AcasăPoliticaADIO, alegeri prezidenţiale? Coaliţia vrea să schimbe Constituţia!

ADIO, alegeri prezidenţiale? Coaliţia vrea să schimbe Constituţia!

Klaus IohannisKlaus Iohannis spune clar de ce Europa NU poate renunța la petrolul Rusiei

România s-ar putea transforma într-o republică parlamentară. Asta înseamnă că ar urma ca preşedintele să fie ales în Parlament. Marcel Ciolacu a spus că trebuie demarată modificarea Constituției.

Vicepremierul Kelemen Hunor a subliniat însă că UDMR nu vrea să umble la atribuțiile președintelui. „Ele rămân aşa cum sunt”, a menționat el.

Şi Iohannis ar fi de acord cu modificarea Constituţiei

Surse din coaliţie au declarat pentru Antena 3 că şi Klaus Iohannis este de acord cu schimbarea regimului constituţional.

În principiu da, sunt de părere că în Constituţie este nevoie de anumite schimbări. Chiar poziţia preşedintelui, discuţia există de când am scăpat de comunism şi discuţia este: vrem preşedinte ales de popor, cu puteri multe sau de Parlament, care are o poziţie protocolară?

Sunt argumente pro şi contra pentru ambele. Deocamdată, situaţia e în care suntem, preşedintele este ales direct. Această discuţie nu se tranşează prin media sau tv sau reţele sociale, această chestiune se poate tranşa numai prin discuţii politice aprofundate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Moda din UE e cu preşedintele ales de Parlament

„Marea majoritate a ţărilor UE funcţionează ca state cu preşedintele ales în Parlament. Asta am spus noi că ar trebui să facem. Şi, ca să nu fie nicio discuţie că vrem un preşedinte decorativ, nu umblăm la atribuţii, ele rămân aşa cum sunt.

Asta a fost propunerea noastră. Dacă va exista majoritate, dacă va exista dorinţă, noi cu această propunere vom merge în discuţii”, a explicat Kelemen Hunor.

Prima Constituție a României după Revoluție a intrat în vigoare în noiembrie 1991 și a fost valabilă timp de 12 ani. În 2003, Constituția a fost revizuită după un referendum național și a intrat în vigoare în luna octombrie.

Aceea a fost ultima dată când Constituția României a fost modificată.

author avatar
Andrei Ștefan
1.152 afisari

17 COMENTARII

  1. Cine credeti ca insista schimbarea Constitutiei?
    Chiar UDMR.
    Daca presedintele va fi ales de Parlament, dupa ultimile alegeri, aliante contra naturii si contra Statului Roman, putem deduce ce presedinte vom avea.
    Sau se vor certa in Parlament, vreo juma’ de an, ducand la grave destabilizari politice.

    • Un Președinte ales de Parlament este influențat mai mult de membrii coaliției majoritare. Ce partid a fost aproape mereu la guvernare, având acel procent ultraminoritar, dar decisiv? 🍄

  2. URMEAZA ROCADA A LA PUTIN ! CIOLACU PRIM MIN SI CIUCA PRESEDINTELE TARII
    DEMOCRATIA RUSEASCA
    CENZURA SI DICTATURA VA ASTEAPTA ! INCEPUTUL A-L AVETI PE ZIARE.COM
    ZIARE.COM UN SITE DE COCALARI 2022-05-19 18:13 18:13:25
    ZIARE.COM UN SITE DE JIGODII ANALFABETE CE NU AU NIMIC COMUN CU JURNALISMUL !
    COPISTI , PLAGIATORI AGRAMATI , ESCROCI CE FAC DE RAS PRESA ROMANEASCA CE SI-AU CREAT CONTURI PE ZIARE.COM SI FAC COMENTARII ELOGIOASE SI SE PUNCTEAZA LA ARTICOLELE CE POSTEAZA IN PREALABIL ! GREATA SI SCARBA JURNALISMULUI ROMANESC
    ACEST SITE DE COCALARI IDIOTI TREBUIE DESFIINTAT

    CENZUREAZA SI INSULTA SI JIGNESC GRAV CITITORI SI CEI CE FAC COMENTARI CRITICE LA ARTICOLELE LOR DE ANALFABETI

  3. OK . Klaus Iohannis este marele Presedinte ce a dus Romania pe cele mai merete culmi ale EXPLOATARII SI INROBIRII romanilor din toate timpurile

    • Așa o fi, dar referendum nu prezintă interes pentru opozanți. În România, opoziția, protestul și revoluția se fac online.

  4. Înainte de toate, eliberați pe Werner din funcție, cu o suspendare, sasul este un impostor, care are maxim 5%din susținerea de alta dată, el nu mai reprezinta interesele țări și, a cetățeanului

  5. Va las sa ghiciti pentru cine se face toata chestia asta.Pentru cel ce vrea si este impus sa ne conduca multi ani de acum inainte.KWI.

  6. PNL mai du-te dracu, iar si UDMR cu tine, tradatorilor, putorilor, v-ati invatat la putere dar nu faceti nimic ti-ai dracu de handicapati

  7. O tara dezvoltata economic si social,fara coruptie, cu o justitie demna si impartiala,cu servicii de securitate devotate tarii,cu politicieni dedicati celor ce i-au ales etc.ar putea functiona si cu un presedinte ales de catre parlament.Ar fi ca un fel de monarh ales periodic.Dar,cum la noi toate cele enuntate mai inainte sunt exact pe invers…

  8. Punctul asta in constitutie nu poate fi schimbat. Apoi trebuie referendum iar voturi peste 70% din elector. A fost facut asa pt a nu schimba orice diliu constitutiunea.

  9. Ce ar insemna ca presedintele sa fie dat 30 de ani de Psd ca majoritar parlamentar? Un cescuta forevar un Putin de 25 de ani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger