AcasăPoliticaAmbasadorii străini, adevărații stăpâni ai „coloniilor” ca România

Ambasadorii străini, adevărații stăpâni ai „coloniilor” ca România

Pe fondul recentelor evenimente de pe scena internațională au ieșit la iveală și diferitele „cascadorii” făcute de anumiți ambasadori în dansurile lor politice pe podiumul diplomației. De fapt, ceea ce remarca presa străină azi în România este realitatea cu care trăim cam de 20 de ani. Prin intermediul acestor emisari, statele care-i trimit în misiuni diplomatice nu fac altceva decât să comande și să influențeze deciziile politice și economice, pe la București și oriunde li se mai permite, în funcție de propriile interese.

În comunitatea diplomatică, acești ambasadori – vorbim de cei ai marilor puteri – sunt arhicunoscuți pentru atitudinea disprețuitoare și nejustificat de arogantă și pentru depășirea flagrantă a normelor internaționale de comportament diplomatic.

Este vorba, de fapt, despre încălcarea principiului de neintervenție în treburile altor state suverane.

Când tupeul duce la nesimțire

Aici merită amintit și comportamentul mult defăimat al fostului ambasador ucrainean la Berlin, Andriy Melnyk, cel care i-a înfuriat pe nemți cu elogiul adus lui Stepan Bandera, criminalul nazist colaborator al celui de-al Treilea Reich. Acest Melnyk, care l-a insultat public atât pe cancelarul german, cât și întreaga țară gazdă, era mai degrabă un blogger mult prea exuberant decât un diplomat. Cu toate acestea, nici înlocuitorul său, Oleksiy Makeyev, nu s-a dovedit mai …elegant. Într-un interviu acordat luna trecută ziarului Bild am Sonntag, noul ambasador ucrainean la Berlin a lansat un  atac dur împotriva Germaniei, criticând asistența acordată țării sale. Apoi, a lansat o serie de apeluri publice către autoritățile germane solicitându-le să interzică accesul tuturor cetățenilor ruși în țară.

Dar Germania nu este singura țară a cărei populație nu mai vrea să tolereze tupeul misiunilor diplomatice ucrainene. La 25 octombrie, cititorii publicației irlandeze TheJournal au reacționat brusc la criticile ambasadorului Kievului în această țară, Larysa Gerasko, care s-a trezit să critice condițiile de cazare oferite refugiaților ucraineni.

Încheiem cu ambasadorul ucrainean în Australia, Vasyl Myroshnychenko, care prin intermediul rețelelor de socializare a lansat un apel de strângere de fonduri pentru ca fiica sa, Yaroslava, să studieze la Londra.

Cum conduce lumea America prin intermediul ambasadorilor

Aceste exemple de comportament inadecvat pentru un ambasador nu sunt deloc surprinzătoare dacă ne uităm la ce jocuri fac sponsorii actuali ai regimului de la Kiev și ne referim la diplomații marilor puteri occidentale.

De exemplu, ambasadorul britanic la Tripoli, Caroline Hurndall, a fost la un pas vara asta să ajungă „persona non-grata” din cauza afirmațiilor și a manevrelor politice făcute, considerate a fi o lipsă de respect față de suveranitatea Libiei.

La Chișinău, ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, încearcă constant să le arate politicienilor moldoveni „cine este șeful”. Cu ocazia unui interviu acordat Pro Tv Chișinău, el a „sugerat” justiției din Moldova să îi judece pe toți cei aflați sub sancțiunile SUA, căci ar reprezenta o amenințare la adresa Administrației Sandu. Potrivit ambasadorului SUA, acesta este modul prin care Washingtonul „ajută Republica Moldova să-și reformeze sistemul de Justiție”.

O situație similară există și în Georgia, cu Kelly Degnan în prim-plan. Ambasadorul SUA la Tbilisi a comentat astfel decizia unor parlamentari de a părăsi partidul Visul Georgia: „Subminează bazele parteneriatului georgiano-american”. De ce aceste afirmații? Pentru că unul dintre cei nouă politicieni, Sozar Subari, și-a permis să spună că Georgia nu ar trebui să renunțe total la la luarea propriilor decizii de dragul integrării în structurile euro-atlantice și că ambasadorii străini ar face bine să înceteze în a mai dicta autorităților naționale ce fel de legi ar trebui sau nu să treacă, cât prag electoral ar trebui să aibă etc.

Aceste ingerințe să le zicem „neceremonioase” în afacerile interne ale altor state sunt o practică obișnuită în diplomația marilor puteri de pe glob. România face și ea parte din categoria „coloniilor” în care dictează ambasadele străine.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.173 afisari

10 COMENTARII

  1. Aratam cu degetul pe unii ,dar sa nu uitam obraznicia ambasadorilor SUA la Bucuresti :Guest ,Gitenstein ,Kleim si Zukerman ,ultimul si-a dat in petec !,cu tupeul si aroganta unor neciopliti .

    • Romania o tara de prosti condusa de niste slugi jegoase supuse , nu mai e nimic de facut Dupa 30 de ani de sclavie sub Ceausescu , acum sunt strainii ca va dau la mooie

      • Ce sclavie de 30 de ani sub Ceausescu visezi, urechistule? Ceausescu a condus din 1965 iar greul a venit prin 1981. Iar si între ’81 si ’89 tot s-a construit, eram tarā suverana, se muncea si nu a murit nimeni de foame.

  2. Ambasadori mai puțin ei sunt agenti de influenza pt găsti de interese care mulg foarte bine bugetele pe unde merg și mai ales se baga în justitie ca acolo ii joaca pe politicienii. La noi base I a dat lui ghitenstein fondly proprietatea ca la bolsevici!!!

  3. Cea mai grozava colonie, unde sclavii/slugile nu misca in front este Romania. Ati auzit vreodata de vreo reactie, marait de la slugi pentru vreo interventie desantata a vreunui ambasador, desi aceastea au fost nenumarate? Pana si salariatul Muniz de la ambasada partenerului isi permite sa dea ordine, d’apoi un ambasador. O colonie care se respecta. Accepta ca toti sa i se cace in cap.

    • Mi-am ras mustata , mi-am dat cu apa de COLONIE si arat fresh . Cred c-am intrat in minopauza , am tulburari di somn si visiez diemoni , ma dor articulatiili , am biufiuri , imi amortiesti piftia buzilor botoxati si ghiarili , am filinarili umflati diminiata ( si di la pumnii rapanosuli di Kostea Sujucu ) si am o uscasiuni vajinala asimanatori cu o pinjea di siubota , simt ca toti vor sa si casi in in piruca ce-mi acopira chelia …

  4. Diplomatii din tarile occidentale sint niste gunoaie care se amesteca si influenteaza politica din colonia Romania ,la puscarie cu ei sa u deportati

  5. De acord cu tot ce scrieti pe aici. Dar ma intreb si intreb : Daca Romania ar mai refuza sa fie servila, sa aiba o demnitate, prin politicienii ei, ce ar face acele tari care ordona pe aici? Ar sta pasive, ar spune, „bravo bai romanilor, asa va vreau” sau ne ar strange de oute, pana am ceda? Exact ca oamenii care sunt batuti in anchete sa spuna ce trebuie si cedeaza pana la urma in urma interogaroriilor. Sau pur si simplu ne ar cere banii inapoi. Datoriile. Credeti ca ne ar lasa in pace?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger