AcasăPoliticaAfacerea ”aparate PCR”. Tătaru cere anchetă

Afacerea ”aparate PCR”. Tătaru cere anchetă

Tătaru zice că nu știe despre aparatele PCR trimise spitalelor

Unifarm a trimis spitalelor aparate PCR incomplete, obligându-le pe acestea să le cumpere. Pentru că unitățile sanitare și consiliile județene nu puteau, legal, să le achiziționeze, aparatele au rămas nefolosite și blocate în magazii. Nelu Tătaru a cerut o anchetă, deși Ministerul Sănătății a fost informat de luni de zile despre această situație.

Afacerile păguboase ale companiei Unifarm ies din nou la iveală. De data aceasta este vorba despre achiziționarea de aparate PCR incomplete pe care le băga pe gât spitalelor, cerându-le să plătească factura pentru ele. Unul dintre cazuri este cel al Spitalului de Boli Infecțioase Galați, care s-a trezit cu o jumătate de aparat PCR trimis de Unifarm pentru care trebuia să plătească 270.000 de lei, ne spune președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. ”Am dat 25 milioane de lei pentru spitale pe timpul pandemiei. Acum avem 5 aparate PCR în Galați. Sunt două aparate la Spitalul Județean, unul la Spitalul TBC, unul la Târgu Bujor, unul la Spitalul de Copii și unul la Spitalul de Boli Infecțioase, pe care ni l-a trimis Ministerul Sănătății fără niciun document, fără nimic, e o mare șmechereală acolo. Iar acum ministrul Tătaru a zis că o să facă o anchetă acolo, că trebuie dat aparatul înapoi la Unifarm. Păi, măi prietene, nu puteai să spui treaba asta în cele trei luni de când tot trimitem adrese la minister? Aparatul a fost trimis pe 4 aprilie, într-o sâmbătă seara, la Spitalul de Boli Infecțioase de către Unifarm, nu știa nimeni de el, nu l-a cerut nimeni. Apoi marți mi-a spus managerul de la spital că aparatul nu are linie Covid, adică era incomplet, iar în cutia aparatului avea o factură de 270.000 de lei. Noi am fost nevoiți să cumpărăm partea lipsă din aparat, pentru care am achitat 250.000 de lei. Am trimis adresă la Ministerul Sănătății și am întrebat cine plătește factura de 270.000 de lei, iar răspunsul a fost că spitalul sau autoritățile locale. Eu le-am spus că nu pot să plătesc, pentru că nu am făcut eu procedura de achiziție, nu am făcut comandă și aș fi încălcat legea. După ce am completat aparatul, la sfârșitul lui aprilie, am cerut Ministerului Sănătății să ne dea avizul ca să pot folosi aparatul. Cei de la Comisia din minister, pe bună dreptate, au spus că nu-mi pot da aviz pentru că nu sunt proprietarul aparatului. Și nici în momentul de față laboratorul de Covid de la Spitalul de Boli Infecțioase nu poate face teste”, ne-a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Adresele trimise la minister, fără răspuns

Conducerea Consiliului Județean Galați arată că ministrul Sănătății, care a tunat și a fulgerat după vizita făcută în județ, ar fi trebuit să-i întrebe cu ce îi ajută, nu să-i critice că nu au decât un singur epidemiolog. ”Dezastrul nu este așa de mare la Galați în ce privește cazurile Covid. Cele mai multe cazuri sunt ale asimptomaticilor. La ATI avem internați șase pacienți, dintre care doar doi sunt intubați și mai avem trei paturi libere la Terapie Intensivă, care sunt rezervate doar pentru Covid. Pe lângă acestea, mai avem 35 de paturi la ATI pentru bolnavii non-Covid, că se mai fac și operații. Când a venit Tătaru la Galați ar fi trebuit să ne întrebe cu ce să ne ajute, nu să spună că nu ne-am organizat, că ultima oară când ne-a vizitat a tot lăudat spitalul. În primul rând este criză de medici epidemiologi, iar asta se știe la minister. În al doilea rând, noi trimitem în fiecare zi adrese la Ministerul Sănătății să ne ajute să găsim reactivi și kituri pentru unul dintre aparatele PCR de la Spitalul Județean, că nu găsim pe nicăieri. Și nici acum nu am primit vreun răspuns, în condițiile în care trebuie să testăm fiecare pacient care intră în Spitalul Județean, și sunt cam 300 pe zi”, a mai afirmat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
583 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger