AcasăPoliticaAdio, globalizare! Viitorul aparține lor!

Adio, globalizare! Viitorul aparține lor!

Adio, globalizare cu forța! A fost nevoie de o pandemie de coronavirus și un conflict armat („vândut” naivilor drept război) pentru ca omenirea să-și rescrie prioritățile. Azi, mai mult ca oricând, nevoile sunt maxime, iar resursele limitate, drept pentru care lumea a ales să se împartă în mai multe grupuri, atât formale, cât și informale. Ele vor remodela totul, de la lanțurile de aprovizionare la durabilitate. Viitorul nu mai aparține unui „jandarm” care lovește cu pulanul în stânga și-n dreapta, după bunul plac și ghidat doar de propriile sale interese.

De exemplu, votul poporului latin i-a convins pe sud-americani că SUA mai mult iau decât dau, drept pentru care aici se construiește o nouă umbrelă protectoare.

S-a trezit până și America de Sud!

Pe măsură ce națiunile din întreaga lume încearcă drumul vehiculelor electrice, în America Latină s-a format un nou bloc geopolitic care ar putea „trage sforile” în această industrie. Și prin asta înțelegeți că până și Tesla, chiar China!, vor juca pe muzica sud-americanilor!

La începutul anului, Mexicul a naționalizat industria litiului, dar în același timp a înaintat o propunere vecinilor Argentina, Bolivia și Chile de a se alătura unei „Alianțe a litiului”. Cele patru națiuni controlează cea mai mare parte a litiului din lume, iar acest grup își propune, nici mai mult, nici mai puțin decât să dicteze totul, de la producție și până la comerț, în privința unei resurse care devine rapid una dintre cele mai dorite mărfuri din lume.

Și, atenție, nu vorbim despre un caz izolat! Dacă ne luăm ochii de pe Asia și lumea occidentală, vedem că și Africa vrea să fie independentă. Recent, Uniunea Africană a organizat a 3-a zi de reuniuni sub tema integrării africane și a „deglobalizării”. Mesajul transmis companiilor de pe „continentul negru” a fost unul clar – cât mai urgent ar trebui să devină independente și să nu mai depindă de „sprijinul” restului lumii!

China și Rusia propune „Coridul Nordic”

În Asia Centrală, Kazahstanul dorește să reproiecteze fluxul comerțului fizic și digital în Eurasia. Organizează reuniuni importante și oferă facilități firmelor mari din IT, în timp ce producția de gaze și petrol este gata să „inunde” piața europeană, la nevoie. În paralel cu Kazahstanul, China și Rusia sunt gata să finalizeze ceea ce este cunoscut sub numele de „Coridorul Nordic”, o rută de transport mai rapidă care va lega Asia de Europa prin Rusia și Belarus. Moscova „dinamitează” (are cele mai puternice spărgătoare de gheață din lume) calota nordică, iar Beijingul pregătește mărfurile pentru clienții din Occident.

Și mai interesant este blocul eurasiatic gândit de Erdogan. Din cauza conflictului din Ucraina, „Coridorul Nordic” prezintă unele riscuri (ca să nu mai vorbim de „greața” Vestului când vine vorba să facă „acum” afaceri cu Federația Rusă). Profitând de toate acestea, Erdogan și prietenii săi kazahi au propus „Coridorul Mijlociu”, o alternativă la ruta sino-rusă, care ar conecta Asia și Europa prin Turcia.

Pentru Turcia ar fi o mare lovitură, dar nu se știe cum va reacționa America, stăpânul de facto din cadrul NATO (acolo unde Turcia e stat membru). După cum ne-am lămurit deja, America nu dorește decât un singur lucru prin războiul proxy purtat cu Rusia în Ucraina – să decupleze Europa de Rusia. Însă, pentru SUA, riscul este ca, dând undă verde „Coridorului Mijlociu” la care visează Erdogan, să retragă companiile europene de pe piața rusă (bifat!), dar să le arunce și mai adânc în brațele Chinei!

SUA se distanțează de partenerii tradiționali

Și SUA au creat o serie de blocuri exclusive, dar multe dintre ele nu mai implică aliații tradiționali ai Americii, cum ar fi Canada, Franța sau Germania. De exemplu, în regiunea Indo-Pacific, Washingtonul a propus „Chip 4”, o alianță a producătorilor de semiconductoare, cu Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Scopul este de a stabili lanțuri de aprovizionare pentru piața de cipuri, excluzând China din afacere. Se vrea stoparea avansului tehnologic luat de Beijing. Dar replica chinezilor nu s-a lăsat mult timp așteptată. Mai întâi, Semiconductor Manufacturing International Corporation (cel mai mare producător de cipuri din China) a anunțat inventarea unui cip avansat de exploatare bitcoin (în ciuda SUA, o sfidare pe față a finanțiștilor de pe Wall Street!), iar apoi autoritățile au dat de înțeles că vor percepe o taxă de 400% pentru smartphone-urile vândute în China care folosesc cipuri străine mai degrabă decât cele chinezești. Cu alte cuvinte, adio piață de desfacere pentru Apple, Samsung etc!

Iată că lumea intră într-o perioadă de „globalizare verticală”, cu noi blocuri geopolitice care se formează pe tot globul. Și, pe măsură ce se formează și mai multe grupuri, aceste blocuri – atât formale (adică alianțe), cât și informale (coridoarele comerciale) – vor remodela totul, de la lanțurile de aprovizionare la durabilitate. Omenirea pășește într-o nouă etapă a dezvoltării sale.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.022 afisari

9 COMENTARII

  1. Nu știe nimic autorul asta, nu a auzit de CORIDOR, dar asta e nivelul aici, cu zmeuras și ăla cu carte multă care blestemă și se bucură de bolile femeilor, trageți și voi concluzia pe unde ne aflăm.
    In rest multă sănătate.
    Apropo era să uit, s-a luat și de fiul chestorului mort că de pe aici ne situăm după ani și ani.

  2. -sa vedem cu Bolsanaro,
    disperarea a ajuns la paroxism:
    „Aș mânca un indian”. Declarația șocantă a lui Jair Bolsonaro care …
    http://www.digi24.ro › Știri › Externe , acum 9 ore ·

    -pare ca Bolsanaro nu vrea neam sa devina vegan sau mancatori de gandaci…..

  3. „Adio, globalizare!” CORECT !
    „Viitorul aparține lor!” INCORECT ! Printr-o întrebare simplă adresată DATIVULUI, aflăm că viitorul LE aparține (CUI?) lor…
    Cezar, back to school…

  4. Viitorul spartine lui BRICS iar gunoaiele NATO au luat o in gura ca la casa de cultura

  5. O SINGURA FRACTURA IN ASA ZISA ALIANTA chip 4 sau CIP ! :SUA ,Japonia ,Coreea de sud ,Taiwanul si soarta Americii e pecetluita pe vecie !.
    Cheia sfarsitului Americii in aceasta zisa alianta poate fi Japonia.
    Ceea ce vine tare din urma si cea care a sfaramat orce gandire globalista a fost alianta tarilor BRICS la care au inceput tratativele de aderare Arabia Saudita ,vezi tifla care i-a dat-o Americii,vezi Iranul deja aliat al Chinei si Rusiei ,vezi Argentina si Venezuiela care cer aderarea la BRICS.
    Pana la o NOUA ORDINE MONDIALA MAI ESTE MULT !, Europa dupa teapa cu GNL american si plata armelor si munitiei pentru Ucraina impusa de Biden ,speram sa se trezeasca .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger