AcasăPoliticaAmerica, cu mâna întinsă la Cartelul petrolului

America, cu mâna întinsă la Cartelul petrolului

Președintele american Joe Biden a început un turneu de patru zile în Orientul Mijlociu – Israel, Cisiordania ocupată și Arabia Saudită, unde va avea întâlniri cu liderii regionali.

Dar cea mai importantă este întâlnirea cu regele saudit Salman și cu  prințul moștenitor Mohammed bin Salman: Statele Unite vor să preseze Arabia Saudită pentru a crește producția de petrol.Dar socoteala lui Biden s-ar putea să nu se potrivească, deoarece există puțină capacitate de eliberat.

Volatilitatea prețului țițeiului a încătușat piețele energetice de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, care a declanșat, de asemenea, tulburări pe piețele financiare globale și a scumpit materiile prime.

America și  aliații săi europeni au cerut în mod repetat producătorilor de petrol OPEC+ să crească producția în încercarea de a controla prețurile ridicate ale aurului negru, care alimentează inflația în creștere.

Cu toate acestea, cartelul petrolier are  puțină capacitate de rezervă și „va  fi judicios cu privire la modul în care va folosi orice baril rămas”, a declarat Helima Croft, strateg șef la RBC Capital, pentru Bloomberg. Și a mai adăugat o avertizare: „Nu cred că OPEC+ vrea să-și epuizeze toată capacitatea disponibilă ca parte a unei resetari strategice cu SUA.”

De la începutul războiului din Ucraina, OPEC+ a explicat că volatilitatea piețelor petroliere a fost rezultatul evoluțiilor geopolitice.

Joe Biden mai are o problemă de rezolvat. În condițiile în care în care prețul benzinei la pompă în SUA a crescut vertiginos, iar inflația a atins un maxim al ultimilor 40 de ani, cota de popularitate a președintelui este în scădere liberă acasă. El a cerut deja rafinăriilor americane să mărească producția, “însă vizita sa în Arabia Saudită nu va duce la deblocarea a mai mult petrol”, susține Jeffrey Halley, analist principal de piață la compania Oanda.

Grija lui Biden pentru consumatorul american nu va coborî prețul petrolului, pe fondul riscului de recesiune globală și inflație record.

În iunie, Opec și-a menținut prognoza conform căreia cererea mondială de petrol va depăși în 2022 nivelurile anterioare pandemiei, dar a precizat că ofensiva militară a Rusiei, evoluțiile legate de pandemie și presiunile inflaționiste reprezintă un „risc considerabil”.

Se estimează că în acest an consumul global de petrol va ajunge la o medie de 100,29 milioane de barili pe zi(bpd).Dar cele mai recente date arată că Opec+ este deja cu 2,6 milioane de bpd sub ținta sa, deoarece mulți membri au redus capacitatea de producție.

„Nu există o baghetă magică pentru niciun președinte în această situație”, a declarat Bob McNally, președinte al consultantului Rapidan Energy Group din Washington și fost oficial al Casei Albe. „Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să întrebi Opec, iar ei nu au prea multe de oferit”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
468 afisari

3 COMENTARII

  1. Este vorba de aliante politice si militare mai mult decat de petrol. Arabia saudita a dat semnalul ca va trece in Brics, pentru americani ar fi o lovitura fatala

  2. I-A SPUS-O PRESEDINTELE MEXICULUI LUI BIDEN IN BIROUL OVAL „AMERICANII DIN APROPIEREA GRANITEI CU MEXICUL VIN SI ALIMENTEAZA DE LA POMPELE NOASTRE (mexicane ) E MAI IEFTIN SI AVEM DESTUL PETROL ,IAR RAFINARIILE VOASTRE DIN SUD CUMPARA PETROLUL DE LA NOI.
    VIZITA LUI BIDEN DIN ORIENTUL MIJLOCIU ARE UN SINGUR SCOP !-SA CONVINGA ARABIA SAUDITA SA NU INTRE IN BRICS ,CUM CAMASA CHINEZEASCA E MAI APROAPE DECAT CHIPIUL AMERICAN , VIZITA LUI BIDEN VA FI TOT O ALTA GAFA .

  3. Le cere încă o dată să micșoreze prețul petrolului, în mod artificial, pentru a încerca falimentarea Rusiei. Doar că OPEC a mai făcut asta, tot la cererea SUA, pentru a prăbuși Rusia, Iran și Venezuela deodată, ceea ce nu s-a întâmplat. Și au avut, degeaba, pierderi de sute de miliarde de dolari. Apoi, au mai fost siliți de Trump să cumpere și mai mult armament cu care nu au ce face. De aceea, saudiții și ceilalți sunt foarte reticenți acum. Iar amenințarea cu o nouă primăvară arabă sau ceva echivalent nu prea mai sperie. Să vedem ce amenințare mai are Biden în bagaje. Sigur are ceva, pentru că nu-l văd plecând cu mâna goală.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger