AcasăPoliticaAmerica nu are dinți să muște din porția de 40% a PIB-ului...

America nu are dinți să muște din porția de 40% a PIB-ului global

Joe Biden a prezentat oficial în această săptămână, în timpul primului său turneu în Asia, Cadrul economic indo-pacific, sau IPEF, dezvăluind strategia economică mult așteptată a Washingtonului pentru regiune.

Aceasta vine la cinci ani după ce SUA s-au retras unilateral din Parteneriatul Trans-Pacific, un acord comercial semnat de 12 țări din Asia-Pacific, America de Nord și America de Sud.

Odată cu retragerea SUA, țările rămase au lansat CPTPP, sau Parteneriatul Trans-Pacific cuprinzător și progresiv – unul dintre cele mai mari acorduri comerciale multilaterale din lume, la care China a solicitat să se alăture.

De atunci, SUA au fost în mare parte absente în regiune, fapt agravat de războiul comercial cu China. Dar IPEF a spart gheața.

Cu toate acestea, analiștii și observatorii spun că acordului îi lipsesc „dinții” și că este mai mult simbolic decât eficient sau o politică reală.

Ce este IPEF?

Văzut ca un mijloc de a contracara China în regiune, este un cadru condus de SUA pentru ca țările participante să își consolideze relațiile și să se angajeze în chestiuni economice și comerciale cruciale.

Nu este un acord de liber schimb. Nu a fost schițat niciun acces pe piață sau reduceri tarifare, deși experții spun că poate deschide calea către acorduri comerciale.

„Cred că președintele Biden, din păcate, a indicat că nu ar trebui să fie considerat nici măcar începutul unui acord comercial”, a declarat pentru CNBC David Adelman, director general al Krane Funds Advisors și fost ambasador al SUA la Singapore.

Nu este nici un pact de securitate, spre deosebire de grupul Quad, format din patru națiuni: Australia, India, Japonia și Statele Unite.

Pentru început, Statele Unite vor colabora cu Australia, India, Japonia,  Brunei, Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam, Coreea de Sud și Noua Zeelandă.

„Este o colecție frumoasă de țări, dar trebuie să ne reamintim că aceasta nu este cu adevărat o schimbare de politică sau o descoperire pentru comerțul în Pacific – este un cadru”, a subilniat Adelman.

Miza

„Viitorul economiei secolului XXI va fi scris în mare parte în Indo-Pacific – în regiunea noastră”, a declarat Biden în această săptămână.PIB-ul combinat al țărilor participante reprezintă 40% din PIB-ul mondial.

Aproximativ 60% din populația lumii locuiește în Indo-Pacific, iar regiunea se așteaptă să fie cea mai mare contribuitoare la creșterea globală în următoarele trei decenii.

Mai mult marketing decât politică

SUA doresc să-și restabilească conducerea economică în regiune și „prezintă țărilor din Indo-Pacific o alternativă la abordarea Chinei”, a declarat secretarul de Comerț Gina Raimondo.

„Vestea bună este că SUA se implică în mod activ în comerțul din Asia și își folosește puterea de convocare pentru a aduce împreună aceste 12 economii importante, iar vestea proastă este că acest lucru nu are niciun efect”, a spus Adelman.

Termenii și detaliile specifice ai celor patru piloni IPEF sunt încă în curs de elaborare: comerț digital și flux de date transfrontaliere, lanțuri de aprovizionare, comerț echitabil, impozitare eficientă.

„America nu se poate aștepta ca țările să-și schimbe regulile și reglementările, așa că singurul lucru pe care îl are de oferit sunt banii. Componenta comercială a IPEF lipsește cu adevărat”, susține Bryan Mercurio, expert în comerț internațional și profesor de drept la Universitatea Chineză din Hong Kong.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
630 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger