AcasăPoliticaAmerica First întâlnește Taiwan, Groenlanda și Canalul Panama

America First întâlnește Taiwan, Groenlanda și Canalul Panama

În timp ce Donald Trump se pregătește să își preia mandatul la 20 ianuarie, o recalibrare a priorităților politicii externe a SUA și a obiectivelor strategice naționale este deja în curs

În timp ce Donald Trump se pregătește să își preia mandatul la 20 ianuarie, o recalibrare a priorităților politicii externe a SUA și a obiectivelor strategice naționale este deja în curs.

Trei locații aparent disparate – Taiwan, Groenlanda și Canalul Panama – au apărut ca pretendenți serioși la realinierea geopolitică a competiției interstatale pentru resurse, rute comerciale și dominație politico-militară, devenind recent centrul atenției postărilor președintelui ales.

Toate trei, notează Responsible Statecraft,  deși îndepărtate din punct de vedere geografic, au un numitor comun: China – considerată cea mai hotărâtă să înlăture hegemonia SUA, să suplinească influența sa economică și să îi conteste primatul militar într-o lume tot mai multipolară.

Punctul culminant al Indo-Pacificului

Având în vedere tensiunile în creștere cu Beijingul cu privire la Taiwan, un număr tot mai mare de analiști și oficiali americani au solicitat regândirea „ambiguității strategice” în favoarea „clarității strategice”.

Accentul pus pe înarmarea Taiwanului, spre deosebire de angajarea militară a SUA în apărarea insulei, este una dintre numeroasele provocări pentru Trump, pe măsură ce administrația sa  se îndepărtează de  Europa și se îndreaptă spre est.

Taiwanul se află în inima Indo-Pacificului, o regiune care definește din ce în ce mai mult comerțul mondial și securitatea internațională. Importanța sa strategică rezidă nu numai în rolul său de frână împotriva expansionismului chinez, ci și ca nod critic în lanțul global de aprovizionare cu semiconductori utilizați în sistemele militare avansate ale SUA și ale aliaților.

Cheia geostrategică pentru resursele Arcticii

Groenlanda nu este decât o piesă dintr-un puzzle complex care va garanta SUA un acces neîngrădit la vaste rezerve neexploatate de minerale rare și hidrocarburi esențiale.

Poziția sa geografică strategică a atras atenția superputerilor încă din al Doilea Război Mondial și oferă puncte de observație de neegalat pentru operațiuni militare și de supraveghere.

În timpul Războiului Rece, valoarea Groenlandei a crescut și mai mult, determinând Statele Unite să construiască Camp Century, o bază secretă care adăpostea arme nucleare capabile să ajungă în Uniunea Sovietică.

Chiar dacă insula rămâne un teritoriu autonom în cadrul Regatului Danemarcei, un tratat din 1951 acordă SUA o autoritate semnificativă asupra apărării sale.

Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la concentrarea tot mai mare a Chinei asupra Arcticii. Prin urmare, urmărește să restabilească influența americană în regiune.

O strategie solidă a SUA pentru Groenlanda și Arctica rezonează cu temele mai largi ale lui Trump privind economia și securitatea resurselor.

Poarta comerțului transcontinental

Din 2017, influența Chinei asupra Canalului Panama și investițiile extinse în proiecte de infrastructură în emisfera vestică au crescut constant.

De la achiziția insulei Margarita pentru portul de containere Panama-Colón și un contract în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru cel de-al patrulea pod al Canalului, la operațiunile porturilor majore de la ieșirile din Pacific și Atlantic, China și-a consolidat poziția în Panama și s-a poziționat ca un partener economic strategic în regiune.

Tratatul dintre Panama și Statele Unite, semnat la 7 septembrie 1977, garantează neutralitatea permanentă a Canalului Panama, accesul echitabil  pentru toate națiunile și interzice prezența militară străină pe teritoriul panamez.

Cu toate acestea, americanii și-au rezervat dreptul de a folosi forța militară pentru a apăra neutralitatea Canalului. În acest context, orice amenințare chineză reală sau percepută la adresa status quo-ului ar putea provoca un răspuns din partea SUA.

Administrația Trump nu trebuie să fie vădit militaristă sau agresivă în revendicarea influenței strategice asupra Canalului Panama. Consolidarea legăturilor cu guvernul din Panama, creșterea investițiilor economice și contracararea influenței chineze prin crearea de stimulente, oportunități și parteneriate menite să sporească securitatea rutelor maritime ar reafirma rolul SUA de garant al stabilității.

Geografia este destin

În ciuda politicilor lor distincte, Taiwanul, Groenlanda și Canalul Panama au caracteristici comune esențiale care le fac elemente vitale ale unei și strategii externe robuste și reziliente a SUA. Servesc drept pârghii majore pentru comerț și mobilitate militară. Ar trebui să figureze în orice planificare viitoare a Pentagonului și Departamentului de Stat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger