AcasăPolitica„Aligatorii” Rusiei amenință contraofensiva ucrainenilor

„Aligatorii” Rusiei amenință contraofensiva ucrainenilor

Capcanele tancurilor rusești cu „dinți de dragon”, câmpurile minate și fortificațiile cu mai multe straturi reprezintă doar un set de obstacole în contraofensiva în devenire a Ucrainei. Un alt inamic formidabil se dovedește a fi cel aerian, mai ales elicopterul de atac Kamov-52 , cod NATO „Alligator”.

Într-una dintre primele bătălii ale campaniei, în apropiere de Orikhiv, în provincia Zaporojia, o companie de infanterie ucraineană a intrat într-un câmp minat și a fost atacată de Ka-52, pierzând mai multe vehicule de luptă Bradley furnizate de SUA și un tanc Leopard 2 de fabricație germană.

Kievul nu a făcut lumină cu privire la numărul de soldați ucraineni uciși. Dar imaginile acestei bătălii, împărtășite de presa rusă și de bloggerii pro-război, arată obstacolele pe care forțele ucrainene vor trebui să le depășească.

Analiștii și oficialii occidentali au subliniat de mult timp rolul elicopterelor de atac rusești în eliminarea blindatelor ucrainene, precum și lipsa de apărare aeriană la linia frontului pentru a le descuraja. Ucraina insistă ca Occidentul să-i furnizeze elicoptere Apache americane, pe lângă avioanele de luptă F-16.

La începutul acestei luni, forțele rusești au desfășurat încă 20 de elicoptere, inclusiv Ka-52, pe un aerodrom de lângă Berdiansk, la 100 km de Orikhiv, care a devenit o bază principală pentru operațiuni.

„Este probabil ca Rusia să fi obținut un avantaj temporar în sudul Ucrainei, în special cu elicopterele de atac care folosesc rachete cu rază de acțiune mai lungă împotriva țintelor terestre”, potrivit Serviciului britanic de informații al apărării.

Elicopterele rusești exploatează acum deficiențele apărării aeriene a Ucrainei la linia frontului. Kievul operează diferite sisteme de rachete sol-aer din epoca sovietică, dar are prea puține pentru a asigura o acoperire completă.

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute, un think-tank cu sediul la Londra, a declarat pentru Financial Times că elicopterele rusești echipate cu rachete ghidate antitanc „vor fi întotdeauna o amenințare mult mai mare pentru forțele ucrainene în timpul unei contraofensive decât în perioadele în care Ucraina se apără împotriva atacurilor rusești”.

Elicopterele Ka-52(cu elice contrarotative și scaun de catapultare pentru pilot – o raritate) au fost folosite masiv încă de la începutul invaziei în Ucraina. Printre altele, sunt echipate cu rachete care pot lovi ținte la 8 km, proiectile perforante sau explozive,  patru bombe de 250 de kg, un tun automat de 30 mm,  sisteme electronice, termice și anti-radar, cabină rezistentă la impactul obuzelor de 23 mm lansate de la mai puțin de 100 de metri distanță. Raza de acțiune ajunge la 1000 de km cu rezervoare suplimentare, iar viteza maximă este de 315 km/h.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
906 afisari

7 COMENTARII

  1. Aligatorul ameninta?
    Doar ameninta?
    De fapt a zdrobit orice initiativa ucrainiana si nu are adversar sau arma sa-l loveasca.
    Da, se dau aproape toate datele despre capacitatea ofensiva a Aligatorului, dar nimic despre capacitatea sa defensiva care il face invincibil deocamdata pe campurile de lupta.
    Raducule doar te-am mai invatat, spune totul, nu mai tine acolo pentru tine, nu’i frumos.

    • Bai cucusipupaza, esti prostit de propaganda amerlocilor pana ti-au spalat creierul. Rusii au si armament performant, pe langa cel invechit. Daca nu erau ajutati masiv de ameloci si (m)UE, Ucraina era desfiintata pana acum. Pana acum lui Putin i s-a prezis moartea iminenta de cancer de vreo 10 ori. Rusia la fel trebuia sa intre in colaps economic si social de cateva ori pana acum. Uite ca Rusia e bine-mersi, face afaceri cu China, India, Brazilia, Iran, etc. Rubla e bine-mersi si tara nu s-a prabusit, asa cum amerlocii tai iubiti prooroceau. Razboiul asta nu ar fi avut loc niciodata si nu trebuia sa moara nici un ucrainian daca amerlocii la care te inchini nu ar fi declansat conflictul, folosind ucrainienii ca si carne se tun. Amerlocii au devenit răul planetar, care declanseaza peste tot razboaie si haos, aducand crime, distrugeri, guverne-marioneta, LGBT si teoria critica a rasei. Au mainile patate de sange si pedeapsa va veni curand. O sa ajunga SUA o simpla putere regionala in cativa ani, China, India, Rusia, Brazilia o sa creeze o lume multipolara, iar dolarul hartie igienica.

  2. Contraofensiva e mult mai grea ca defensiva. Stinger la greu. Acolo la transeu obuze de suprafata alea arunca schije frateste la fiecare cate 50.la fel nu tre sa intri ca boul prin gard ci prin laturi. Domnul Hitler nu a infruntat liniile Maginot ca nu era diliu la cap, le-a ocolit si in cateva zile facea vederi cu Paris…
    Acolo iti tre alte efective Striker de patrundere rapida cu buldozere antimine si de eliberat drumul si ei n-au..
    Slavu nu are chestia asta cu Blitzkrieg in care iti trebuie neaparat avion in ofensiva. O poti face lejer cu drone si Himars sau doar cu drone Bayraktar noaptea au si kamikaze. Blitzkrikul e apanajul armatelor f puternice. Germania apoi Sua poate Anglia poate Franta poate China.
    Deci nu ca boul 🐂 prin gard…

  3. Ai acum sateliti spion drone spion drone de noapte e tara lor ce o cunosc bine deci e mura in gura.. insa atentie nu o poti face fara un sacrificiu enorm de sange pt ca inseamna eliberare iar orice razboi de independenta implica un mare sacrificiu in fata cotropitorului ocupant.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger