AcasăPoliticaAjutor global pentru Ucraina, dar cum rămâne cu țările sărace?

Ajutor global pentru Ucraina, dar cum rămâne cu țările sărace?

Asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor de bunăstare ale națiunilor cu venituri mici.

Obiectivul Organizației Națiunilor Unite  este ca țările să aloce 0,7 % din venitul lor național brut(VNB) pentru AOD. Cu toate acestea, estimări recente indică faptul că o parte semnificativă a ajutorului extern este direcționată către Ucraina, reprezentând 7,8% din total în 2022. Între timp, ajutorul acordat țărilor cel mai puțin dezvoltate a scăzut de fapt.

Ca urmare, aceste națiuni sunt obligate să elaboreze strategii  alternative care să fie mai puțin dependente de acest ajutor. Sunt puse în fața unor alegeri dificile în ceea ce privește alocarea resurselor lor interne limitate, care subminează dezvoltarea în sectoarele sociale.

Dimpotrivă, cheltuielile militare s-au majorat în al doilea an al pandemiei și  au continuat să crească în 2021, atingând un nivel record de 2.100 de miliarde de dolari. Acesta a fost al șaptelea an consecutiv în care cheltuielile au crescut, arată un studiu publicat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Deși în 2022 au existat fonduri substanțiale pentru Ucraina, asistența oficială pentru dezvoltare  pentru unele dintre cele mai sărace țări din lume a înregistrat un declin.

Datele relevă o scădere de aproximativ 0,7% a fluxurilor bilaterale către grupul de națiuni clasificate drept țările cel mai puțin dezvoltate, cuprinzând 46 de state. Valoarea totală a ajutorului acordat acestor țări s-a ridicat la 32 de miliarde de dolari. În termeni mai simpli, datele demonstrează că ajutorul pentru dezvoltare s-a contractat.

Între timp, conflictele provoacă suferințe umane imense și foamete larg răspândită în mai multe națiuni și, în ciuda caracterului urgent al acestor crize, apelurile umanitare ale ONU pentru asistență suferă în mod constant de o finanțare inadecvată.

Prin urmare, asistența alocată Ucrainei, precum și oricăror crize majore viitoare care necesită o atenție globală, ar trebui să fie suplimentară la bugetele umanitare și de dezvoltare existente, în loc să compromită una de dragul celeilalte.

Chiar înainte de conflictul ruso-ucrainean, națiunile dezvoltate și-au redus deja sprijinul financiar pentru dezvoltare.  Se anticipează că această scădere a finanțării se va deteriora și mai mult în viitor.

Raportul ONU privind finanțarea dezvoltării durabile evidențiază, de asemenea, contrastul puternic dintre țările bogate, care au reușit să își susțină redresarea după pandemie prin împrumuturi substanțiale la rate foarte scăzute ale dobânzii, și națiunile cele mai sărace, nevoite să aloce miliarde de dolari pentru a-și plăti datoriile.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
406 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sunt cetateni EU care nu au ce sa manance si de care nu ii intereseaza pe nimeni cei ce conduc Europa sunt preocupati sa ajute in primul rand cetateni non eu si refugiati de saracie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger