AcasăPoliticaAdversarii Americii se pregătesc de război, dar America nu este pregătită să...

Adversarii Americii se pregătesc de război, dar America nu este pregătită să răspundă marilor puteri

Statele Unite și aliații trebuie să regândească modul în care sunt construite armatele lor

Discursul din Biroul Oval al președintelui Joe Biden a marcat un moment-cheie în competiția din ce în ce mai acerbă dintre America și aliații săi, pe de o parte, și axa dictaturilor care se coagulează în jurul Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord, pe de altă parte.

Acest discurs a transformat efectiv războiul din Ucraina și războiul mai larg care se pregătește în Orientul Mijlociu în două teatre ale aceluiași conflict, relatează Politico. În același timp, Taiwanul pare a fi și mai probabil să apară ca o a treia sferă de conflict în următorii câțiva ani – sau poate chiar mai devreme.

Iar Beijingul și-a sporit capacitățile militare la scară largă – Marina Armatei Populare de Eliberare este deja mai mare numeric decât Marina SUA, în timp ce forțele sale terestre și forțele nucleare cresc rapid.

Indiferent de cât durează războiul din Ucraina, Rusia este ocupată cu extinderea tancurilor și avioanelor – în țară funcționează un sistem de producție de război. După un an și jumătate, armata rusă este acum capabilă să lupte și să se mobilizeze în același timp, cu obiectivul de a-și extinde rândurile la 1,5 milioane de oameni.

În termeni simpli, adversarii Americii se pregătesc de război. Și totuși, la Washington, dezbaterile privind securitatea națională încep rareori cu recunoașterea de bază a faptului că China și Rusia își construiesc armatele nu pentru a descuraja, ci pentru a ataca. Acesta ar trebui să fie acum punctul de plecare al fiecărei conversații privind cheltuielile de apărare ale SUA și ale aliaților.

Cheltuielile masive cu arme, muniții și vieți omenești în Ucraina ar trebui să fie un semnal de alarmă. Iar SUA trebuie să înceapă să se întrebe dacă modelul său de forță exclusiv voluntară este capabil să genereze capacitățile militare de care are nevoie – mai ales când vine vorba de rezervele antrenate.

Dar aceasta nu este doar o problemă a SUA – modelul forțelor profesioniste de voluntariat a devenit dominant în tot Occidentul. Dar armatele, marinele și forțele aeriene ale Occidentului sunt pur și simplu prea mici pentru a răspunde atât în Atlantic, cât și în Pacific – cele două teatre interconectate care vor defini rezultatul oricărui conflict global viitor.

Soluția în acest caz nu este de a „pivota spre Asia”, ci de a reconstrui forțele occidentale cu rezervele. În esență, în această lume din ce în ce mai instabilă, este imperativ ca SUA să își crească cheltuielile pentru apărare și să regândească pe ce cheltuie banii.

Atât China, cât și Rusia, iar acum din ce în ce mai mult Iranul, au răsturnat ideea că o competiție se va desfășura într-un cadru economic globalizat, iar Washingtonul trebuie să se trezească la această realitate.

Descurajarea în Europa și Asia necesită o staționare permanentă – nu prezența prin rotație, care a fost o măsură provizorie pentru a evita alegerile dificile. Dacă NATO vrea să supraviețuiască ca alianță viabilă, apărarea teritorială colectivă în Europa trebuie să fie noul obiectiv.

În plus, în Asia, garanțiile bilaterale de securitate și eforturile regionale de stabilizare a zonei trebuie să fie susținute de o desfășurare a SUA și a aliaților. Va face diferența între pace și un conflict mai amplu, care s-ar putea transforma într-o conflagrație globală.

Anul trecut, armata americană a avut un deficit de recrutare de 25 %, iar anul acesta și-a ratat din nou ținta. Marina nu și-a atins nici ea obiectivele de recrutare, iar dotarea navelor americane devine din ce în ce mai dificilă.

Biden are face bine să depășească declarațiile sale actuale despre „apărarea ordinii bazate pe reguli” și să transmită publicului care este cu adevărat miza. Trebuie să înceteze să mai vorbească despre „competiția marilor puteri” și să se întrebe cum ar arăta de fapt „câștigarea” acestui conflict între democrații și dictaturi.

În cazul în care SUA ar fi forțate să intre în război, nu va fi timp pentru a compensa deficiențele sau pentru a stoca arme și muniții.

Lecțiile care trebuie învățate din Ucraina, și acum din Israel, sunt că America și aliații  trebuie să regândească modul în care sunt construite armatele lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.002 afisari

6 COMENTARII

  1. Toate puterile au facut implozie prin liderii lor mai rar invinse din afara.Acum mai mult ca oricand se vede de ce se duc de rapa prin calitatea liderilor!!

  2. Amerlica este varza datorii de 40 de trilioane ,aproape 2 milioane de oameni dorm pe strazi ,numai california are 380 de mii de amerloci care dorm pe strazi si maninca din gunoaie ,50 de mii de crime pe an ,15 milioane de persoane sint ilegal in tara drogatilor ,43 la suta din amerloci se drogheaza ,aproape 3 milioane prin puscarii ,3400 asteapta pedeapsa capitala ,90 de mii de tineri au murit over dose anul trecut instant sub 20 de ani Democratia amerlicana god bless Amerlica

  3. Iohannis salvează lumea cu baba .poate i da o sapca plina cu rahat. Lu baba sa i de-a un fîs CA sa i ridice fusta .

  4. AMERICA A CAUTAT PE DRACU TOT TIMPUL !,VEZI CATE RAZBOAIE ,CATE CONFLICTE ,CATE RASTURNARI DE GUVERNE A GENERAT DUPA al 2 lea razboi mondial ???,AZI CEI CARE AU AVUT DE SUFERIT DUPA URMELE POLITICII AMERICANE S-AU UNIT !!,iar AMERICA DEVINE TOT MAI NESIGURA ,MAI IZOLATA DE RESTUL LUMII.
    INCEPE SA MIROASE A PRAF DE PUSCA TOT MAI INTENS PENTRU SAMSARII AMERICANI.
    Un al 3 lea conflict de data asta cu China v-a pune capat acelei suprematii americane , curand sobolanii vor parasi corabia.

  5. America dragi dusmani poate duce 7 razboaie singura ducea 5 pe vremea fatalaului Gadafi, iar Otan micutule Vladimir Vladimirovici poate duce singura fara Sua peste 10 razboaie asa ca mai lucrati la caz..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger