AcasăPoliticaAlegeri cu scântei: dreapta dură îi va răsturna pe centriștii Parlamentului European

Alegeri cu scântei: dreapta dură îi va răsturna pe centriștii Parlamentului European

Centriștii și integraționiștii nu s-au ridicat la așteptările alegătorilor europeni. Și din această cauză riscă să fie măturați de pe scena politică

La patru luni până la alegeri,  Parlamentul European s-ar putea transforma mai degrabă într-o arenă de luptă decât într-un vehicul de promovare a intereselor UE.

 Într-un moment în care Europa se confruntă cu ostilitatea Rusiei, cu tensiunile cu China și cu posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, alegerile  sunt pe cale să dea un rezultat cu implicații profunde pentru coeziunea, influența și poziția blocului în lume.

Potrivit Finanial Times, se așteaptă ca partidele de dreapta dură să câștige suficiente locuri pentru a modifica echilibrul puterii în parlament într-un mod nemaiîntâlnit de la Tratatul de la Roma, care a fondat UE în 1957.

După alegerile din iunie, majoritatea centristă se va reduce probabil. Cele mai revente  previziuni arată că partidele de  dreapta vor fi pe primul loc în nouă țări și pe locul doi sau trei în alte nouă țări.

Vor încerca să modifice conținutul sau direcția politicilor UE – migrația și azilul, statul de drept, schimbările climatice, bugetul și comerțul international – în încercarea de a-și consolida sprijinul electoral.

Cooperarea dintre dreapta dură și dreapta mai moderată nu va echivala cu o alianță formală. Dar este probabil să coincidă cu o reprezentare mai proeminentă a dreptei dure în celelalte două organisme decizionale majore ale UE – Comisia Europeană, care are un rol executiv, și Consiliul European, care grupează guvernele naționale.

Cu cât mai mari vor fi câștigurile obținute de dreapta dură în alegerile europene, cu atât mai puternică va fi pretenția sa la mai multe portofolii în noua Comisie, care va fi numită după vot.

În cadrul Consiliului, partidele de dreapta dură reprezintă deja o forță în cadrul sau în spatele guvernelor din Ungaria, Italia și Suedia, urmând ca în curând să fie urmată de Olanda și de Austria.

De la criza refugiaților din 2015-2016, UE a alunecat spre politici mai dure în materie de migrație și azil, dar această tendință va fi cu siguranță amplificată după alegerile din iunie.

Politicile climatice, în privința cărora UE se prezintă cu plăcere ca lider mondial, vor deveni, de asemenea, un domeniu foarte disputat. Preconizata deplasare spre dreapta în legislativul UE ar putea întârzia sau deraia controversatul Green Deal.

Ca un semn al direcției în care bate vântul, Bruxelles a făcut concesii luna aceasta fermierilor care protestează împotriva normelor ecologice aberante.

Un alt domeniu de urmărit este cel al comerțului, unde un acord planificat de mult timp cu blocul sud-american Mercosur, care are deja probleme, ar putea fi paralizat de o legislație UE mai de dreapta. Nu va fi nici mai ușor să se facă progrese în ceea ce privește reformele instituționale și bugetare de anvergură necesare pentru a transforma în realitate extinderea UE către est. Politicienii de dreapta nu apreciază inițiativa franco-germană de extindere a votului majoritar în politica externă și în buget, deoarece aceasta ar reduce dreptul de veto național.

UE a luptat din greu și cu un oarecare succes în ultimii  ani împotriva unui val de evenimente care amenințau să o copleșească. Dar centriștii și integraționiștii nu s-au ridicat la așteptările alegătorilor. Și din această cauză riscă să fie măturați de pe scena politică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
545 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger