AcasăPoliticaALEGERI 2024. Victoria lui Nicușor, înfrângerea tuturor!

ALEGERI 2024. Victoria lui Nicușor, înfrângerea tuturor!

Alegerile locale au trecut, parcă, pe nesimțite. Bine, românii nici n-au avut ochi pentru vot, bătălia cea mare s-a dat pe Facebook, la „vouchere” pentru excursii prin „Booking”; cine a urmărit FB-ul duminică, 9 mai, n-a mai trebuie să se uite la meciul pentru „Capitală”, vânătoarea codurilor de reducere la vacanțe în străinătate a fost mai palpitantă și a suscitat și mai mult interes. Revenind, cu ce rămânem după scrutinul din weekend? Victoria lui Nicușor înseamnă înfrângerea tuturor… și vom vedea la iarnă dacă va fi, din nou, și a bucureștenilor.

În București, Nicușor Dan și-a pulverizat adversarii, că rivali nu pot fi numiți, la ce scoruri au înregistrat. Doar gura a fost de Firea și Piedone, perdanți încă dinainte să înceapă votarea. Umblă vorba că președintele Iohannis ar fi decretat înainte de algeri – Bucureștiul și Timișoara nu se pierd. Și uite cum „neamțul” Fritz a rămas primar pe Bega (una din marile surprize ale „localelor”, care cu greu poate fi explicată!), iar PSD-ului i s-au închis în nas, încă o dată, porțile Capitalei.

Bucureștenii au uitat subit că vreme de doi ani nu s-a mișcat un pai în orașul lor, Nicușor Dan fiind preocupat să taie tot – de la subvențiile pentru căldură la ajutorul pentru persoanele cu dizabilități; nicio autorizație de construcție nu s-a mai semnat, totul a fost blocat într-o stare de reverie care a durat 48 de luni. Bineînțeles că lefurile la PMB au curs în intervalul ăsta… la fel ca numărul de procese pierdute de Nicușor și ONG-urile din spatele său.

E cald afară și multe au uitat bucureștenii, dar și le vor aminti la iarnă, începând cu scumpirea gigacaloriei, pe care primarul general a majorat-o de atâtea ori în mandatul său. Și mai urmează o mărire de preț, pe pariu?!

Să nu fim spectatori în filmul „Băsescu reloaded”!

După victoria asta rămânem pe cap cu o belea mare și una potențial devastatoare. Vorbim despre scenariul „Băsescu”, pe care-l cunoaștem destul de bine. Lui Nicușor Dan i se arată drumul spre Cotroceni și e firesc, pe undeva, când primești atâtea voturi cât toți contracandidații tăi la un loc. În declarațiile date imediat după alegeri, Nicușor a respins varianta că urmează să facă pasul spre „prezidențiale”, dar tot așa ne-a spus și Băsescu, că nu vrea și nu-și dorește, că are o misiune neterminată la București… Iar dupâ câteva luni, îl pupa din mers pe Tăriceanu și nouă ne făcea cu mâna. Omul avea o misiune, ce-i drept, doar că noi n-am dibuit-o decât când a fost prea târziu.

Revenind la discursul lui Nicușor Dan (oare, cine i l-a scris?), altceva a frapat și anume grija lui, în chiar primele minute după anunțarea scorului electoral, pentru bugetele primăriilor de sector. „Cu aprobarea Consiliului General, vom declanșa un referendum pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector (…) Banii de-abia ajung pentru întreținerea infrastructurii pe care o avem”, a răbufnit Nicușor Dan, trădând un interes ascuns pe care-l avea – banii primăriilor de sector. Și nu-s puțini, câteva miliarde de lei, suma este uriașă! Cine stă cu ochii pe bugetele de la sectoare și a avut grijă să-i introducă lui Nicușor Dan, în discursul de după alegeri, această remarcă?

PNL, în cădere liberă

Șocul acestor alegeri, altul în afara umilinței înregistrate de Firea, ar fi căderea în gol a PNL. De fapt, dacă n-ar fi fost PSD și nevoia de stabilitate politică la nivel central (pe care „partenerul strategic” a cerut-o), liberalii ar fi căzut pe 3, cel mai probabil. Noroc că social-democrații i-au remorcat, trecându-i peste acest prim obstacol.

Decontul va veni, însă, negreșit, dar nu știm când. Urmează „prezidențialele” și totul se joacă acolo, cu Nicolae Ciucă favoritul americanilor (sau cel puțin al Pentagonului), din câte se aude. O victorie a sa în septembrie va propulsa PNL, dar orice alt rezultat va pune cruce partidului.

Liberalii au pierdut acolo unde se credeau invincibili. Eșecul lui Gheorghe Flutur la Suceava este similar cu unda provocată de înfrângerea lui Marian Oprișan în Vrancea, acum 4 ani; de altfel, social-democrații și-au luat înapoi acum județul „roșu”. PNL a rămas fără putere și în Caraș-Severin și Prahova, considerate fiefuri galbene, alte înfrângeri greu de digerat.

Iar la „europarlamentare”, noroc cu alianța (impusă) PSD-PNL, că mulți de pe listă ar fi bocit azi.

Europenii nu vor război și imigranți!

Votul Occidentului la alegerile europarlamentare a fost, cu adevărat, unul istoric – oamenii s-au ridicat împotriva politicilor actuale duse de Macron și Scholz, acești apologeți ai războiului. Un „NU” categoric pentru refugiați ucraineni, imigranți africani și, mai ales, un conflict armat cu Rusia a fost trimis de la Paris. Tsunami-ul antirăzboi din Franța a măturat cu partidul lui Macron – de două ori mai multe voturi pentru Marine Le Pen! Considerată extremistă pentru că respinge progresismul multucultural băgat pe gât, ea s-a transformat în vocea celor mulți, a milioanelor de francezi înspăimântați la gândul că Macron vrea să trimită soldați în Ucraina și, astfel, va băga țara într-un război.

Și din Austria, Germania și Italia au venit aceleași mesaje. Aici nu este vorba neapărat de naționalism, cât de strigătul disperat al europenilor care văd că politica făcută la Bruxelles este greșită – totul pentru arme și înzestrarea Ucrainei, nimic pentru pace și detensionare.

Românii, în schimb, au alte preocupări, ei sunt disperați după vacanțe și oferte „last minute”, altele li-s urgențele lor. Ce de obicei defazați, nici nu vor ști ce i-a lovit, când o fi…

 

author avatar
Nicholas Cezar Redactor