AcasăPoliticaAlianța JAKUS. China își pierde influența în regiunea Indo-Pacific?

Alianța JAKUS. China își pierde influența în regiunea Indo-Pacific?

Pacificul, câmp de luptă pentru hegemonia marilor puteri

Oficialii de la Beijing au de ce să fie nervoși: cu ajutorul Statelor Unite, Japonia și Coreea de Sud  încearcă să își consolideze capacitățile militare în regiunea Indo-Pacific.

Noua alianță SUA-Japonia-Coreea de Sud(JAKUS) își extinde strategii de securitate și apărare. Asigură Tokyo și Seulul să sporească cooperarea cu țările din Indo-Pacific cu obiective comune: Australia, Filipine și Taiwan, pe care Washingtonul le consideră cruciale pentru a contracara influența Chinei.

Japonia și-a crescut bugetul de apărare și securitate în fața Beijingului, cu încurajarea Statelor Unite ale Americii: activitățile militare ale Chinei reprezintă, într-un mod fără precedent, cea mai mare provocare strategică. Și consideră că forțele chineze  acționează pentru a schimba unilateral prin forță status quo-ul în spațiile maritime și aeriene din Mările Chinei de Est și de Sud, cum ar fi intruziunea  în apele teritoriale din jurul disputatei insule Senkaku/Diayu.

De asemenea, un conflict major între Washington și Beijing pe tema Taiwanului ar putea atrage Japonia – o țară care găzduiește o uriașă bază militară americană pe insula Okinawa.

Un alt punct nevralgic este Coreea de Nord, apropiată de China, care își dezvoltă tehnologiile legate de rachete balistice intercontinentale. În acest caz, China vede noul rol al Coreei de Sud în cadrul alianței cu Statele Unite ale Americii și ca furnizor de arme pentru Vietnam, Filipine, Indonezia și Malaezia drept o amenințare.

Și de aici a început teama Beijingului de aceste mișcări și alianțe japonezo-sud-coreene în regiunea Indo-Pacific, mai ales odată cu dezvăluirea intențiilor administrației președintelui american John Biden în ceea ce privește China.

Biden acordă prioritate reformării relațiilor SUA în Asia-Pacific, formând mai multe alianțe regionale. Tripartite (SUA-Australia-Marea Britanie) sau cvadruple(SUA-India-Japonia-Coreea de Sud).

În acest context, JAKUS pare a fi parte a unei doctrine americane care se bazează pe grupări regionale, în locul unei alianțe(NATO)  destul de rigide și cu provocări uriașe din partea războiului ruso-ucrainean.

Evident, Beijingul nu va sta cu brațele încrucișate. Posibilul răspuns la aceste alianțe americane în regiunea Indo-Pacific va fi formarea unei axe sino-asiatice(China-Rusia-Iran) și exploatarea unor tensiuni anterioare și adânc înrădăcinate în relațiile dintre Japonia și Coreea de Sud.

Regiunea Asia-Pacific a fost epicentrul creșterii economice și al influenței strategice, schimbând treptat dinamica puterii mondiale.Acum, Indo-Pacific devine o piesă centrală pentru hegemonia SUA și Chinei. Să nu cumva să se transforme într-un câmp de luptă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
486 afisari

2 COMENTARII

  1. China se pisa pe drogatii si homalaii NA t o ,Asia este viitorul planetei

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger