Cauta

ADIO, alegeri prezidenţiale? Coaliţia vrea să schimbe Constituţia!

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis spune clar de ce Europa NU poate renunța la petrolul Rusiei

România s-ar putea transforma într-o republică parlamentară. Asta înseamnă că ar urma ca preşedintele să fie ales în Parlament. Marcel Ciolacu a spus că trebuie demarată modificarea Constituției.

Vicepremierul Kelemen Hunor a subliniat însă că UDMR nu vrea să umble la atribuțiile președintelui. „Ele rămân aşa cum sunt”, a menționat el.

Şi Iohannis ar fi de acord cu modificarea Constituţiei

Surse din coaliţie au declarat pentru Antena 3 că şi Klaus Iohannis este de acord cu schimbarea regimului constituţional.

În principiu da, sunt de părere că în Constituţie este nevoie de anumite schimbări. Chiar poziţia preşedintelui, discuţia există de când am scăpat de comunism şi discuţia este: vrem preşedinte ales de popor, cu puteri multe sau de Parlament, care are o poziţie protocolară?

Sunt argumente pro şi contra pentru ambele. Deocamdată, situaţia e în care suntem, preşedintele este ales direct. Această discuţie nu se tranşează prin media sau tv sau reţele sociale, această chestiune se poate tranşa numai prin discuţii politice aprofundate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Moda din UE e cu preşedintele ales de Parlament

„Marea majoritate a ţărilor UE funcţionează ca state cu preşedintele ales în Parlament. Asta am spus noi că ar trebui să facem. Şi, ca să nu fie nicio discuţie că vrem un preşedinte decorativ, nu umblăm la atribuţii, ele rămân aşa cum sunt.

Asta a fost propunerea noastră. Dacă va exista majoritate, dacă va exista dorinţă, noi cu această propunere vom merge în discuţii”, a explicat Kelemen Hunor.

Prima Constituție a României după Revoluție a intrat în vigoare în noiembrie 1991 și a fost valabilă timp de 12 ani. În 2003, Constituția a fost revizuită după un referendum național și a intrat în vigoare în luna octombrie.

Aceea a fost ultima dată când Constituția României a fost modificată.

Ultimele stiri

  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Euroins a dat România în judecată! Suma în litigiu: peste 500 de milioane de euro! Ce acuze aduc bulgarii
  • UPDATE. Termen în dosarul 2 Mai, cu noua judecătoare. Vlad Pascu, adus la instanță – VIDEO
  • Luptă pe piaţa articolelor sportive, în România. Decathlon primeşte o concurenţă puternică din Marea Britanie
  • Femeie în scaun cu rotile, batjocorită în Craiova Olguței Vasilescu. Un șofer de autobuz i-a închis în nas ușile și a refuzat să coboare rampa de acces!
  • Globalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi dau interesul. Angajaţii români, exasperaţi!
  • Comunicat de presă PRAKTIKER REAL ESTATE ROMÂNIA SRL
  • Încă un cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
  • Legea care le restricţionează copiilor accesul la telefoanele mobile. Cât timp vor avea la „ecrane”, în funcţie de vârstă
  • Exit mobile version