Politica externă a Statelor Unite este în derivă între vechea ordine și una care încă nu a fost definită.
Abordarea America First a lui Trump nu este o alternativă viabilă, notează Foreign Affairs. În ciuda faptului că este adesea etichetat greșit ca izolaționism, ceea ce oferă reședintele ales este, de fapt, un unilateralism agresiv, sau ceea ce politologul Barry Posen a numit „hegemonie neliberală”: o viziune a Statelor Unite nelegate de reguli și fără rușine interesate de sine.
Prin urmare, autorii Nancy Okail și Mathew Duss consideră că America First înseamnă unilateralismul, adică menținerea hegemoniei, indiferent de cost, în timp ce America Is Back a lui Biden reprezintă o politică externă a nostalgiei.
Dar o ordine globală care urmărește să consolideze primatul american este nedemocratică și nu va aduce beneficii nimănui, inclusiv americanilor.
Proiectele elitelor politice din secolul XXI – definite prin militarism și adoptarea unor sisteme economice și comerciale globale care acordă prioritate profiturilor corporatiste în fața bunăstării economice și sociale – au contribuit nu numai la instabilitate, ci și la alunecarea spre autoritarism.
Administrațiile Trump și Biden și o mare parte a establishmentului politicii externe americane sunt fixate pe reducerea prezenței și influenței Chinei în lume.
Cu toate acestea, nevoia lor a contracara sau chiar de a învinge China în fiecare regiune de pe glob nu este doar reacționară, ci subordonează și interesele SUA unei lupte care secătuiește resurse și bunăvoință, închizând în același timp oportunitățile de cooperare și coexistență pașnică. Competiția dintre marile puteri nu va revitaliza democrația într-un context mondial sau intern.
Intervenționismul nu are ce căuta într-o lume multipolară
Din păcate, America a mers de prea multe ori pe calea intervenționismului, sancțiunilor și dominației financiare, fără să promoveze binele comun și prosperitatea.
Acum trebuie trebuie să recunoască și să își securizeze interesele în realitatea unei lumi multipolare, în loc să încerce zadarnic să prevină multipolaritatea printr-un efort costisitor și autoînfrângător. Provocările cu care se confruntă – migrația ilegală, inteligența artificială nereglementată, proliferarea nucleară, instabilitatea politică – cer cooperare globală deoarece nu pot fi rezolvate militar.
În cele din urmă, va fi imposibil de separat politica externă a SUA fără a repara politica internă a SUA. Niciun program, oricât de bine definit, nu poate rezista mult timp în mijlocul polarizării actuale a țării, în care fiecare problemă devine încă o armă în războaiele culturale dintre stânga și dreapta.
Depășirea acestei provocări înseamnă confruntarea cu faptul că democrația americană este constrânsă, dacă nu chiar torpilată, de un sistem de finanțare a campaniilor care este echivalent cu mita legalizată.
Nevoia de responsabilitate, pe plan intern și internațional, este esențială pentru succesul oricăror reforme. Americanii au nevoie de ceva mai bun decât America First și America Is Back.