Cauta

Aliații Americii trebuie să se salveze singuri

Aliații SUA trebuie să se unească pentru a păstra ceea ce a funcționat cel mai bine în ordinea pe care Donald Trump intenționează să o îngroape

De când a revenit la putere, Donald Trump a atacat ordinea mondială creată de Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru cei care încă mai cred în SUA generoase și cu principii, acesta este un moment traumatizant de disonanță cognitivă, notează Foreign Affairs. Realitatea administrației Trump – disprețul față de lege atât acasă, cât și în străinătate, intimidarea, abrogarea acordurilor și tratatelor, amenințările la adresa aliaților și apropierea de regimurile autoritare – este evidentă.

Dar aliații Americii trebuie să se unească pentru a păstra ceea ce a funcționat cel mai bine în ordinea pe care Trump intenționează să o îngroape. Să formeze o coaliție de țări care „nu vor fi intimidate”, potrivit președintelui francez Emmanuel Macron.

Să achiziționeze sisteme de arme mai avansate, stocuri mai mari de muniție și echipamente și să recruteze mai mult personal. În același timp, trebuie să își sporească „autonomia suverană”, în special capacitatea de a opera fără acordul sau cooperarea americanilor.

Astfel de mișcări nu ar constitui o respingere a Statelor Unite, ci mai degrabă rezultă exact din ceea ce administrația Trump invită aliații să facă. Într-un interviu acordat în aprilie, vicepreședintele JD Vance l-a evocat pe generalul Charles de Gaulle care, în ciuda protestelor Washingtonului din anii 1960, s-a asigurat că Franța, spre deosebire de Regatul Unit, își păstrează suveranitatea deplină asupra tuturor capacităților sale militare, inclusiv asupra arsenalului său nuclear.

Trump nu este primul președinte care susține că aliații ar trebui să contribuie mai mult la apărarea reciprocă. Dar pentru mulți aliați, el pare să spună că ar trebui să cheltuiască mai mult pentru că s-ar putea să fie pe cont propriu.

Membrii europeni ai NATO au capacitatea economică de a egala și de a depăși Rusia dacă aleg să facă acest lucru. Așa cum a întrebat recent premierul polonez Donald Tusk: „De ce 500 de milioane de europeni au nevoie de 330 de milioane de americani pentru a-i apăra împotriva a 140 de milioane de ruși?”

Aliații NATO puteau avea încredere că nu vor lupta niciodată singuri, astfel încât dependența de Statele Unite indiferente era doar o preocupare teoretică.

Dar astăzi, când Casa Albă cere ca aliații Americii să fie capabili să se descurce singuri, circumstanțele sunt foarte diferite. Nu este surprinzător faptul că planul de achiziții publice în domeniul apărării, în valoare de 150 de miliarde de euro, prezentat de UE, exclude în mare parte companiile americane.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version