AcasăPoliticaAmerica, orbită într-o lume multipolară. Ambițiile epice ale Alianței Rusia-China

America, orbită într-o lume multipolară. Ambițiile epice ale Alianței Rusia-China

Vor forma Rusia și China o alianță? Întrebarea apare de fiecare dată când Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc, așa cum au făcut-o la Moscova săptămâna trecută, și, în mare parte, nu are sens.

După orice standard istoric rezonabil, cele două țări au deja o alianță dedicată transformării politicii globale – chiar dacă americanii, orbiți de propria lor experiență, nu o văd încă ca atare.

Alianțele americane au apărut în circumstanțe istorice unice – un Război Rece în care SUA încerca să oprească Uniunea Sovietică și, în același timp, să înăbușe tensiunile de lungă durată din cadrul lumii occidentale. Dar nu este scris nicăieri că alianțele trebuie să arate așa.

Alianțele pot fi secrete sau deschise, formale sau informale, ambițioase sau modeste în ceea ce privește domeniul de aplicare și obiectivele lor. O alianță este pur și simplu o combinație de state care cooperează în urmărirea unor interese comune. După acest standard, Xi și Putin au o alianță care se apropie în fiecare an.

Obiectivele sunt îndrăznețe, chiar epice: Moscova și Beijingul caută să reducă puterea SUA, astfel încât să poată construi sfere de influență întinse și să creeze o lume multipolară.Nu există niciun secret în această privință: declarația comună sino-rusă din februarie 2022 articulează baza geopolitică și ideologică a relației.

Putin poate continua să lupte în Ucraina pentru că poate lăsa Orientul Îndepărtat rusesc practic neapărat apărat; China ar beneficia, de asemenea, de faptul că ar avea o graniță sigură cu Rusia în orice conflict cu Washingtonul.

Neagresiunea dintre Rusia și China facilitează agresiunea împotriva dușmanilor lor respectivi. Și cu cât fiecare putere perturbă mai mult echilibrul din Europa de Est sau din Pacificul de Vest, cu atât este mai greu pentru SUA să răspundă decisiv în oricare dintre aceste locuri.

Beijingul și Moscova se consolidează reciproc în mod direct. Cooperarea militară – fie că este vorba de exerciții în puncte fierbinți geopolitice, de vânzări de arme sau de schimbul de tehnologie de apărare sensibilă – a crescut dincolo de toate așteptările anterioare ale majorității observatorilor occidentali.

Rusia a exploatat războiul din Siria cu mare efect, iar China tocmai a intermediat un nou acord diplomatic între Arabia Saudită și Iran. Puterea SUA a fost slăbită în jurul periferiei Eurasiei, iar multe țări din regiune  sunt ocupate să flirteze cu Beijingul și au nevoie de o curtare constantă din partea lui Putin pentru a rămâne la bord.

Numiți-o alianță sau, așa cum preferă Xi și Putin, un „parteneriat strategic” fără limite și fără zone interzise: retorica este mai puțin importantă decât realitățile pe care le creează convergența sino-rusă.

Pe termen scurt, războiul din Ucraina va împinge Rusia și China și mai aproape. Integrarea economică și tehnologică este în creștere, din cauza izolării Rusiei față de Occident. Beijingul și Moscova sporesc schimburile comerciale în yuani pentru a-și reduce vulnerabilitatea la dominația dolarului și la sancțiunile străine.

Deocamdată, apetitul lui Xi pentru o confruntare totală cu Occidentul este încă mai slab decât al lui Putin. Războiul din Ucraina forțează Rusia să devină și mai dependentă de China, lucru pe care Putin îl consideră tolerabil, dar alți naționaliști ruși nu. Fricțiunile vor fi inevitabile.Totuși, America se confruntă cu o alianță între cei doi rivali principali ai săi – o provocare geopolitică serioasă.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
441 afisari

6 COMENTARII

  1. din grupul BRICS de departe cea mai puternica e China//impreuna cu arabii dinGolf au PIB-ul de trei ori cat USA plus Europa la un loc…………Cred ca o gramada de multinationale o sa fuga din Europa//USA in zona golfului,daca nu cumva au si facut chestia asta

    • Am impresia ca grupul globalist din spatele regimuluiBiden exact asta-si doreste…sa falimenteze complet USA/Europa

      • si la sfarsit se declara membri in BRICS…in frunte cu URSULA,Soros si SCHWAB…

  2. Cateodata am impresia ca decaderea americii este intentionata. Nu ca ar fi bine ca unul singur sa fie sef la toata lumea

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger