AcasăPoliticaAmerica vrea baze nucleare în coasta Chinei

America vrea baze nucleare în coasta Chinei

bombe atomiceClasamentul puterilor NUCLEARE! Cine are cele mai multe bombe atomice

Statele Unite intenționează să cheltuiască miliarde de dolari ca parte a unui plan ce urmărește plasarea de baze militare nucleare în coasta Chinei! Convinși că misiunea nu este deloc ușoară, americanii duc luptă de convingere cu statele din Asia care se tem să accepte bombardiere strategice pe teritoriile lor; inclusiv cei mai apropiați aliați ai Washingtonului, Japonia și Coreea de Sud, sunt reticenți în a face acest lucru!

Informația, prezentată de mass-media de peste Ocean, reprezintă, de fapt, concluzia la care a ajuns Pentagonul după ce a comandat un studiu cu privire la impactul extinderii bazelor militare în regiunea indo-pacifică.

Analiza RAND Corporation dă frisoane Pentagonului

Așadar, America este dispusă să arunge în joc zeci de miliarde de dolari pentru a „descuraja” militar China, dar nu găsește o țară asiatică dispusă să găzduiască armele sale ofensive.

În contextul dat, Pentagonul a cerut un studiu de la RAND Corporation (grup de cercetare, vechi partener al DoD) pentru a evalua fezabilitatea desfășurării de rachete cu rază intermediară în Pacific.

Studiul a analizat îndeaproape relațiile Guvernului SUA cu cei cinci aliați ai săi din regiune: Australia, Japonia, Filipine, Coreea de Sud și Thailanda. Citând „incapacitatea de a găsi un partener dispus”, raportul RAND a concluzionat că „șansa ca aceste națiuni să găzduiască rachete cu rază medie de acțiune din SUA este foarte mică atât timp cât condițiile politice interne actuale și tendințele regionale de securitate se mențin”.

„Este foarte puțin probabil…”

Intitulat „Evaluarea pozițiilor aliaților SUA cu privire la amplasarea de rachete cu rază intermediară de acțiune la sol în regiunea Indo-Pacific”, raportul RAND a fost comandat de Forțele Aeriene din Pacific ale US Navy. Autorul analizei este politologul Jeffrey W. Hornung.

Raportul analizează relațiile Washingtonului cu cei cinci aliați ai săi din regiunea Pacificului și explică de ce este puțin probabil ca aceștia să găzduiască rachete cu rază medie de acțiune.

Iată ce concluzii reies din raportul RAND: „Este foarte puțin probabil ca Thailanda, Filipine sau Coreea de Sud să fie de acord să găzduiască GBIRMs din SUA și există o mică probabilitate ca Australia sau Japonia să facă acest lucru, deși posibilitatea ca un acord să poată fi încheiat cu Tokyo este doar puțin mai mare”.

Țară după țară, SUA bat la ușile tuturor

Fiecare țară analizată are motivele ei pentru care refuză să dea curs solicitării americanilor.

  • Thailanda
  • „Thailanda ar fi foarte puțin probabil să accepte”, susțin cei de la RAND. De ce? Fiindcă „Guvernul de la Bangkok arată că urmărește legături tot mai strânse cu China”.
  • Filipine
  • Rand concluzionează: „Alianța SUA cu Filipine este într-o stare de flux, deși se îmbunătățește. Dar, cu toate acestea, este extrem de puțin probabil ca Filipine să accepte desfășurarea rachetelor GBIRM americane. În timp ce populația și elitele susțin SUA, președintele Rodrigo Duterte a urmărit politici care afectează negativ legăturile. Mai exact, Duterte a susținut legături mai strânse cu Beijingul, urmărind în același timp politici care slăbesc pilonii de bază ai Alianței SUA-Filipine”.
  • Coreea De Sud
  • Coreea de Sud continuă să „păstreze o relație strânsă cu China”, avertizează RAND. Studiul a concluzionat că „o deteriorare generală a relațiilor SUA-Coreea de Sud sugerează că este foarte puțin probabil ca Seulul să consimtă să găzduiască rachete din SUA”.
  • Japonia
  • Raportul RAND a evaluat că „Japonia este aliatul regional care pare cel mai probabil să găzduiască GBIRMs din SUA”. Totuși, această posibilitate „rămâne scăzută, puternic limitată de provocarea de a accepta orice creștere a prezenței SUA și de a desfășura arme ofensive”.
  • Australia
  • „Alianța SUA – Australia este puternică. De asemenea, Australia rămâne apropiată din punct de vedere economic de China, deși legăturile lor bilaterale s-au deteriorat”, a scris RAND. Atenție, însă, la „reticența istorică a Australiei de a găzdui baze străine permanente, reticență combinată cu distanța geografică a Australiei de Asia continentală. Toate astea fac ca această posibilitate să fie puțin probabilă”.

De ce refuză statele din regiune să găzduiască baze nucleare americane? Din cauza temerilor că SUA nu urmăresc decât să bage bățul prin gard în Asia, la fel cum au procedat în Ucraina și cu o fac de ani buni în Orientul Mijlociu. În plus, riscul ca Beijingul să vadă în desfășurarea acestor sisteme de rachete o provocare la adresa sa este foarte mare, iar statele din zonă se tem că un conflict direct în cele două mari super-puteri s-ar da pe teritoriul lor, nu în America.

Având în vedere această realitate, raportul RAND a sugerat alte posibilități pentru SUA de a amenința militar China. Soluția „strategilor”: desfășurarea de astfel de rachete în Guam, colonie americană din Pacific, aflată la 3000 de km de coastele Chinei.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
892 afisari

3 COMENTARII

  1. O sa doreasca in final sa le amplaseze in Taiwan, ca in Ucraina. Ca atunci China, ca Rusia cu Ucraina, va ataca Taiwanul si .. Taiwanul, ca Ucraina, va lupta cu atacatorii chinezi sprijiniti de … Ca in Ucraina.

  2. Propaganda CCCP….
    Nu vă faceți probleme, se descurca SUA.
    Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia.

  3. VAI, DAR CE IUBITA ESTE AMERICA,INTR O ZI O VOR FACE SPECTACOL DE ARTIFICI I , DE IUBITA CE ESTE…. MAI VEDEM CUM E CU PROPAGANDA CCCP!!!! CAINELE S AR PUTEA SA NU MOARA DE DRUM LUNG , DAR PROSTUL, DIN GRIJA PTR USA, S AR PUTEA CHIAR SA MOARA CA UN IDIOT, PRIN UKRAINA…..SAU IN ALTA ZONA A MAPAMONDULUI…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger