Cauta

America, cu mâna întinsă la Cartelul petrolului

Președintele american Joe Biden a început un turneu de patru zile în Orientul Mijlociu – Israel, Cisiordania ocupată și Arabia Saudită, unde va avea întâlniri cu liderii regionali.

Dar cea mai importantă este întâlnirea cu regele saudit Salman și cu  prințul moștenitor Mohammed bin Salman: Statele Unite vor să preseze Arabia Saudită pentru a crește producția de petrol.Dar socoteala lui Biden s-ar putea să nu se potrivească, deoarece există puțină capacitate de eliberat.

Volatilitatea prețului țițeiului a încătușat piețele energetice de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, care a declanșat, de asemenea, tulburări pe piețele financiare globale și a scumpit materiile prime.

America și  aliații săi europeni au cerut în mod repetat producătorilor de petrol OPEC+ să crească producția în încercarea de a controla prețurile ridicate ale aurului negru, care alimentează inflația în creștere.

Cu toate acestea, cartelul petrolier are  puțină capacitate de rezervă și „va  fi judicios cu privire la modul în care va folosi orice baril rămas”, a declarat Helima Croft, strateg șef la RBC Capital, pentru Bloomberg. Și a mai adăugat o avertizare: „Nu cred că OPEC+ vrea să-și epuizeze toată capacitatea disponibilă ca parte a unei resetari strategice cu SUA.”

De la începutul războiului din Ucraina, OPEC+ a explicat că volatilitatea piețelor petroliere a fost rezultatul evoluțiilor geopolitice.

Joe Biden mai are o problemă de rezolvat. În condițiile în care în care prețul benzinei la pompă în SUA a crescut vertiginos, iar inflația a atins un maxim al ultimilor 40 de ani, cota de popularitate a președintelui este în scădere liberă acasă. El a cerut deja rafinăriilor americane să mărească producția, “însă vizita sa în Arabia Saudită nu va duce la deblocarea a mai mult petrol”, susține Jeffrey Halley, analist principal de piață la compania Oanda.

Grija lui Biden pentru consumatorul american nu va coborî prețul petrolului, pe fondul riscului de recesiune globală și inflație record.

În iunie, Opec și-a menținut prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va depăși în 2022 nivelurile anterioare pandemiei, dar a precizat că ofensiva militară a Rusiei, evoluțiile legate de pandemie și presiunile inflaționiste reprezintă un „risc considerabil”.

Se estimează că în acest an consumul global de petrol va ajunge la o medie de 100,29 milioane de barili pe zi(bpd).Dar cele mai recente date arată că Opec+ este deja cu 2,6 milioane de bpd sub ținta sa, deoarece mulți membri au redus capacitatea de producție.

„Nu există o baghetă magică pentru niciun președinte în această situație”, a declarat Bob McNally, președinte al consultantului Rapidan Energy Group din Washington și fost oficial al Casei Albe. „Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să întrebi Opec, iar ei nu au prea multe de oferit”.

Ultimele stiri

  • Toyota vrea să creeze maşina supremă cu inteligenţă artificială
  • Polonia susține ca spionii cibernetici ruși au făcut ravagii
  • Horoscop 9 mai 2024 – Astăzi veți avea o mare capacitate de a reflecta și de a gândi
  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Rapid Premier League
  • Dovezi zdrobitoare. Camioanele supraîncărcate ale ucrainenilor ne-au făcut praf infrastructura
  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Exit mobile version