AcasăPoliticaAmerica transformă AUKUS într-o alianță militară. China, amenințată că va avea soarta...

America transformă AUKUS într-o alianță militară. China, amenințată că va avea soarta Rusiei!

Nori negri se adună și deasupra Pacificului. Ce s-a vrut inițial a fi o organizație de cooperare economică se transformă pe zi ce trece într-o alianță militară, pe model NATO. Și, foarte probabil, cu aceleași apucături! AUKUS caută să pună stăpânire pe tot ce mișcă în regiunea Indo-Pacific, scrie presa internațională, iar ultima mutare arată care sunt ambițiile membrilor – să spulbere orice încercare din partea Chinei de a mai emite pretenții în zonă!

Pe canale diplomatice, dar în mod neoficial, Japonia a primit oferta de a deveni parte a blocului militar AUKUS, format din Australia, Marea Britanie și SUA. Informația a fost dată publicității de ziarul nipon Sankei Shimbun.

Tehnologia niponă, vânată de americani

Pe surse, provenite din rândul oficialilor guvernamentali de la Tokyo, cotidianul Sankei Shimbun scrie că premierul nipon a fost abordat informal cu privire la o astfel de posibilitate de către fiecare dintre cei trei membri ai AUKUS.

După ce a anunțat că va dezvolta submarine cu propulsie nucleară (Australia a lovit Franța, renunțând la un contract promis Parisului), AUKUS își propune să treacă la un alt nivel – tehnologia hipersonică! Japonia deja și-a exprimat sprijinul pentru această decizie, iar de aici și până la o abordare a niponilor pentru a intra în alianță n-a mai fost decât un pas.

Din câte se pare, cooptarea japonezilor în dezvoltarea rachetelor hipersonice este una dintre principalele ținte ale AUKUS, cunoscută fiind tehnologia avansată a niponilor. În urmă cu doi ani, Tokyo și-a făcut publice planurile de a crea două tipuri de arme hipersonice – rachete de croazieră hipersonice (HCM) și proiectile de alunecare hiper-velocity (HVGPs). Termenul ales pentru finalizare, între 2024 și 2028. De asemenea, Japonia lucrează la o armă specială despre care ar putea fi capabilă să doboare rachetele hipersonice rusești, trăgând obuze la viteze extrem de mari cu ajutorul forței electromagnetice.

În plus, alianța AUKUS este interesată și de capacitățile niponilor în domeniul războiului cibernetic, al Inteligenței Artificiale și tehnologiilor cuantice.

Japonia vrea, dar se teme de reacția Chinei

Japonia ar vrea să devină parte a alianței militare AUKUS, convinsă că asta ar crește potențialul de a descuraja China. Însă Tokyo știe că forța Beijingului este una care nu poate fi neglijată, de aceea a anunțat la Washington că va examina cu atenție oferta înainte de a da un răspuns. Există în conducerea țării și oameni care arată că Japonia nu va putea participa în toate domeniile acoperite de AUKUS. De exemplu, submarinele cu propulsie nucleară ar fi în afara limitelor pentru Tokyo deoarece legile nipone stipulează că energia nucleară poate fi utilizată numai în scopuri pașnice.

Beijingul își extinde influența în Pacific

În urmă cu 10 zile, China a anunțat că a încheiat un parteneriat de cooperare economică și militară cu Insulele Solomon, ceea ce îi sporește influența în Pacific. Imediat, America a mutat lansând invitația Japoniei de a se alătura AUKUS.

Pentru Beijing, care deja are o frontieră terestră contestată cu India, lărgirea AUKUS prin primirea Japoniei, reprezintă o bătaie de cap în plus. Oficialii chinezi condamnă amestecul Americii în Asia și avertizează că „a provoca probleme, a pune laolaltă clici sau grupuri închise, exclusiviste și a scoate regiunea de pe cursul ei spre o fragmentare și diviziune bazată pe înființarea unui nou bloc militar este la fel de periculos ca strategia NATO de extindere spre estul Europei. Dacă i se permite Americii să continue să acționeze necontrolat, asta va aduce consecințe inimaginabile și, în cele din urmă, va împinge Asia-Pacific peste marginea unui abis”.

La cum se prezintă lucrurile azi, regiunea Indo-Pacific tinde să devină un cazan în clocot. Ceva asemănător cu Donbasul din Ucraina, cu mențiunea că și aici regăsim același personaj omniprezent în orice conflict de pe glob.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
32.962 afisari

13 COMENTARII

  1. Dacă e, într-adevăr, așa, atunci lucrurile încep să escaladeze, iar ceea ce-a spus generalul ăla american cu o sută de stele, că în Ucraina conflictul va dura zeci de ani, se apropie de realitate. Doar că nu va fi în Ucraina, va fi cam peste tot.
    Uite-acuma mi-a venit un gând: nu cumva America ar vrea să-și refacă economia, așa cum a făcut în al Doilea Război Mondial, provocându-l pe al treilea? Ar fi mană cerească pentru ei. Îl aruncă la pubelă pe domnul acela în vârstă de la Casa Albă, care face căcuță pe dânsul, o aruncă la gunoi pe imbecila aia de Harris care e mai proastă decât prevede legea, îl aduc pe belemistul Obama ca vice, apoi ca preș, și uite-așa, clica lui Soros și Schwab pun gheara cu totul pe tot ce înseamnă complexul militar-industrial de-acolo. Le jeux son fait.
    Europa? Păi… coana Europa, această curvă bătrână și proastă, va ajunge să ia de pe jos, la mila Americii, așa cum a mai fost, după 1945.
    Dar, să nu ne facem griji. Din toamnă, covrigul se va revitaliza, vor reapărea, probabil, restricțiile, înțepările, pentru că OMS susține Europa. O susține la fel cum îl susține funia pe spânzurat.
    Deci, doamnelor și domnilor, cumpărați, dracului, conserve dă fasole cu cârnați, dă pește, dă carne, că dacă lucrurile o iau în direcția pe care o vrea America, vom ajunge să ne uităm la vecinul ăla de palier mai rotunjor, mai pufos, și să ni-l imaginăm pus la uscat, pe fleici, în balcon ori în beci…

    • Comparația cu SUA din al 2leaRM nu mai ține. Dacă atunci a purtat războaie pe pământ străin, acum există posibilitatea să fie lovită la ea acasă! Deci nici vorbă de refacerea economiei… SUA va deveni mai degrabă un cimitir…

    • Carcoteli romanesti al anilor 30…sau toparcenesti…suntem pe primul loc in lume la mistocareală…huooo

    • De acord.Se contureaza.
      De fapt au spus- o ei ( sionul) , ca numai un razboi va rezolva lucrurile in vederea instalarii n.o.m.

  2. BOSOROGUL SENIL de Joe Biden (28 de ani) a inebunit total, acum cauta razboi si cu China. America vrea cu orice PRET sa deschida Cutia Pandorei pe pamant.

  3. Urmează același scenariu ca si in Ucraina. Americanii vor pune Taiwanezi sa bage batul prin gard cum a facut actorasul lgbt si sa provoace războiul si in Asia. Dar merg pe o carte greșita, ca chinezii vor șterge intr-o singura zi insula de 30 de milioane de Taiwanezi si apoi pun rachetele pe Washington. Cei mai mari criminali din istoria omenirii sunt democrații americani, ăștia l au depășit si pe Neamțul cu Mustata

  4. Pe vremea comuniștilor, când ni se vorbea despre imperialismului american, pufneam in râs. Daca ar trai coana Leana, care cerea dovada la circul numit ” proces ”, acum ne-ar flutura dovada, in mii de exemplare, ca zicerile lor nu au fost departe de adevăr. America are nevoie acum de un război, ca de aer, pentru a crea alte probleme, care să ascundă problemele reale pe care le are in interior, de structura nu numai ca urmare a COVIT-ului. Nu numai ca ascunde realitatea din societatea americana, dar si creează situații pe care le fructifica cum știu ei mai bine, sa tragă foloase. Aceasta practica foarte profitabila o folosește de mai bine de o suta de ani, învățata pe timpul Marelui Război, 1914-1918, perfecționată in WAR II, si apoi perpetuata cu ocazia micilor conflicte regional. Dar cum acum situația interna este cu mult mai grava decât au avut de a facă până acum, nu se sfiesc in a aduce omenirea in pragul WAR III, dar nuclear de data aceasta. Am zis prag si nu declanșarea unui război mondial. Numai ca aceasta politica este foarte riscanta, oricând poate fi scapătă de sub control, daca poate fi ținută sub control o asemenea acțiune, si atunci ……….au rezolvat problema definitiv, pentru toata lumea, nu numai pentru ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger