AcasăPoliticaAlegeri locale 2020. MAI cere prelungirea votului după ora 21.00. Decizia BEC

Alegeri locale 2020. MAI cere prelungirea votului după ora 21.00. Decizia BEC

alegeri localeAlegeri locale 2020. MAI cere prelungirea votului după ora 21.00. Decizia BEC / foto: G4Media

Alegeri locale 2020. Ministerul de Interne cere Biroului Electoral Central prelungirea votului după ora 21.00, din cauza îngreunării votului în secţiile de votare din cauza măsurilor de protecţie anti-Covid-19.

UPDATE 18.56 Biroul Electoral Central a respins cererea Ministerului de Interne privind prelungirea votării după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19, au declarat oficiali BEC, potrivit Hotnews.

În acest sens, Ministerul de Interne a adresat Biroului Electoral Central o notă, semnată de secretarul de stat Ghoerghe Sorescu, în care solicită accesul la vot a tuturor persoanelor care aşteaptă în proximitatea secţiei de votare.

„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”, cere MAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Ghoerghe Sorescu, potrivit Mediafax.

Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi în secțiile de votare unde vor primi 4 buletine de vot: pentru primar, consiliul local, președintele consiliului județean și membrii consiliului județean.

Alegeri locale 2020. Scrutin în condiții speciale

Scrutinul de duminică se desfăşoară în condiţii speciale din cauza pandemiei de Covid-19. Autorităţile au adoptat mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea bolii infecţioase. Într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și de Interne, sunt prevăzute toate aceste măsuri. În primul rând, nimeni nu va putea intra în secția de votare fără să poarte o mască de protecție care să-i acopere gura și nasul.

Dacă sunt alegători care nu au mască, ei vor primi una la intrarea în secție, unde vor trebui să-și dezinfecteze și mâinile. De asemenea, la intrare alegătorilor li se va lua temperatura.

Pe cât posibil, ștampilele, buletinele de vot și pixurile cu care se semnează în listele electorale vor fi amplasate astfel încât alegătorii să le poată lua singuri. După ce au votat, își vor aplica singuri pe actul de identitate autocolantul cu ștampila „VOTAT”, sub supravegherea unui membru al biroului secției.

Alegeri locale 2020. Acces prioritizat pentru pensionari și alegători febrili

Membrii biroului secției de votare vor purta și mănuși, iar ștampilele de vot vor trebui dezinfectate după fiecare utilizare. Numărul maxim de persoane permis în interiorul unei secții de votare este de 15, dintre care numai cinci pot fi alegători, iar între aceștia va trebui păstrată în permanență o distanță de cel puțin un metru.

Persoanele care intră în categoriile de risc în cazul infectării cu coronavirus, precum bătrânii peste 65 de ani, cei cu boli cronice precum diabet sau boli care afectează sistemul imunitar, pot cere să intre cu prioritate în secțiile de votare pentru a fi expuși contactului cu alte persone cât mai puțin timp.

ALEGERI LOCALE 2020. Prezența la vot la ora 16.00

Până la această oră au votat, la Alegeri locale 2020, 5.662.054 de români, adică un procent de 31,54%, potrivit BEC. La alegerile locale din 2016 votaseră 31,7%. Prezența în Capitală este de 439.014 persoane, adică 24,13%.

author avatar
Andreea Vlad
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger