AcasăPoliticaALARMĂ! NATO îl vrea pe Klaus Iohannis. Preşedintele României va avea o...

ALARMĂ! NATO îl vrea pe Klaus Iohannis. Preşedintele României va avea o nouă funcţie

klaus iohannisALARMĂ! NATO îl vrea pe Klaus Iohannis. Preşedintele României va avea o nouă funcţie

Klaus Iohannis ar putea deveni un personaj mai important, la nivel mondial. Şeful statului este favorit să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO.

Nu există la ora actuală un succesor favorit al lui Stoltenberg. Potrivit unor surse din cadrul Alianţei, fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele României Klaus Iohannis au fost toţi evocaţi drept posibili candidaţi pentru acest post.

Când va pleca Iohannis la NATO?

O decizie din partea celor 30 de state membre ale NATO este aşteptată la summitul Alianţei din iunie, dacă nu chiar mai devreme. În faza premergătoare a procesului de selecţie, discuţiile şi negocierile confidenţiale între liderii statelor membre, miniştri şi diplomaţi sunt un fapt obişnuit.

Nu este prima oară când numele lui Iohannis este menționat în legătură cu prima funcție din NATO.

Liderul de la Cotroceni a fost inclus în iulie 2021 printre favoriții la funcția de secretar general NATO. Atunci erau amintite trei posibile candidate: fosta președintă a Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Lituaniei Dalia Grybauskaitė și actuala președintă a Estoniei, Kersti Kaljulaid.

Stoltenberg pleacă la Banca Centrală europeană

Jens Stoltenberg va prelua noul său post în jurul datei de 1 decembrie. El a promis vineri la o conferinţă de presă că va rămâne deplin dedicat actualei sale funcţii până la expirarea mandatului de secretar general al NATO.

El a promis vineri la o conferinţă de presă că va rămâne deplin dedicat actualei sale funcţii până la expirarea mandatului de secretar general din cadrul Alianţei.

author avatar
Andrei Ștefan