AcasăPoliticaAlegeri locale 2020. Ce scrie presa internațională despre scrutinul din România

Alegeri locale 2020. Ce scrie presa internațională despre scrutinul din România

alegeri locale 2020Alegeri locale 2020. Ce scrie presa internațională despre scrutinul din România / Foto: presidency.ro

Alegeri locale 2020. Românii merg duminică la vot pentru a-și alege primarii și consilierii locali, dar absenteismul la vot, cauzat de creșterea numărului de cazuri de coronavirus, riscă să afecteze primul test electoral după ani de turbulență politică, notează France24.

Tara est-europeană, cu aproape 19 milioane de locuitori, pune la bătaie 43.000 de funcţii de primar, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni, pentru alegerile într-un singur tur, considerate un test înainte de alegerile generale din decembrie, mai scriu francezii.

Printre cele mai sărace state membre UE, România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus. Social-democrații, înlăturați de la guvernare în 2019, după doi ani de proteste anticorupție, au dat vina pe actuala administrație liberală pentru modul în care a fost gestionată pandemia.

Alegeri locale 2020. Participarea la vot, scăzută

Dar rămâne neclar în ce măsură criza sănătății va depăși alte preocupări, Partidul Național Liberal (PNL) fiind încă în fața PSD în sondajele recente. Politicienii și observatorii își fac griji cu privire la participarea la vot scăzută, care scade și mai mult. Doar 48% dintre cei eligibili pentru vot au luat parte la ultimele alegeri locale de acum patru ani.

Pe fondul unei campanii atipice care a făcut ca partidele să își facă în online campanie, președintele Klaus Iohannis a asigurat electoratul că a merge la vot nu implică „aproape nici un risc” și „nu este mai periculos decât a merge la cumpărături”.

Duminică, toate privirile vor fi îndreptate spre capitala București, unde trei milioane de locuitori sunt guvernați în prezent de social-democrați, scrie France24. PSD au fost înlăturat de la guvernare anul trecut, după ce încercările lor de a promova reformele controversate ale justiției – în ciuda avertismentelor de la Bruxelles – au scos oamenii în stradă.

Chiar și așa, scriu francezii, social-democrații rămân, în continuare, cel mai puternic partid din Parlamentul României. Se bazează pe un electorat disciplinat, aflat la dispoziția „baronilor locali”. Rectorul Universității Babeș-Bolyai,Daniel David, a explicat că tinerii sunt tot mai puţin înclinaţi să voteze în alegerile locale, subestimând impactul acestui scrutin asupra calității vieţii lor.

author avatar
Andreea Vlad
159 afisari

1 COMENTARIU

  1. PSD inlaturati de la guvernare ILEGAL!, după ce cîștigasera alegerile pt. 4 ANI, ȘI TREBUIAU SA CONDUCA ȚARA,GUVERNUL!. De catre cine? de PNL? johannes? de ambasade? de UE? practic au condus guvernul,țara doar 2 ani și datorita tradarii lui Ponta care a votat caderea guv.PSD deși a fost ales pe listele PSD,și tradarea lui Tericeanu-ALDE! Apoi urmeaza cîștigarea alegerilor parlamentare de PNL (UE știe de ce și cum!) și inca 4 ani de conducere antiromînească+2 = dezastru pt. ROMÂNIA și ROMÂNI!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger