AcasăPoliticaAmerica are un singur obiectiv: să-și mențină hegemonia globală

America are un singur obiectiv: să-și mențină hegemonia globală

SUA au dezvoltat un adevărat manual de hegemonie – militară, economică, tehnologică și culturală

În timpul unui forum public la Conferința de Securitate de la Munchen, secretarul de stat american Antony Blinken a remarcat: „Dacă nu ești la masa sistemului internațional, vei fi în meniu”.

De asemenea, el a subliniat: „Este important pentru noi să ne reangajăm multilateral și am făcut acest lucru”.  În urmă cu aproape două decenii, lumea s-a confruntat cu o retorică similară din partea președintelui de atunci, George W. Bush: „Fiecare națiune din fiecare regiune are acum o decizie de luat – fie sunteți cu noi, fie sunteți cu teroriștii”.

În numele „războiului împotriva terorismului”, complexul militar-industrial american și giganții din domeniul tehnologiei au obținut profituri uriașe prin contracte cu armata americană și alte agenții guvernamentale. Când Biden și-a preluat funcția, a anunțat că” misiunea din Afganistan nu trebuia să fie niciodată pentru construirea unei națiuni”. Mai direct, America a avut și are un singur obiectiv: să-și mențină hegemonia globală.

Dar retorica lui Blinken coincide cu o perioadă în care influența globală a lui Biden se diminuează. În special, aventura lui în Ucraina s-a transformat într-un dezastru total. Conflictul Hamas-Israel și deschiderea unui nou front în Yemen servesc oarecum drept distragere a atenției de la acest dezastru.

Totuși, și aliații Americii îi susțin hegemonia prin canalizarea  banilor din impozite, în cele din urmă în beneficiul contractorilor din sectorul apărării. Potrivit Modern Diplomacy, Boeing, Raytheon, Lockheed Martin, Northrop Grumman și General Dynamics  au câștigat 2,2 trilioane de dolari numai din Afganistan.

Ce menționa în 2023,  un raport al Ministerului Afacerilor Externe din China: “După cele două Războaie Mondiale și Războiul Rece, Statele Unite au acționat cu mai multă îndrăzneală pentru a interveni în afacerile interne ale altor țări, pentru a urmări, menține și abuza de hegemonie, pentru a promova subversiunea și infiltrarea și pentru a purta războaie în mod deliberat, aducând prejudicii comunității internaționale”.

SUA  au dezvoltat un adevărat manual de hegemonie – militară, economică, tehnologică, culturală – pentru a pune în scenă „revoluții colorate”, a instiga dispute regionale și chiar a lansa direct războaie sub pretextul promovării democrației, libertății și drepturilor omului.

Au intensificat politica de blocuri și au alimentat conflictele și confruntările. Au adoptat o abordare selectivă a dreptului și a normelor internaționale, folosindu-le sau eliminându-le după bunul plac, și au încercat să impună  noi norme care să servească propriilor interese în numele susținerii unei „ordini internaționale”.

Administrațiile recente au dat strategii diferite, inclusiv „Smart Power” a lui Obama, „America first” a lui Trump și „Build Back Better” a lui Biden. Toate se concentrează pe menținerea hegemoniei americane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
481 afisari

7 COMENTARII

      • Cu postarea asta te-ai scos ,la uns pe suflet pe unchiul Gyuri,hai zi-ne cum ai ieșit din iarnă cu trotineta,mai tine încărcată baterie

  1. „fie sunteți cu noi, fie sunteți cu teroriștii”. asa ziceau si bolsevicii si tot au disparut.
    „Dacă nu ești la masa sistemului internațional, vei fi în meniu”. talmudicul secretar de stat vrea sa fie infricosator si isi copie rudele bolsevice.
    La masa decidentilor nu este un loc si pentru Romania indiferent cat fier vechi de la armata SUA va cumpara, dar este sigur in meniu caci trebuie pradata de toate resursele.
    Ne-am bagat singuri, ba inca am mai si mituit ca sa ajungem in „meniu”.
    Si acum de rusine nici nu ne vine sa iesim din „meniu”, ne-am obisnuit ca brosaca la fiert la foc mic.
    Sa speram ca generatiile viitoare vor avea mai mult creier si vazand cum au gresit paritii sa schimbe roata, dar pana atunci trebuie sa asteptam sa moara prostii, care is multi si ei dicteaza Democratia lui Peste. Lasi fiind nu avem ce face, de stiut stiu si copii, de organizat nu suntem in stare, de ripostat nici nu mai vorbesc.
    Ramanen mandri si slugarnici o piesa din „meniu”.

    • lasa tampeniile ca a mai fost unu care facea pe independentu’ suveran si dupa ce a exterminat poporul roman pe termen scurt mediu si lung prin inlocuirea cu etniile predominant rurale foste conlocuitoare actualmente majoritare cu sistem de justitie propriu denumit stabor, a sfarsit la zidul din targoviste cu exces de cupru nichel plumb si „fer” in sange, „mai draga” „haur”

  2. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger