AcasăPoliticaAmerica First și prăbușirea ordinii mondiale

America First și prăbușirea ordinii mondiale

Doctrina America First urmărește unilateralismul și retragerea

Lumea noastră seamănă cu cea din anii 1930 mai mult decât am putea crede. Acum, ca și atunci, echilibrul puterii se schimbă în mod amenințător.

Legăturile dintre statele autoritare sunt din ce în ce mai puternice; conflictele regionale se întrepătrund. Democrațiile sunt amenințate din exterior și din interior. Statele Unite sunt, din nou, tentate de o doctrină care urmărește unilateralismul și retragerea, sub masca „America First”.

Niciuna dintre încercările din ultimele decenii – nici criza financiară globală, nici pandemia Covid – nu a provocat privațiuni și radicalism echivalent cu cel provocat de Marea Depresiune, relatază Bloomberg. Un colaps al ordinii globale poate părea de neconceput.  Însă premisa este greșită.

Avertismentul lui Kissinger

„Dacă nu există o bază pentru o acțiune de cooperare”, a avertizat Henry Kissinger încă din 2020, „lumea va aluneca într-o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial”.

Primul Război Mondial a fost rezultatul tensiunilor dintre un hegemon liberal, Marea Britanie, și un adversar iliberal, Germania imperială. În acest caz, se spune că socotelile greșite au provocat un conflict devastator pe care nimeni nu și-l dorea cu adevărat.

Prin urmare, imperativul actual este de a reduce tensiunile, de a evita cursele înarmărilor și de a limita șansele ca omenirea să meargă orbește spre o catastrofă. Este o analogie atrăgătoare, dar nu foarte utilă.

SUA nu mai domină geopolitica

Astăzi, sistemul predominant este contestat pe mai multe fronturi, de către mai mulți actori, care se unesc într-o alianță destabilizatoare. Important, acești actori operează într-o geopolitică din ce în ce mai puțin dominată de SUA.

Comportamentul Rusiei în Ucraina din 2014 a demonstrat cum ceea ce începe ca o incursiune limitată într-un teritoriu disputat poate deveni un efort de a șterge o întreagă națiune de pe hartă.

În Asia de Est, China desfășoară ceea ce un amiral american numește „cea mai mare consolidare militară din istorie de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”.

Dacă Moscova își poziționează forțele amenințător în Europa în timpul unei confruntări sino-americane în Asia, Washingtonul ar fi zguduit de crize pe fronturi separate.

Axa autocratică de astăzi nici nu are nevoie să fie o alianță formală dacă scopul este pur și simplu de a supraîncărca sistemul internațional prin lansarea mai multor provocări, și mai serioase, decât poate face față America deodată.

Luptele din Ucraina au devorat vieți, bani și materiale. Un război între America și China ar consuma muniții, nave și avioane la rate și mai uimitoare.

Președintele Joe Biden a declarat că America trebuie să fie „arsenalul democrației” pentru Israel și Ucraina. Dar baza industrială de apărare a SUA este acum defectuoasă și fragilă. America First nu va însemna un jucător global.

America poate avea confortul unei retrageri sau poate menține stabilitatea internațională. Dar nu le poate avea pe amândouă în același timp.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
920 afisari

3 COMENTARII

  1. SA FIM SERIOSI !, CE RAZBOI A CASTIGAT AMERICA SINGURA ?,CUM A PLECAT AMERICA DIN VIETNAM ?,CUM A PLECAT DIN AFGANISTAN ? , CARE-I POTENTIALUL AMERICII CAND ARE UN CONFLICT PROVOCAT ,PREMEDITAT IN UCRAINA CONTRA RUSIEI SI UN” MIZILIC DE CONFLICT IN ISRAEL „,AMERICA NU POATE FACE FATA !!!!!!!!!!!!!!!!!,DACA AZI CHINA AR ATACA TAIWANUL AMERICA AR INTRA IN COLAPS !!!!!!!!!!!!!!!!.
    REZUMAT AMERICA E PE FORAS !!!!.
    ORICE CONFLICT NOU IN CARE SE BAGA AMERICA ISI SEMNEAZA SFARSITUL.
    AMENINTAREA CU ARMA ATOMICA ESTE O PROSTIE CAT TIMP NU-I SINGURA DETINATOARE DE ARME ATOMICE ,AMERICA VA INCASA ATAT CAT SA NU RAMANA PIATRA OE PIATRA
    LA CATI DUSMANI SI-A FACUT AMERICA IN ULTIMII 75 DE ANI VA VEDEA PE PROPIA PIELE RASPUNSUL.

  2. Nu se compara situația de acum cu aia din anii 30! Era lumea saraca rau atunci!Pe tot globul! Iar satanele nu erau in fruntea omenirii ca azi .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger