AcasăPoliticaAl treilea val. De ce suntem nepregătiți?

Al treilea val. De ce suntem nepregătiți?

Anul trecut, pe vremea aceasta, Klaus Iohannis decreta starea de urgență. Nu erau decât câteva sute de cazuri, nu mai mult. După cât tam-tam s-a făcut, eram la un pas de a crede că, după o lună petrecută ca la Bastilia, ne va fi mai bine. Noroc că m-am abținut să visez cu ochii deschiși. Nu s-a schimbat nimic. A venit încă o lună de stare de urgență. Aceleași restricții draconice, aceleași măsuri care s-au dovedit fără rost, aceleași obligații impuse la periferia legii. Târziu ne-am dat seama că starea de urgență urmărea cu totul altceva. Se dădea liber la achiziții necurate, la angajări fără concurs, la controlul total al PNL asupra instituțiilor statului.

Circ în spitale goale

Dacă nu am pierdut șirul, suntem în a zecea lună de stare de alertă. Un fel de a zice, căci nu s-a alertat nimeni. Liberalii au continuat cu minciunile, au blocat sau tăiat pensii, salarii și alocații. Au pus economia pe butuci, au trimis în șomaj sute de mii de oameni și au mers mai departe cu afacerile încheiate cu dedicație. E de ajuns să arunci o privire peste închirierea hotelurilor pentru cei care, la întoarcerea în țară, intrau în carantină 14 zile. Cheltuielile erau suportate de stat. Adică de noi toți. Într-o proporție covârșitoare, proprietarii acestora erau prietenii PNL. Nu oricine pupa o asemenea afacere.

Oscarul pentru prostie și impostură

Deși președintele și premierul de atunci băteau toba că suntem foarte bine pregătiți, că avem în spitale toate echipamentele necesare, în scurt timp s-a dovedit că nu așa stăteau lucrurile. Nu aveam măști, combinezoane de protecție și mănuși. Nu aveam ventilatoare, halate de unică folosință. Nu aveam suficiente paturi ATI, după care am început să nu mai avem saloane și spitale pentru bolnavii Covid.

Minciuni guvernamentale pe post de medicamente

Și, cum o belea nu vine niciodată singură, am ajuns să nu mai avem nici medici sau asistenți medicali cu care să acoperim golurile unei organizări defectuoase. Am închis magazine, firme, restaurante, cafenele și terase, parcuri, piețe, Biserica a fost pusă sub obroc în special de sărbători, dar am lăsat deschise mall-urile. Am închis școlile și am inventat tot felul de măsuri de zisă protecție, niște aberații care nu dovedeau decât îngustimea minții. Un haos generat de un guvern care, dacă ar fi putut fi premiat, ar fi luat Oscarul pentru prostie și impostură.

Năclăiala minților guvernamentale

Cu toată starea de rău, președintele și guvernul au continuat lupta cu pandemia. Iohannis ne ținea predici despre spălatul pe mâini și purtatul măștii, vizita spitale de carton sau goale, ce nu aveau să fie folosite vreodată. A mai tras o vizită la Departamentul pentru Situații de urgență, încă una la Institutul Național de Sănătate Publică și parcă la un spital. Efect? Zero, din moment ce totul era un circ menit să-i aducă doar un plus de imagine. Dacă nu pe noi, atunci pe cine încerca Iohannis să prostească? Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, lupta și el la televizor. Se bătea cu cocoașele celui de-al doilea val, cu platoul îmbolnăvirilor, cu limba română și cu invențiile în materie. Rezultat? Zero, în condițiile în care nu erau decât vorbe goale. Comparând cele două momente, alegerile și pandemia, se poate lesne observa că efortul a fost mai intens pentru alegeri, mai puțin pentru combaterea răspândirii pandemiei.

Arafat nu înțelege că a sosit momentul să facă un pas în spate

Iohannis avea nevoie de Parlamentul lui, așa că mai ușor cu Covid-19. Nu am auzit ca, adunând toți miniștrii la Cotroceni, să le pună în vedere că, dacă în zece zile nu vin cu măsuri concrete de stopare a pandemiei, îi trimite acasă și face o remaniere. De ce ar fi făcut-o, din moment ce toți erau amestecați în aceeași năclăială a minților? Cred că știa și el că alții mai buni nu avea de unde să scoată. Apoi, era guvernul ales de el și trebuia să și-l asume.

Ce ne vindecă

Vine al treilea val al pandemiei. Cel puțin așa anunță trompeții apocaliptici ai vremurilor. Și nici acum, în ultimul ceas, nu știu să spună cum ne protejează și în ce fel s-au pregătit. Au făcut un alt recensământ al paturilor ATI. Tot nu ies la număr cu ce ar fi trebuit să existe. Arafat, acest geniu al cățăratului spre vârful piramidei de putere, a găsit soluția. Vom merge pe varianta TIR-urilor SMURD. Iar a vorbit gura fără el. Dacă te raportezi la numărul de bolnavi pe care îl prevestesc specialiștii lui, înseamnă că România va fi blocată de camioanele cu bolnavi. Și ne-au mai spus experții -nu știu cum îi cheamă, de unde au apărut și nici să îi cunosc n-am chef- că va fi mai rău decât până acum. Ceea ce nu poate însemna decât mai mulți morți. Arafat, dacă blochezi drumurile cu TIR-uri, pe cei decedați cum îi cară pompele funebre acasă? Sau iar ne sperii pentru a îndeplini înaltele idealuri Covid? A trecut un an de pandemie, timp în care nu am învățat nimic, nu știm cum să ne descurcăm și trăim din discursuri sforăitoare la Cotroceni, la Palatul Victoria și la televizor. Ne vindecă?

author avatar
Valentin Boeru
535 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger