la spate să folosească arma supremă?

Criticii Kremlinului sunt din ce în ce mai vehemenți pe măsură ce Vladimir Putin nu reușește să susțină amenințările împotriva implicării SUA în războiul din Ucraina.

 Duminică, secretarul de stat Antony Blinken a semnalat că SUA nu vor împiedica Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, de fabricație americană, pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.

Comentariile lui Blinken au declanșat furie în rândul elitei de la Moscova, multe personalități importante reclamă că Putin trebuie să facă mai mult pentru a descuraja implicarea americană în război.

Pericolul, notează Responsible Statecraft este că, pe măsură ce Washingtonul devine tot mai încrezător că nu trebuie să se teamă de represaliile rusești, Putin este supus unei presiuni tot mai mari pentru a aplica liniile roșii împotriva Occidentului.

Având în vedere riscul de escaladare, este util să ne uităm înapoi la modul în care a crescut această presiune.

HIMARS (iunie 2022)

Administrația Biden a petrecut primele luni ale războiului susținând că orice transfer de sisteme de rachete  de mare mobilitate, mai bine cunoscute sub numele de HIMARS, ar reprezenta o provocare inacceptabilă pentru Rusia. Dar, pe măsură ce Ucraina a întors soarta situației  pe front în aprilie și mai anul trecut, SUA au decis că a venit momentul să ofere Kievului sistemul de armament avansat.

Măsura a atras imediat reacții negative în Rusia. Mihail Sheremet, membru al Dumei, a declarat că politica americană „a depășit de mult timp toate liniile roșii permise”.

“Șoimii” ruși au continuat să exercite presiuni asupra conducerii țării pe măsură ce creștea sprijinul occidental pentru Ucraina. Dar Kremlinul nu a făcut mare lucru pentru a-și susține liniile roșii pe care le pretinde.

Tancuri Abrams M1 (ianuarie 2023)

Oficialii de la Washington susținuseră anterior că tancurile Ambrams ar crea prea multe probleme logistice și de întreținere pentru Ucraina, iar preocupările legate de escaladare au contribuit aproape sigur la ezitarea administrației.

Dar odată ce Germania a decis să trimită câteva dintre propriile tancuri Leopard 2, decizia a devenit mai ușoară pentru Statele Unite. În anunțul său cu privire la această mutare, Biden a minimalizat riscul de escaladare.

Rușii au calificat drept „extrem de periculoasă” decizia Occidentului de a oferi tancuri Ucrainei, dar au părut, de asemenea, să-i minimalizeze importanța, considerând-o un „plan mai degrabă dezastruos”, care nu va ajuta prea mult Kievul.

Până când Dmitri Medvedev a sugerat că Moscova ar trebui să ia în considerare folosirea armelor nucleare în conflict dacă Ucraina ar începe să vizeze ceea ce Rusia consideră a fi teritoriul său, inclusiv Crimeea.

În aprilie, politologul Serghei Markov a declarat că „patrioții furioși” doreau ca Kremlinul să răspundă mai categoric la atacuri americane directe asupra Rusiei.

F-16 (mai 2023)

Se pare că Pentagonul s-a aflat în centrul opoziției față de transferul de avioane de luptă  F-16, în timp ce Blinken a minimizat îngrijorările legate de escaladare, menționând că Rusia nu a reușit să susțină niciuna dintre liniile sale roșii până acum.

Nu mai departe de luna februarie a acestui an, Biden a susținut că Ucraina „nu are nevoie de F-16 acum”.Cu toate acestea, a anunțat în mai că SUA va permite Danemarcei și Olandei să trimită o parte din avioanele lor F-16 în Ucraina. Piloții ucraineni au început să urmeze un curs intensiv de pregătire pentru a opera avioanele, care ar trebui să sosească în cursul anului viitor.

Rusia a declarat că F-16 ar reprezenta un „risc colosal” din cauza faptului că sunt capabile să transporte arme nucleare. (Trebuie remarcat faptul că Ucraina nu are acces la arme nucleare.)

ATACMS (septembrie 2023)

În iulie 2022, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională,  a susținut că trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina ar risca să pună SUA și Rusia pe „drumul spre un al treilea război mondial”. Această poziție a atras atenția și  celor mai zeloși susținători americani ai Ucrainei.

Până în prezent, Biden a menținut până acum linia în ceea ce privește sistemele de rachete tactice ale armatei, afirmând în decembrie că potențialul de escaladare către un război NATO-Rusia era prea mare pentru a fi tolerat.

Dar rapoarte recente indică faptul că administrația este pe cale să își schimbe din nou politica după luni de presiuni. Potrivit unor relatări, un pachet de ajutor care să includă ATACMS ar putea fi anunțat chiar în această săptămână.

Dacă aceste rapoarte sunt adevărate, Rusia va vedea aproape sigur mișcarea ca pe o provocare majoră, așa cum a susținut anul trecut însuși Biden.

Calea spre escaladare

O mare parte a acestei dezbateri se concentrează pe o întrebare cheie: ar trebui ca SUA să încurajeze atacurile ucrainene în interiorul Rusiei? Comentariile recente ale lui Blinken sugerează că administrația Biden și-a schimbat poziția, trecând de la un „nu” ferm la un „da” tacit.

Un scenariu terifiant se profilează la orizont. Dacă Ucraina începe să acumuleze mai multe succese militare cu arme occidentale avansate, unii analiști se tem că Putin, împins de la spate, ar putea ajunge la arma supremă.

Ultimele stiri

  • Intermediarii au „aruncat în aer” preţurile! Leguma care pleacă de la 1 leu/kg şi ajunge la 7 lei/kg, la tarabă
  • Denunţătorul misterios din dosarul lui Florian Coldea rupe tăcerea: „Mi s-a spus – ciocul mic! În spate sunt trei generali SRI”
  • Poza Zilei
  • Horoscop 30 mai 2024 – Pe plan profesional sunt sanse să aveți realizări frumoase
  • Israelul explică masacrul din Rafah
  • Ciolacu va avea o ședință cu miniștrii privind PNRR
  • Ciolacu: „Vom avea ședință de guvern comună cu Ucraina”
  • Nuntă criminală! S-au tras focuri de armă la petrecere. Mirele a ajuns la închisoare
  • Alege ce citești
  • În lipsa ciclonului…
  • Exit mobile version