AcasăPoliticaAmerica ignoră Europa, pe propria răspundere

America ignoră Europa, pe propria răspundere

Una dintre marile lecții ale secolului XX a fost din nou adusă la îndeplinire în acest an: America ignoră problemele din Europa. Chiar țara care s-a lăudat că a construit societăți prospere bazate pe democrație, libera întreprindere și o ordine internațională bazată pe reguli, pare să-și vadă de propriile interese.

Pe măsură ce războiul din Ucraina atinge un punct de inflexiune, comunitatea de afaceri din SUA evaluează modul în care șocurile prețurilor la energie și alimente și alte consecințe economice se vor reverbera în economia țării – și în întreaga lume – în lunile și anii următori.

Criza energetică a Europei va persista ani de zile. Iarna aceasta s-ar putea să nu fie atât de rea pentru europeni pe cât s-a anticipat inițial – locurile de stocare a gazelor sunt acum la peste 90% din capacitate, cu exporturi de gaz natural lichefiat din SUA și aprovizionare suplimentară din Norvegia.

Prețurile gazelor naturale au crescut deja de 10 ori, iar costurile energetice europene au ajuns la  12% din produsul intern brut, aproape de trei ori media istorică.

La aceasta se adaugă faptul că mii de companii europene se apropie de finalul contractelor fixe de energie și vor fi nevoite să le reînnoiască la prețuri mult mai mari. Este posibil ca gospodăriile europene să aibă suficient gaz pentru a se încălzi în această iarnă, dar vedem deja cum industriile își reduc sau își închid complet activitatea, relatează Financial Times. Multe alte facilități de producție se vor închide sau se vor muta în străinătate în următoarele luni, iar  iarna viitoare ar putea fi și mai grea după ce rezervele de energie existente vor fi epuizate.

Ca urmare, multe companii americane sunt îngrijorate de penurie, în special cele care au unități de producție în Europa sau care se bazează pe inputuri europene. În 2020, SUA au importat bunuri și servicii în valoare de 775 miliarde de dolari din Europa.

Nu există nicio cale de ocolire: o recesiune care afectează Europa, cel mai mare partener comercial și de investiții al Americii, va reduce producția și va încetini creșterea în SUA.

Unele companii americane, inclusiv producători de bunuri de consum, oțel,  produse chimice, companii auto și altele au fost deja forțate să își reducă producția din cauza condițiilor de peste Atlantic.

Scăderea valorii euro și a lirei sterline în raport cu dolarul va avea, de asemenea, o serie de efecte imprevizibile, pozitive și negative, pentru companiile americane.

Comunitatea de afaceri transatlantică este în impas, dar SUA au ocazia – și responsabilitatea – de a-și spori poziția de lider în domeniul energiei pentru a-i ajuta pe europeni să treacă peste această furtună.

Miza este mare. Consecințele economice ale războiului din Ucraina se vor răspândi în întreaga economie mondială în anii următori. O recesiune lungă și profundă va distruge competitivitatea Europei. Ponderea continentului în economia globală a scăzut în ultimii 15 ani și acest lucru ar putea accelera declinul.

Mai mult, o Europă slăbită nu este în interesul americanilor. Camera de Comerț a SUA este parteneră cu 40 de omologi europeni. Afacerile fără parteneri nu mai sunt afaceri – la asta ar trebui să se gândească cei care susțin decuplarea de Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
364 afisari

2 COMENTARII

  1. Dintotdeauna a fost „fiecare pentru afacerea lui” si in USA si in Europa.Acum in conditii de criza se vede foarte clar fenomenul respectiv.Toti sunt cu ochii dupa resurse ieftine si profituri,nu mai suntem naivi sa credem tot felul de aiureli

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger