AcasăPoliticaAdrian Năstase, analiză-avertisment după alegerile locale: ”PSD riscă, după parlamentare, să...”

Adrian Năstase, analiză-avertisment după alegerile locale: ”PSD riscă, după parlamentare, să…”

Adrian Năstase, analiză-avertisment după alegerile locale: ”PSD riscă, după parlamentare, să...” (sursa foto: Facebook/Adrian Năstase)

În baza primelor rezultate de la recentele alegeri locale și în așteptarea datelor finale, când promite o ”analiză mai amplă”, fostul premier și ex-lider al PSD-ului atrage atenția asupra unor aspecte ce se desprind după scorul înregistrat de formațiunea condusă de către Marcel Ciolacu la scrutinul din 27 septembrie.

”Votul pentru locale, mai ales cel de la nivelul consiliilor județene, reprezintă (…) cel mai bun „sondaj” înaintea alegerilor parlamentare din decembrie. Cu 30% vot politic, Psd riscă, după parlamentare, să petreacă încă patru ani în opoziție. Voturile dreptei însumează peste 50%”, notează Adrian Năstase într-o analiză publicată marți pe blogul său.

Fostul premier aduce în discuție și o altă chestiune ce nu ar trebui neglijată, după rezultatele de la scrutinul din 27 septembrie: schimbările de tabere politice. ”Ce se poate face? E foarte complicat, mai ales că Iohannis și Pnl nu vor, în niciun caz, să fie amânate parlamentarele în 2021, știind care vor fi costurile politice ale unei viitoare politici de austeritate. În plus, în bună tradiție românească, după rezultatele la locale, se va intensifica migrația politică, generată și de pericolul unor epurări din administrație”, punctează Năstase.

”Nu-mi place să dau sfaturi”

Mai mult, fostul lider al Partidului Social Democrat aduce în discuție măsurile pe care le-a luat în urmă cu 16 ani, după scorul înregistrat de PSD la alegerile locale. ”În 2004, la alegerile locale din iunie, Psd a obținut 32% la votul politic. Am considerat rezultatul insuficient pentru parlamentarele ce urmau în toamnă. Am luat diferite măsuri, unele nepopulare, inclusiv la nivelul conducerii (ceea ce m-a costat la prezidențiale) dar la parlamentare partidul a obținut 37%. Nu-mi place să dau sfaturi dar nu cred că acceptând o anumită inerție care înseamnă și acceptarea unui statut politic secundar sau afirmând cu mândrie ” noi suntem în opoziție”, partidul poate re-echilibra scena politică românească”, mai notează Adrian Năstase.

Săgeți în direcția Gabrielei Firea

Acesta își încheie analiza cu o remarcă din care nu puțini sunt cei care au înțeles către cine se îndreaptă: ”PS La Cornu, în Prahova, primarul Cornel Nanu, candidatul Psd, a câștigat un nou mandat cu 70% din voturi. În perioada campaniei electorale, el a fost asociat de adversarii săi politici cu fostul președinte Adrian Năstase.”

Zilele trecute, social-democrata fusese auzită spunând că în campania la locale a fost asociată cu foștii președinți ai PSD – Ion Iliescu, Adrian Năstase și Liviu Dragnea. ”Asocierea mea cu domnul Adrian Năstase, fostul preşedinte al PSD, retras de asemenea de foarte mult timp din activitatea publică. Merge cu nepoţeii în parc. Dar, ce să vedeţi, în această campanie s-a vorbit despre domnul Adrian Năstase, eu fiind urmaşa domniei sale. Total incorect, total nedrept şi lipsă de respect faţă de cetăţeni”, a declarat Gabriela Firea duminică seară, după aflarea rezultatelor exit poll-urilor.

 

681 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger