AcasăPoliticaAmerica, porumbelul păcii cu împușcături în masă

America, porumbelul păcii cu împușcături în masă

Dacă SUA se vor un jandarm mondial condamnând războaie și dictatori, atunci ar fi bine să se uite mai atent în propria ogradă.

Casa Albă a fost scena unui ritual sinistru și familiar la sfârșitul săptămânii trecute, când președintele Joe Biden a emis încă o declarație în care deplângea cultura americană a armelor de foc, după un alt atac armat în masă.

„Au trecut 48 de zile din acest an și națiunea noastră a suferit deja cel puțin 73 de împușcături în masă”, a declarat el după un incident din Mississippi în care șase persoane și-au pierdut viața. „Violența armată este o epidemie și Congresul trebuie să acționeze acum”.

Chiar așa.Dacă căutați pe Google „violență armată” în America veți vedea nu doar povești despre atacul din Mississippi, ci și alte titluri: „14 tineri împușcați în Georgia în 12 ore”; „9 tineri răniți în împușcăturile dintr-o benzinărie din Columbus”; și „4 răniți în împușcăturile din centrul orașului St Louis”. Asta doar în weekendul trecut.

Într-adevăr, Arhiva Violenței Armelor, care colectează informații din 7.500 de surse de aplicare a legii, mass-media și guvernamentale, estimează că anul trecut au avut loc 650 de crime în masă în SUA.

În total, 44 000 de persoane au murit din cauza armelor de foc în 2022, dintre care aproape jumătate au fost omucideri. Anul acesta va fi aproape sigur mai rău: au avut loc deja 6.140 de decese cauzate de arme de foc și se estimează că numărul total de împușcături în masă se ridică la 82.

Mai poate face ceva Casa Albă? Nu cu ușurință. Multora li se pare evident că este nevoie urgentă de controale mult mai stricte în ceea ce privește vânzarea și deținerea de arme de foc, în special în ceea ce privește armele de asalt, care pot ucide atât de mulți oameni atât de repede.

Dar o interdicție ar fi anatema pentru mulți republicani, care controlează Camera Reprezentanților. Iar o interdicție privind noile vânzări nu ar rezolva problema celor aproximativ 400 de milioane de arme aflate deja în circulație.

Criticii culturii americane a armelor de foc ar putea presupune că armele de asalt sunt principala problemă, deoarece acestea sunt preferatele atacatorilor. Însă realitatea este mai nuanțată. Potrivit unui studiu preluat de Financial Times, armele de mână reprezintă 90% din toate omuciderile cu arme de foc și cel puțin 60% din împușcăturile în masă.

Iar o creștere a prețurilor acestor arme nu ar opri, în sine, crimele. Sunt necesare controale asupra vânzărilor, împreună cu o serie de alte reforme, inclusiv o revizuire a serviciilor de poliție și a serviciilor de sănătate mintală.

Dar este clar că Biden are nevoie de o gândire nouă pentru a ieși din impasul politic: nivelul accizei federale la importul și vânzarea cu amănuntul a armelor și munițiilor – 11% – nu s-a schimbat de când a fost introdusă pentru prima dată în 1919.

Americanii sunt hrăniți cu o dietă constantă de violență. Dețin mai multe arme de foc decât orice altă țară. Vor vedea mai multe dezbateri furioase între politicieni și producătorii de arme – până la următorul masacru.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
407 afisari

5 COMENTARII

  1. Foarte bine !
    In acest fel se vor extermina intre ei si nu va mai fi nevoie de arma atomica a cuiva !

    • barbule, tu ai să crapi de covid.
      am sacul negru pregătit pt, tine, te duc la „raiul animalelor”.

  2. Nici cand argumente solide sunt prezentate , pentru cei care sustin SUA in toate actiunile criminale sunt doar actiuni responsabile. Ei nu instigă la violentă si isterizarea lumii prin crearea unei false sigurante prin inarmare , nu sunt promotorii Păcii .

  3. UN POPOR DE …DEFAZATI, CONDUS DE UN SENIL DECLARAT SI O CAMARILA DE ..MUTANTI, DECI , ASTIA REPREZINTA TARA DE LA CARE IA LUMINA MAPAMONDUL SI CARE VA ARUNCA EUROPA IN ABIS….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger