AcasăPoliticaALEGERI PARLAMENTARE 2020. Diaspora începe să voteze! Unde se deschid primele urne

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Diaspora începe să voteze! Unde se deschid primele urne

alegeri parlamentare 2020

Alegerile parlamentare 2020 iau startul vineri, 4 decembrie, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate, și se încheie luni dimineață, 7 decembrie. Pentru diaspora, scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 decembrie și 6 decembrie, în intervalul orar 7:00 – 21:00 (ora locală).

Este prima dată când alegerile parlamentare în străinătate se vor derula pe parcursul a două zile.

Primele urne pentru românii din Diaspora se deschid vineri seară, la ora 20:00, în Auckland, Noua Zeelandă. Și asta din cauza diferenței de fus orar!

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Ce votează românii din Diaspora

Circumscripţia electorală pentru cetăţenii români din afara ţării este reprezentată de 2 senatori şi 4 deputaţi.

În străinătate, figurează cu drept de vot la acest scrutin peste 740.000 de români. Pentru votul prin corespondenţă au optat 35.808 de români, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro.

Vor fi organizate 748 de secţii de votare în 93 de ţări. Cele mai multe sunt în Spania – 140, Italia – 137, Germania – 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 50, Franţa – 48.

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Unde pot vota românii din Diaspora

Ministerul Afacerilor Externe a lansat şi o hartă interactivă a secţiilor de votare din străinătate şi un call center unde pot suna românii care locuiesc în afara graniţelor.

Harta interactivă lansată de MAE poate fi utilă şi în eventualitatea în care vreo secţie va fi relocată din motive ce ţin de pandemie. Autorităţile spun că va fi actualizată în timp real.

Linia telefonică 004 021 431 2065, cu tarif normal, este disponibilă de joi și până în 7 decembrie la ora 20:00, ora României, potrivit comunicatului MAE.

În anumite situații, există restricții de circulație, dar acestea nu vor reprezenta o problemă, dă asigurări Iulian Ivan de la Ministerul de Externe: „Cetățenii români care se deplasează către sau de la secțiile de votare din țara sau regiunea respectivă vor fi exceptați de la eventualele restricții de circulație.”

Autorităţile mai spun că români cărora le-au expirat documentele de indentitate de la debutul pandemiei vor putea vota fără a avea nevoie de acte noi.

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Cine poate vota în străinătate

Pot vota în străinătate la alegerile pentru Parlamentul României cetăţenii români care:

  • dețin un act de identitate românesc valabil (inclusiv dacă acesta a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020);
  • au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv;
  • nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • au domiciliul în străinătate (dovedit prin menționarea țării de domiciliu în pașaport) sau au reședința în străinătate (dovedită printr-un document emis de autoritățile locale din statul de reședință, care poate fi prezentat în original, în copie sau în format electronic și care este considerat valabil chiar dacă a expirat în perioada 1 martie-6 decembrie 2020).

Alegătorii cu domiciliul în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate românești:

a. pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
b. pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
c. pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Alegătorii cu reședința în străinătate votează pe baza unui act de identitate românesc și a unui document emis de autoritățile străine, care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o durată mai mare de 90 de zile.

Actele de identitate românești în baza cărora pot vota alegătorii cu reședința în străinătate sunt:

a. cartea de identitate;
b. cartea electronică de identitate;
c. cartea de identitate provizorie;
d. buletinul de identitate;
e. pașaportul diplomatic;
f. pașaportul diplomatic electronic;
g. pașaportul de serviciu;
h. pașaportul de serviciu electronic;
i. pașaportul simplu;
j. pașaportul simplu electronic;
k. pașaportul simplu temporar.

Cetățenii cu reședința în străinătate trebuie să prezinte, pe lângă actul de identitate românesc, oricare din documentele emise de autoritățile străine prevăzute în lista care poate fi consultată pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe-1.pdf.

author avatar
Andreea Vlad
131 afisari

1 COMENTARIU

  1. Romanii adevarati trebuie sa iasa la vot si sa nu voteze partidele lui antiromanesti pnl/usr , PENTRU A NU-L LASA PE ACEST JALNIC MERCENAR IOHANIS SA-SI ACAPAREZE SI PARLAMENTUL SAU DE MARIONETE , PENTRU CA AVAND PUTEREA TOTALA IOHANIS NE VA DISTRUGE SI VINDE TARA , DUPA CUM SE VEDE CA A INCEPUT DE 6 ANI DE CAND L-AU PUS IN FUNCTIE STAPANII SAI EXTERNI CU INTERESE ANTIROMANESTI !!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger