Oficialii europeni lucrează la un nou pachet major pentru creșterea cheltuielilor de apărare și sprijinirea Kievului, în timp ce Donald Trump face presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului din Ucraina.
Planurile de cheltuieli vor fi anunțate abia după alegerile germane din 23 februarie, potrivit surselor Bloomberg. Problema este că liderii europeni vor să relanseze puterea militară a continentului după aproape 80 de ani în care și-au externalizat o mare parte din securitate către SUA.
Practic, revenirea lui Trump la Casa Albă înseamnă sfârșitul relației transatlantice. Oficialii americani au precizat că președintele este dispus să îi lase pe europeni să tragă ponoasele dacă refuză să își asume responsabilitatea pentru propria securitate.
Statele Unite nu vor mai plăti factura pentru securitatea NATO
„Consensul general a fost că Statele Unite nu vor mai plăti factura pentru securitatea NATO”, a declarat într-un interviu congresmanul republican Michael McCaul, reflectând asupra discuțiilor de la Conferința de securitate de la München. „Aliații noștri europeni recunosc că este timpul să își asume responsabilitatea în propria curte”.
Situația este urgentă deoarece Trump se grăbește cu eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina, iar oficialii europeni sunt îngrijorați de faptul că Volodimir Zelenski ar putea fi împins către un acord dezastruos dacă nu pot veni rapid cu un plan pentru a-i oferi sprijin militar.
Administrația Trump le-a spus oficialilor europeni că dorește să obțină o încetare a focului în Ucraina până la Paște, potrivit unor persoane informate cu privire la discuțiile care încep săptămâna aceasta în Arabia Saudită cu negociatori de top din SUA și Rusia.
Trump și-a început inițiativa de pace cu un apel către Vladimir Putin săptămâna trecută și i-a șocat pe oficialii europeni când Pete Hegseth a declarat că aceștia vor fi responsabili pentru garanțiile de securitate și trupele de menținere a păcii care vor fi necesare pentru a menține Ucraina în siguranță după un acord.
Strategia SUA riscă să îi facă jocul lui Putin, deoarece Trump a renunțat la o influență semnificativă înainte de începerea negocierilor.
Emmanuel Macron i-a primit luni pe omologii săi din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca pentru a discuta răspunsul acestora, împreună cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Întălnirea se axează pe Ucraina și pe tipul de garanții de securitate asupra cărora națiunile europene ar putea conveni imediat, astfel încât Europa să nu fie lăsată pe dinafară de negocierile lui Trump. Dar pare că asta se întâmplă: europenii nu mai sunt văzuți ca jucători importanți. Trump i-a oferit lui Putin exact ceea ce dorește: Rusia poate păstra tot teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat până acum.