AcasăPoliticaAmericanii depășesc “liniile roșii”. Putin, împins de la spate să folosească arma...

Americanii depășesc “liniile roșii”. Putin, împins de la spate să folosească arma supremă?

Criticii Kremlinului sunt din ce în ce mai vehemenți pe măsură ce Vladimir Putin nu reușește să susțină amenințările împotriva implicării SUA în războiul din Ucraina.

 Duminică, secretarul de stat Antony Blinken a semnalat că SUA nu vor împiedica Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, de fabricație americană, pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.

Comentariile lui Blinken au declanșat furie în rândul elitei de la Moscova, multe personalități importante reclamă că Putin trebuie să facă mai mult pentru a descuraja implicarea americană în război.

Pericolul, notează Responsible Statecraft este că, pe măsură ce Washingtonul devine tot mai încrezător că nu trebuie să se teamă de represaliile rusești, Putin este supus unei presiuni tot mai mari pentru a aplica liniile roșii împotriva Occidentului.

Având în vedere riscul de escaladare, este util să ne uităm înapoi la modul în care a crescut această presiune.

HIMARS (iunie 2022)

Administrația Biden a petrecut primele luni ale războiului susținând că orice transfer de sisteme de rachete  de mare mobilitate, mai bine cunoscute sub numele de HIMARS, ar reprezenta o provocare inacceptabilă pentru Rusia. Dar, pe măsură ce Ucraina a întors soarta situației  pe front în aprilie și mai anul trecut, SUA au decis că a venit momentul să ofere Kievului sistemul de armament avansat.

Măsura a atras imediat reacții negative în Rusia. Mihail Sheremet, membru al Dumei, a declarat că politica americană „a depășit de mult timp toate liniile roșii permise”.

“Șoimii” ruși au continuat să exercite presiuni asupra conducerii țării pe măsură ce creștea sprijinul occidental pentru Ucraina. Dar Kremlinul nu a făcut mare lucru pentru a-și susține liniile roșii pe care le pretinde.

Tancuri Abrams M1 (ianuarie 2023)

Oficialii de la Washington susținuseră anterior că tancurile Ambrams ar crea prea multe probleme logistice și de întreținere pentru Ucraina, iar preocupările legate de escaladare au contribuit aproape sigur la ezitarea administrației.

Dar odată ce Germania a decis să trimită câteva dintre propriile tancuri Leopard 2, decizia a devenit mai ușoară pentru Statele Unite. În anunțul său cu privire la această mutare, Biden a minimalizat riscul de escaladare.

Rușii au calificat drept „extrem de periculoasă” decizia Occidentului de a oferi tancuri Ucrainei, dar au părut, de asemenea, să-i minimalizeze importanța, considerând-o un „plan mai degrabă dezastruos”, care nu va ajuta prea mult Kievul.

Până când Dmitri Medvedev a sugerat că Moscova ar trebui să ia în considerare folosirea armelor nucleare în conflict dacă Ucraina ar începe să vizeze ceea ce Rusia consideră a fi teritoriul său, inclusiv Crimeea.

În aprilie, politologul Serghei Markov a declarat că „patrioții furioși” doreau ca Kremlinul să răspundă mai categoric la atacuri americane directe asupra Rusiei.

F-16 (mai 2023)

Se pare că Pentagonul s-a aflat în centrul opoziției față de transferul de avioane de luptă  F-16, în timp ce Blinken a minimizat îngrijorările legate de escaladare, menționând că Rusia nu a reușit să susțină niciuna dintre liniile sale roșii până acum.

Nu mai departe de luna februarie a acestui an, Biden a susținut că Ucraina „nu are nevoie de F-16 acum”.Cu toate acestea, a anunțat în mai că SUA va permite Danemarcei și Olandei să trimită o parte din avioanele lor F-16 în Ucraina. Piloții ucraineni au început să urmeze un curs intensiv de pregătire pentru a opera avioanele, care ar trebui să sosească în cursul anului viitor.

Rusia a declarat că F-16 ar reprezenta un „risc colosal” din cauza faptului că sunt capabile să transporte arme nucleare. (Trebuie remarcat faptul că Ucraina nu are acces la arme nucleare.)

ATACMS (septembrie 2023)

În iulie 2022, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională,  a susținut că trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina ar risca să pună SUA și Rusia pe „drumul spre un al treilea război mondial”. Această poziție a atras atenția și  celor mai zeloși susținători americani ai Ucrainei.

Până în prezent, Biden a menținut până acum linia în ceea ce privește sistemele de rachete tactice ale armatei, afirmând în decembrie că potențialul de escaladare către un război NATO-Rusia era prea mare pentru a fi tolerat.

Dar rapoarte recente indică faptul că administrația este pe cale să își schimbe din nou politica după luni de presiuni. Potrivit unor relatări, un pachet de ajutor care să includă ATACMS ar putea fi anunțat chiar în această săptămână.

Dacă aceste rapoarte sunt adevărate, Rusia va vedea aproape sigur mișcarea ca pe o provocare majoră, așa cum a susținut anul trecut însuși Biden.

Calea spre escaladare

O mare parte a acestei dezbateri se concentrează pe o întrebare cheie: ar trebui ca SUA să încurajeze atacurile ucrainene în interiorul Rusiei? Comentariile recente ale lui Blinken sugerează că administrația Biden și-a schimbat poziția, trecând de la un „nu” ferm la un „da” tacit.

Un scenariu terifiant se profilează la orizont. Dacă Ucraina începe să acumuleze mai multe succese militare cu arme occidentale avansate, unii analiști se tem că Putin, împins de la spate, ar putea ajunge la arma supremă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.070 afisari

29 COMENTARII

  1. toti duc la indeplinire planul bancherilor care-i finanteaza din umbra.
    toti sunt papusati si fac voia ingerului cazut.
    si inca reusesc sa mai prosteasca pe unii sa mearga sa crape la razboaiele lor aranjate.

  2. Mai ziariști camuflați de la Russia Today, băteți jalnic câmpii.

    Deocamdată Rusia și-a depășit propriile frontiere și încearcă să cucerească constant un vecin, care se întâmplă să fie un stat suveran și independent, teoretic egal in drepturi. Bombardează în lung și-n lat unde li se năzare.

    Ajutorul acordat victimei agresiunii trebuie să fie nelimitat. Dreptul la apărare este sfânt și neîngrădit. Punct.

    • da, ce te faci asa praf pentru altii , propagandistule , ai luat foc la fel si la alte agresiuni , minte simpla ?

      • Are agenda făcută de vre-un ong individu ,trebuie sa tragă tare pentru trotineta primită cadou

    • Daca papusarii CIA si Dept of State nu orchestrau Maidan 2014 si razboiul din estul ucrainei cu nerespectarea acordurilor Minsk, azi nu era niciun razboi. Dar Ipocrizia perfida mizerabila a unor sacali se ascunde, insa nu pentru toti mai sunt unii care stiu asa putin. De ce nu vrea SUA sa ancheteze ONU aruncarea in aer a Nordstream, ca doar Dept of State e toata ziua cu rule of law si democracy rights in gura?!

    • deci putem acorda nelimitat ajutor yemenului invadat de arabia saudita, palestinei invadata de israel, siriei invadata de isis, arabia saudita, turcia, israel si in trecut afganistanului invadat de americani, nu? pentru ca „Dreptul la apărare este sfânt și neîngrădit. Punct.” Si de la capat!

    • Noi știm ca esti ga ro iul, un acoperit a lui tapa la baru,nu mai întra aici ,este f simplu

  3. Hai, bai pitikule de la kremlin, arunca cateva ciuperkutze atomice peste ratatul pitikot din Kievul azovist-banderist, sa ii dai si tu treziarea de dimineata !! Ha ha ha 🙂 Oricum la razboi nuclear se ajunge, profetiile Sfintilor Parinti se vor adeveri toate, one by one !! Mult noroc, bai tefeleilor vaxxinati bine in cap cu 3 doxe ale jidanului Bourla, voi veti fi primii aruncati ca si carne de tun suplimentara in ukro-na-zia aia imputita de salbatici haholi !! Ha ha ha 🙂 Scapa numai care poate din jungla urbana !! ha ha ha 🙂

    • Ciupercutele trebuiau sa apara de mult timp, dar nu numai peste pitikul de la Kiev, ci si peste stapinii lui.
      Oricum se va alege praful de aceasta Lume decazuta pina la nivelul mlastinei !

      • Rusia duce acest Razboi nu impotriva Poporului Ukrainian ci impotriva fortelor imperialiste care au impins Ukraina pe marginea prapastiei. Conflictul s-a acutizat cind in toamna lui 2013 Federatia Rusa a oferit Ukrainei un imprumut de 10 miliarde $/euro FARA DOBINDA la care „Marile Democratii Occidentale” au luat foc. Rusia conduce ostilitatile in limitele impuse de legile nescrise ale razboiului si a fratiei care leaga Popoarele Rus si Ukrainian.

