China este pregătită să își extindă semnificativ rolul în politica europeană. Iar deciziile pe care Europa trebuie să le ia acum în ceea ce privește relațiile cu gigantul asiatic vor contribui în mare măsură la modelarea relațiilor transatlantice în următorul deceniu.
Pe măsură ce accesul Chinei la tehnologia americană și la baza sa de cercetare și dezvoltare (C&D) va fi din ce în ce mai restricționat, corporațiile europene vor deveni un obiectiv major.
În același timp, subliniază Politico, dependența Europei – și în special a Germaniei – de subcomponentele chinezești și de accesul pe piață a crescut până la un punct în care Beijingul are o influență de necontestat în relațiile cu guvernele europene.
Chiar înainte ca pandemia să lovească cu toată forța, fluxurile cumulate de investiții străine directe (ISD) dinspre Uniunea Europeană către China au ajuns la peste 140 de miliarde de euro, în timp ce, la momentul respectiv, ISD-urile chinezești în UE se ridicau la aproximativ 120 de miliarde de euro.
În 2022, investițiile UE în China au urcat cu un procent uimitor de 92,2 %, iar cele din Germania, în special, crescând cu 52,9 %.Aceste investiții vizează lanțuri de aprovizionare critice de care industria europeană are nevoie și este probabil să crească exponențial în anii următori.
De asemenea, investițiile chineze în Europa au acordat prioritate unei game largi de infrastructuri europene – în special porturi, aeroporturi, companii energetice, parcuri eoliene,telecomunicații.
Astfel, importanța din ce în ce mai mare a Chinei ca partener de afaceri pentru Europa va influența deciziile politice în cadrul blocului în următoarele două-trei decenii, punând prioritățile europene pe o traiectorie de coliziune cu obiectivele strategice ale SUA, care se vor concentra pe confruntarea cu China în domeniul economic, militar și, din ce în ce mai mult, în domeniul ideologic.
În prezent, oamenii de afaceri și analiștii văd uriașa piață chineză ca fiind indispensabilă pentru succesul economic al Europei. China are o poziție geografică favorabilă, fiind aproape de piețele emergente din Asia și de rutele maritime cheie. Este prima economie mondială în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, datorită deceniilor de creștere explozivă.
În timp ce dezbaterea actuală de la Washington se axează în principal pe războiul din Ucraina și, din ce în ce mai mult, pe măsura în care SUA ar trebui să ajute această țară împotriva Rusiei, China este deja o forță în Europa.
Ceea ce se întâmplă acum în Europa – nu doar în ceea ce privește rezultatul acestui război, ci și modul în care europenii își vor defini relațiile cu China în viitor – va influența relațiile transatlantice cu aliații cheie.
de aia a iesit scandalul cu 5G…americanii nu vor cu China iar europenii/Germania sunt cu China