Cauta

America are un singur obiectiv: să-și mențină hegemonia globală

SUA au dezvoltat un adevărat manual de hegemonie – militară, economică, tehnologică și culturală

În timpul unui forum public la Conferința de Securitate de la Munchen, secretarul de stat american Antony Blinken a remarcat: „Dacă nu ești la masa sistemului internațional, vei fi în meniu”.

De asemenea, el a subliniat: „Este important pentru noi să ne reangajăm multilateral și am făcut acest lucru”.  În urmă cu aproape două decenii, lumea s-a confruntat cu o retorică similară din partea președintelui de atunci, George W. Bush: „Fiecare națiune din fiecare regiune are acum o decizie de luat – fie sunteți cu noi, fie sunteți cu teroriștii”.

În numele „războiului împotriva terorismului”, complexul militar-industrial american și giganții din domeniul tehnologiei au obținut profituri uriașe prin contracte cu armata americană și alte agenții guvernamentale. Când Biden și-a preluat funcția, a anunțat că” misiunea din Afganistan nu trebuia să fie niciodată pentru construirea unei națiuni”. Mai direct, America a avut și are un singur obiectiv: să-și mențină hegemonia globală.

Dar retorica lui Blinken coincide cu o perioadă în care influența globală a lui Biden se diminuează. În special, aventura lui în Ucraina s-a transformat într-un dezastru total. Conflictul Hamas-Israel și deschiderea unui nou front în Yemen servesc oarecum drept distragere a atenției de la acest dezastru.

Totuși, și aliații Americii îi susțin hegemonia prin canalizarea  banilor din impozite, în cele din urmă în beneficiul contractorilor din sectorul apărării. Potrivit Modern Diplomacy, Boeing, Raytheon, Lockheed Martin, Northrop Grumman și General Dynamics  au câștigat 2,2 trilioane de dolari numai din Afganistan.

Ce menționa în 2023,  un raport al Ministerului Afacerilor Externe din China: “După cele două Războaie Mondiale și Războiul Rece, Statele Unite au acționat cu mai multă îndrăzneală pentru a interveni în afacerile interne ale altor țări, pentru a urmări, menține și abuza de hegemonie, pentru a promova subversiunea și infiltrarea și pentru a purta războaie în mod deliberat, aducând prejudicii comunității internaționale”.

SUA  au dezvoltat un adevărat manual de hegemonie – militară, economică, tehnologică, culturală – pentru a pune în scenă „revoluții colorate”, a instiga dispute regionale și chiar a lansa direct războaie sub pretextul promovării democrației, libertății și drepturilor omului.

Au intensificat politica de blocuri și au alimentat conflictele și confruntările. Au adoptat o abordare selectivă a dreptului și a normelor internaționale, folosindu-le sau eliminându-le după bunul plac, și au încercat să impună  noi norme care să servească propriilor interese în numele susținerii unei „ordini internaționale”.

Administrațiile recente au dat strategii diferite, inclusiv „Smart Power” a lui Obama, „America first” a lui Trump și „Build Back Better” a lui Biden. Toate se concentrează pe menținerea hegemoniei americane.

Ultimele stiri

  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Exit mobile version