  4. mah acum sigur, da’ gen cu o mana pe inima si una pe ..ula de sigur, nu e putin macar mana in mana cu americanii daca nu chiar agent cia recrutat in dresda?

  5. Dacă Putin decide că trebuie aruncată o nucleară până la Kiev … game over… neomarxistii drogați ai Occidentului nu mai au cui trimite ,, sofisticatul armament ” poate că e singura soluție pt a ajunge la pace

    • Dacă Putin arunca o nucleară până la Kiev, se va trezi în cap cu zece. Atunci e Game Over pentru toată lumea! E greu de crezut că micuțul omuleț cretin va devini brusc sinucigaș, dar nu poate fi exclus…

  6. Iar visati? Rusia are armament de pe vremea lui Brejnev, adica U.R.S.S. cand ucrainenii proiectau impreuna cu estonienii, lituanienii, letonienii si belorusii, rusii erau pe post de femei de serviciu in fabrici si uzine, exact ca Kârgâzii si mongoloizii. Lesinaturile rusesti sunt sub iranieni! Rusii au inventat numai W.C.-ul in curte, bautul serlacului, al lichidului de frana si al fermentatului de burete de taburel de bar. Cecenii, daghestanezii, iacutii, buriatii, etc. sunt popoare inrobite de Rusia care reprezinta numai marginimea moscovei si Moscova.

    • razboiul din ucraina este cusut cu ata alba si pute rau de tot. un razboi bine coafat si impins cu mare grija pentru a prosti lumea.
      pute nu doar a moarte livrata unor salbatici ci si a frauda si inselare a tuturor participantilor si a privitorilor lumii care deconteaza si vor deconta.
      cui foloseste cu adevarat? vedem in anii ce urmeaza.
      cert este ca si „din cauza” ucraina, se vor legitima viitoare actiuni ale satanistilor pe care acum doar le putem intui.

    • Alexut tata unde scrie istoria asta la care faci tu referire aici?? Iara incepi cu ineptiile. Ba baiatule fi cinstit nu mai mintii aicea… Din pacate marea problema a erei internetului e ca orice incult isi poate exprima delirul pe care altii ca el il citesc si-l iau de bun…

    • Alex comentariul tau de aicea este o dorinta sau o presimtire? Unde ai citit ceea ce povestesti? in stele? 🙂 :))

  7. Un schizofrenic biden, o mumie a progresistilor lhbt-isti, este pe cale sa arunce omenirea in haos !

  8. am inteles:
    Marele Satan utilizeaza sclavi-germania,olanda
    cat sa nu fie primii care trec „linia roshie”,

    atunci (Trebuie remarcat faptul că Ucraina nu are acces la arme nucleare.) este o propozitie NULA:

    mai micul Satan are acces la arme nucleare!

  9. UCRAINA SI-A SEMNAT CONDAMNAREA LA AUTODISTRUGERE DE CAND BETIVUL DE PETRO POROSENKO A LUAT CONDUCEREA TARII SI SINGURII LUI CONSILIERI ERAU STRAINII…ATUNCI FIECARE STAT CARE I-A DAT CONSILIERI BETIVULUI, A FACUT CE A VRUT DIN UCRAINA. PLINA ROMANIA SI EUROPA DE JEEPURI SI LIMUZINE SCUMPE DIN UCRAINA CU BARBATI LA VOLAN. LE E BINE UCRAINIENILOR PE LA NOI! NUMAI PROSTII NOSTRI CONDUCATORI SPERA SA SE INFRUPTE DIN BANII DE RECONSTRUCTIE A UCRAINEI…RECONSTRUCTIE PESTE 300 DE ANI! PRECUM JUCATORII DE LA PACANELE…RISIPESTE CE ARE, PENTRU SPERANTA CA SE VA IMBOGATI! DUPA CARE RUINAT RAMANE!

    • Io nu jioc la pacanieli si m-am ajuns : am riusit sa-mi schimb piruca , mi-am tras si-o fustita noua , o pirechi di pantiofiori cu toc cui si o jentuta Varsaci , sunt tari apitisanta pi piron .
      Ma strang olicuta sa-mi iau nisti elixir Dulse Cabana , riujuri , fiarduri , colianti si balonasi durix …… hihihihihi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger