AcasăPoliticaAmerica îi privește cu dispreț pe americani

America îi privește cu dispreț pe americani

Congresul, președinția, FBI-ul, sistemul judiciar, mass-media, colegiile și universitățile, băncile, bisericile, știința, companiile de tehnologie, sindicatele, sănătatea publică. Ce au în comun toate aceste instituții? Răspuns: americanii nu mai au încredere în ele, scrie Gerard Baker, autorul cărții „American Breakdown: How Americans Lost Trust in their Leaders and Institutions and How to Rebuild Confidence”.

În ultimii 30 de ani, am asistat la ceva fără precedent și periculos pentru însăși supraviețuirea democrației americane – o prăbușire a încrederii publice în liderii și instituțiile națiunii, subliniază Baker.

Cultura neîncrederii

„Dacă există un fenomen care surprinde mai bine decât orice altceva ceea ce s-a întâmplat cu America în ultimii ani, acesta este următorul: trăim într-o cultură a neîncrederii”.

Toate instituțiile majore care au definit și modelat democrația americană au fost martorele unui declin dramatic al încrederii și creditului pe care americanii le acordă în decurs de o generație. Este oare de mirare, având în vedere modul în care s-au comportat?

Organizația Gallup măsoară de 50 de ani încrederea publicului în cele mai importante instituții americane.

În cel mai recent sondaj, realizat în iulie, Gallup a arătat că, în cazul a nouă instituții-cheie, proporția medie a americanilor care au declarat că au „foarte multă sau destul de multă încredere” în ele a fost de 26%. Aceasta a fost cea mai mică cifră înregistrată vreodată; în anii 1970, se apropia de 50%.

Baker detaliază prăbușirea credinței și încrederii publice în liderii americani în ultimele decenii. Dintre instituțiile pe care Gallup le-a urmărit în mod constant, doar armata și micile afaceri au păstrat nivelul de încredere publică de care se bucurau în urmă cu câteva decenii.

Deloc suprinzător, instituția care a înregistrat cel mai mare declin al încrederii a fost mass-media. În anii 1970, după scandalul Watergate, mai mult de jumătate dintre americani au declarat că aveau un nivel ridicat de încredere în ziare. Anul trecut, această cifră a fost de doar 16%. În prezent, doar 11% dintre respondenți au încredere în știrile televizate.

Și nu doar Gallup înfățișează acest tablou sumbru. Centrul de cercetare Pew Research Center a efectuat sondaje similare timp de 30 de ani și a constatat că “încrederea publicului în majoritatea instituțiilor americane fundamentale a scăzut brusc”.

Poate și mai îngrijorător, americanii nu numai că nu mai au încredere în instituțiile lor de vârf. Ei nu mai au încredere unii în alții.

Proporția celor care spun că oamenii pot fi de încredere a scăzut de la aproximativ jumătate la mai puțin de o treime în ultimii 50 de ani.

Această prăbușire a încrederii sociale dăunează iremediabil legăturilor care îi unesc pe americani. Prin urmare, America se află astăzi într-o țară care nu se simte în largul ei – una în care un număr mare de cetățeni au o neîncredere profundă în liderii și instituțiile care îi guvernează, în oamenii care îi educă și îi informează și, din ce în ce mai mult, în societatea în care trăiesc.

Ce a mers prost?

Progresiștii care controlează majoritatea acestor instituții vor lăsa de crezut că există o explicație simplă – și că nu are nimic de-a face cu ei. Este numai vina politicienilor republicani fără scrupule, a presei de dreapta, a fostului președinte Donald Trump, a aliaților săi și a rețelelor de socializare care colportează „dezinformare”.

Dar putregaiul din instituțiile americane nu numai că este anterior lui Trump, ci  mult mai profund. De fapt, e tipic pentru șefii instituțiilor de vârf să dea vina pe toată lumea, mai puțin pe ei înșiși

Cetățenii au realizat că au fost înșelați și mințiți. Guverne care s-au implicat în războaie externe dezastruoase, epidemii de dependență, crize financiare, scandaluri corporative, o creștere dramatică a inegalității economice și sociale, inovații tehnologice care au expus populația la riscuri de confidențialitate și crize de sănătate mintală: America a fost dezamăgită de liderii săi.

Și, mai presus de toate, un decalaj din ce în ce mai mare între un establishment de elită care domină aceste instituții și privește cu dispreț credințele și aspirațiile americanilor obișnuiți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
589 afisari

4 COMENTARII

  1. Este timpul ca și amerlocul de rând să se bucure de marfa principală de export a statului lor: dimocrăsi și fridăm.

  2. STIU FOARTE BINE PROBLEMA AMERICANILOR SA DESPRINS DE PAMINT DE REALITTATI VETI EI MERG PE LUNA DAR NU STIE UNDE. EI NU MAI STUI CF INSEAMNA DREPTATEA SI ADEVARUL CA SI PE TOATA PLANETA.

  3. De cand cu globalismul hai sictir. Fascistii se justifica aparand ‘democratia’. Cat timp banul dicteaza nici o sansa de mai bine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger