AcasăPoliticaAdrian Năstase, după ratarea Schengen: Să ieșim din această formulă absolut școlărească...

Adrian Năstase, după ratarea Schengen: Să ieșim din această formulă absolut școlărească de politică externă – VIDEO

(sursa foto: facebook/Adrian Năstase)

Continuă să apară reacții după decizia de la nivelul Consiliului JAI de joi și după ce s-a aflat că România a ratat aderarea la Schengen, ca urmare a poziționării Austriei.

Adrian Năstase, fostul șef al Guvernului și ex-lider al PSD-ului, a comentat pe marginea celor întâmplate joi. E nevoie de o dezbatere în cadrul Legislativului în legătură cu orientarea politicii externe – dă de înțeles fostul premier.

„Instituția care, în opinia mea, ar trebui în momentul de față să încerce o reformulare, resetare, e formula clasică, în primul rând a strategiilor de politică externă, ar trebui să fie Parlamentul. Şi cred că în acest moment este nevoie de o dezbatere în cadrul Parlamentului în legătură cu liniile, cu orientarea politicii externe.

Pentru că este clar că în această perioadă practic are loc o schimbare enormă de linii geostrategice, iar România este cumva cuprinsă între zone de extindere”, a declarat Adrian Năstase, joi seară, la Antena 3.

Citiți și: Mascarada Schengen. România, sedusă și abandonată

Năstase: Partenerul strategic n-a putut să ne ajute cu absolut nimic

Fostul premier a adus în discuție și parteneriatul strategic cu SUA. „Eu cred că este nevoie să ieșim din această formulă absolut școlărească de politică externă pe baza de pilot automat Bruxelles sau Statele Unite. Iată, partenerul strategic n-a putut să ne ajute cu absolut nimic în această chestiune, chiar dacă probabil că ar fi avut un cuvânt de spus, dar aveau alte teme de rezolvat”, a spus Năstase, la același post TV.

Fostul premier a făcut o comparație cu „sportul rege”, pe ideea că și în politică, asemeni fotbalului, ocaziile ratate se răzbună.

„E ca în fotbal – ocaziile pierdute se răzbună și iată că am ajuns într-un moment nefavorabil. Cine se gândea că în Austria, un partid, nu știu de care, va avea o problemă de ordin intern… acum câteva săptămâni probabil chestiunea asta n-ar fi fost discutată. Aceste aspecte, după părerea mea, țin și de faptul că în ultimii 11 ani nu am știut să negociem aceste aspecte și este o pierdere până la urmă”, a mai declarat Năstase.

Ciucă: România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen

Joi, după ce s-a aflat de decizia luată la nivelul Consiliului JAI în privința României, Nicolae Ciucă a ieșit la declarații. Și-a exprimat, din start, „profunda dezamăgire” față de lipsa consensului în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

„Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.

Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene”, a spus Nicolae Ciucă.

„Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă de Austria”, a continuat premierul.
Ciucă a afirmat și că, „mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene”.

„Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni”, a subliniat șeful Guvernului și al PNL-ului.

Nu în ultimul rând, Ciucă a anunțat că România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. „Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv. (…) Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a mai declarat Nicolae Ciucă, de la sediul Guvernului.

author avatar
Andrei Coman
760 afisari

26 COMENTARII

  1. CU POPANDAI ,PUPINCURISTI SI SANTAJABILI NICIODATA NU NU POTI IESI DIN MOCIRLA !.
    FARA SCHIMBAREA ACTUALILOR IMOSTORI POLITICI NU POTI SCHIBA DIRECTIA !.
    CU PUPICURISTI UNSI LA WSHINGON CA SUPUSE SLUGI !,N-AI CUM SCHIMBA DIRECTIA !.
    FACETI PUBLICE DOCUMENTELE DE ADERARE LA UE SI NATO SI ROMANII VOR VEDEA DE CINE AU FOST VANDUTI
    SI CAT S-A PLATIT FIECARE VOT !.
    FALSA LIBERTATE ,CACIALMAUA DEMOCRATIEI LE-AM PLATIT CU AVEREA TARII !,IAR LACOMIA SI NESIMTIREA CONTINUA
    SE PUN MEREU ALTE TAXE (BIRURI ) !.

      • Taci ca nu știi și e păcat ca aperi un trădător, ce va fi judecat. Băsescu a început, ca răspuns la Banca mondiala, iar boul de Năstase a finalizat. Știind ca e incorect, a băgat cu lege speciala în parlament.
        Toți boii au votat, în afara de PRM.
        Toți sunt și vor fi blestemați, multe generații.

  2. Cu asemenea clasa politica,Romania nu va fi niciodata respectata.Nu avem un lider puternic care sa bata cu pumnul in masa.Noi romanii stim numai sa pupam poala popilor,sa lingem in k,ur UE si pe americani si toate acestea fara nici un rezultat.Avem atatea posibilitati pentru ai obliga pe acesti pedofili din UE sa voteze in favoarea noastra cand avem nevoie,dar politicienii romani fiind niste slugi ai UE nu pot face nimic.Un exemplu ar fi in momentul de fata interzicerea oricarui armament destinat Ucrainei sa mai treaca peste teritoriul Romaniei.Ramaneti cu bine

  3. A venit si poponarul asta sa isi dea cu parerea. El crede ca lumea a uitat cat a vandut din Romania. Sa ii amintim aici pe Dan Ioan Popescu si pe Iulian Iancu cei care au fost la butoane cand s-a privatizat Petrom. Acsti hoti sunt ” bine, merci””

    • Aiurezi rău de tot. Băsescu este cel care a vândut tot, nu numai PETROM-ul, ci si bancile, si alte acareturi, in calitate de negociator șef cu UE, desemnat de premierul Radu Vasile ( fie-i țărâna ușoară) care era prea comod, ca si Johannis sa se implice in rezolvarea problemelor concrete, mai ales cele spinoase, ale Românieii. Ca aceste angajamente luate de Băsescu, în numele Romaniei sau concretizat pe vremea guvernului Nastase este alt aspect al problemei. Actele au fost semnate de guvernul R. Vasile, guvernul Nastase doar a ” livrat marfa „.

  4. Poponaru pui de SECURIST-ROM cu sotia pui de ovreo , ce romanism si ce patriotism sa manifeste? TRADAREA E SINGURA LOR MANIFESTARE PUBLICA……….

  5. Ce sa faca partenerul strategic cand el e muci la visa Weiwar?
    Doar Emanuel putea face ceva.
    Dar nici Emanuel nu e Clemanso cum nici Rariş nu e Bratianu sa doarma pe scari la Paris cum nici plavanu nu i regina Maria sa stearga gripati pe fruntie si sa stranga mikioane de oameni in New York…

  6. Lasa ca au visa Waiwe Austria Croatia si Hungaria toma bun sa saboteze cu spioni Rusia pe Sua si sa le fure secretele militare, asa cum au facut cu proiectul Menhiten… 🤗…

  7. Vreau sa le spui la toti acesti impostori politici ca atunci cand spui ca nu b agi Croația pentru Romania. Chiar nu o b agi din onoare dar si din cuvânt daca nu aveti conștiința !

  8. Are dreptate Nastase gunoaiele din guvernul actual au adus gunoaiele drogate de amerloci si au vindut Ro la Diavolul drogat si bagat in razboi RO sa sustina nazismul din Gunoiul Ukraina

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger