Timp de luni de zile, Statele Unite au avertizat Iranul să nu trimită rachete balistice Rusiei și au cerut Chinei să nu furnizeze componente militare pentru războiul lui Vladimir Putin din Ucraina.
Dar Iranul face acum exact ceea ce Washingtonul a spus să nu facă, iar China forțează nota, relatează Bloomberg. Într-adevăr, SUA și aliații lor sunt din ce în ce mai îngrijorați de viteza și intensitatea cu care cele două țări, împreună cu Coreea de Nord, își adâncesc legăturile pentru a contesta influența americană, în ciuda faptului că se confruntă cu unele dintre cele mai cuprinzătoare sancțiuni pe care Occidentul le-a impus vreodată.
„Influența SUA scade și scade rapid”
Sfidarea se înscrie într-un model pe care experții externi – și, din ce în ce mai mult, oficialii americani și aliați – îl consideră ca fiind lupta tot mai mare cu care se confruntă Washingtonul în încercarea sa de a obține ceea ce dorește în întreaga lume.
O coaliție navală condusă de SUA nu a reușit până în prezent să-i înfrângă pe rebelii Houthi care au paralizat transportul maritim în Marea Roșie. America a fost alungată din bazele din Africa pe măsură ce China și Rusia își extind aria de acțiune. Beijingul nu a făcut decât să își intensifice agresiunea în Marea Chinei de Sud.
Apoi sunt aliații. Casa Albă nu poate convinge Israelul să încheie un acord de încetare a focului cu Hamas. „Influența SUA scade și scade rapid”, a declarat Martin Kimani, fost ambasador kenyan la ONU și director al Centrului de Cooperare Internațională al Universității din New York.
„Există puteri în creștere care doresc să se afirme mai mult în cadrul spațiului multilateral – de la China la alții – iar Sudul global are din ce în ce mai mult un cuvânt de spus.”
Declin ”inevitabil”
Aceasta este realitatea cu care se confruntă președintele Joe Biden, care se alătură celor peste 140 de alți lideri mondiali prezenți la New York pentru reuniunea anuală a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Reuniunea va sublinia probabil modul în care SUA se regăsesc adesea pe picior greșit în timp ce alte puteri câștigă influență.
Aproximativ 40 de națiuni care au votat pentru condamnarea Rusiei în urma invaziei din Ucraina anul trecut au decis să se abțină de la o moțiune similară în iulie. Majoritatea acestora sunt țări care au susținut cauza palestiniană, inclusiv Brazilia, Arabia Saudită și Egipt.
De asemena, la New York se vor reuni oficiali ai BRICS, care a ajuns la nouă membri, inclusiv unii aliați ai SUA. Tot mai multe țări vor se alăture unui grup care a solicitat în mod explicit crearea unui centru alternativ de influență globală, fără dolarul american.
În același timp, politica internă din SUA și Europa îndepărtează capitalele de angajamentele internaționale, în timp ce liderii populiști primesc un sprijin tot mai mare.
„Există percepția, atât în China, cât și în Rusia, că Statele Unite și Occidentul se află într-un declin inevitabil”, subliniază Andrea Kendall-Taylor, un fost înalt funcționar al serviciilor de informații americane, care lucrează în prezent la Center for a New American Security.
AMERICA PE TOPOGAN FARA APA !!,NU-I DEPARTE VREME CAND AMERICA VA SUPORTA TOT RAUL FACUT IN CEI 80 DE ANI DE LA SFARSITUL CELUI DE AL 2 LEA RAZBOI MOMDIAL.
LUMEA S-A SATURAT DE CONFLICTELE INSTRUMENTATE DE AMERICA ,DE LOVITURILE DE STAT ,DE RAZBOAIELE ,DE JAFUL RESURSELOR ,DE CRIZELE FINANCIARE ,DE LACOMIA AMERICANILOR ,DE CRIMELE FACUTE IN ASA ZISUL NUME AL DEMOCRATIEI FALSE MINCINOASE.
Dar cu Rusia ce facem ?
Rusia doar trebuie lasata in pace si deschise rutele pentru relatii diplomatice. Nu este greu de inteles!