AcasăPoliticaAlea iacta est, America!

Alea iacta est, America!

Ieșirea la atac a lui Marcel Ciolacu transmite mai mult decât un semnal că vrea să candideze la președinție. Este un mesaj clar pentru America din partea PSD, care își arată, astfel, nemulțumirile cu privire la jocurile făcute la București. Puși la colț 10 ani de un Klaus Iohannis ostil, preocupat să rupă România în două, social-democrații ies acum la atac și anunță pe toată lumea că au ținta setată pe Cotroceni. Alea iacta est, America, e rândul tău să muți!

Reafirmând (pentru a câta oară?) că nu există nici cea mai mică șansă ca Mircea Geoană să fie sprijinit în vreun fel, PSD dă de înțeles că nu va dansa după melodia pusă de Unchiul Sam.

E ori Ciolacu, ori nimic!

„Național” a scris luni că Marcel Ciolacu este împins să-și asume candidatura la președinția România, iar semnalul dat în weekend a fost clar. În acest moment, mingea este în terenul americanilor.

Social-democrații știu ce au de făcut, dar mai important de atât, știu ce-și doresc. Și asta este guvernarea României, plus președinția. Cine a sperat că PSD se va retrage și va accepta un candidat impus din afară și-a făcut calcule greșite. În Kiseleff 10 se ascut săbiile, iar noul consilier de taină pe care Ciolacu și l-a luat pare că începe să limpezească apele.

Retragerea din alianța cu PNL la București, pentru Primăria Capitalei, a fost semnalul clar că PSD are voința de a tranșa lucrurile. Și, mai mult de atât, este pisica arătată Americii – la o adică, Partidul Social Democrat va găsi cum să-i dea jos pe liberali din căruța guvernării, dacă se impune asta, lăsând Casa Albă fără capul de pod vital pentru interesele sale în România.

Niciodată în ultimii ani America nu a fost atât de bine ancorată în tot ce înseamnă „factor decizional” la București ca acum. Practic, prezența SUA aici a reglementat (ca să folosim un termen diplomat) „piața”, punând stop hăcuirii României de către Germania și Franța, cărora Cotrocenii le deschiseseră larg porțile. Între timp, de vreo doi ani, lucrurile s-au mai așezat, în această privință, și, oricât de multe nu-i place lui Joe Biden să audă, Ambasada SUA de la București a înțeles ce înseamnă MAGA (Make America Great Again) în politica externă – mai întâi interesul Unchiului Sam, apoi europenii se pot bate pe firimiturile rămase la masă.

Liberalii au fost capul de pod al intereselor SUA în spațiul carpato-danubiano-pontic la fel cum, umblă vorba prin oraș, un mare concern din regiunea Olteniei este folosit ca poartă de intrare în UE de „lumea neagră” a Turciei, dar despre afacerea asta vom dezvălui în numerele viitoare aspecte absolut șocante.

Sub Nicolae Ciucă, despre care noi am scris că este preferatul Pentagonului pentru Cotroceni, America a dat cele mai tari „tunuri” în România, contracte de milioane de dolari fiind semnate în mandatul său de ministru al Apărării și, ulterior, premier. Totul, evident, în numele apărării statului, căci nimic nu se face fără a avea în vedere mai întâi „interesul național” (vorba lui Gabi Oprea) și abia apoi …cifrele unei afaceri profitabile.

Ținând cont de toate aceste aspecte, rolul PSD pe scena politică și poziția din prezent a partidului capătă alte valori. Social-democrații cu ștate vechi sunt conștienți de faptul că hățurile sunt în mâinile lor, iar atacul din ultimele zile ne arată că și „lupii tineri” au început să priceapă cum stau lucrurile – PSD este într-o poziție în care își permite să pună piciorul în prag: ori America îl scapă din brațe pe Mirciulică „Prostănacul”, ori acceptă că la București se deschide un nou front (politic, evident)!

Geoană și pacienții în comă

Cu fiecare ocazie ivită, Mircea Geoană nu știe cum să le mai spună interlocutorilor săi că este puternic sprijinit de SUA, care-l vrea președintele României. Aproape că au început cei care-l cunosc să se îndoiască de seriozitatea lui, dar, într-un final, toți își revin, căci personajul este știut ca un fabulist de primă mână.

Oricât ar vrea el să transmită altceva, realitatea ne spune că, din punct de vedere al influenței, Departamentul de Stat de la Washington nu mai face doi bani în momentul de față și asta fiindcă în DC se schimbă liniile. Cine i-a promis lui Geoană că-l ajută să ajungă la Cotroceni ori l-a luat de… naiv, ori este vreun consilier de rang inferior, fără nicio importanță în ecuația de față.

La Washington, o lege nescrisă spune că nu se fac promisiuni în politica externă când este an electoral; Departamentul de Stat se pregătește să schimbe liniile, iar „protectorul” lui Mircea Geoană mai mult ca sigur va degaja terenul peste câteva luni. În 2024, Europa nu va primi nimic din partea SUA – cu atât mai puțin România! -, tot ce depășește granițele Americii trece în plan secund, este totul local, bătălie pe viață și pe moarte în DC!

Ținându-se ferm pe poziție în ceea ce-l privește pe Mircea Geoană, Marcel Ciolacu arată că este mult mai puternic decât credea viitorul fost secretar-adjunct al NATO. Dacă PSD nu se lasă „îndoit”, deși Geoană spune peste tot că are în spate toată America, atunci devine limpede ce preț pune clasa politică din România pe spusele eternului perdant al alegerilor.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.949 afisari

5 COMENTARII

  1. 2 prosti supralicitati … ciuciulacu si gheonoaia… pai nu ge oana ajunge presedinte ci …mihaela… in alta ordine de idei, ghe oana il spulbera pe ciuciu… nici pesedistii nu se coboara atit de jos… ha ha ha ha ha ha ha ha

  2. America nu se implica in alegeri decat la un mod superficial , te lasa sa castige cine vrei , dar dupa alegeri cine castiga este chemat , fragezit si fasonat cum vrea America , e mai simplu si mai eficient .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger