AcasăPoliticaAcordul România-Ucraina pentru canalul Bâstroe, strict secret. Guvernul vorbește despre viitoare resurse...

Acordul România-Ucraina pentru canalul Bâstroe, strict secret. Guvernul vorbește despre viitoare resurse energetice

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, pus să semneze acordul cu Ucraina

Timp de 14 ani, ucrainenii s-au tot fofilat, eschivându-se de la semnarea unui acord cu România pentru canalul Bâstroe. Anul trecut, brusc, acordul s-a materializat, convenit de ambele părți, urmând acum să se și semneze. Ce prevede acest acord? Nimeni nu știe, deoarece Guvernul îl ține la secret. Tot ce am reușit să aflăm din Memorandumul însușit în ultima ședință a Executivului este că documentul ar facilita realizarea proiectelor majore necesare pentru asigurarea în perioada următoare a resurselor energetice!

În ședința de Guvern din data de 16 noiembrie 2022 a fost aprobat memorandumul cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontier. Subiectul era, bineînțeles, canalul Bâstroe. La acel moment acordul nu a fost dat publicității. În mod stupefiant, în ultima ședință de Guvern, de miercuri, același Memorandum, redactat identic cu cel din 16 noiembrie, apare în sumarul proiectelor de pe masa Executivului. La fel și acesta, fără includerea acordului în sine, un document extrem de important pentru toți cetățenii României. În mod și mai ciudat, Memorandumul a dispărut, la scurtă vreme de la publicare, de pe lista proiectelor de acte normative dezbătute în ședința de Guvern din 1 martie 2023. Faptul că Memorandumul a fost reintrodus pe masa Guvernului relevă clar că Acordul încă nu a fost încheiat, deși acesta ar fi trebuit să fie semnat încă de anul trecut de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dat fiind că Ministerul de Externe și-a declinat competența, împuternicind conducerea Ministerului Mediului cu dreptul de semnătură. În consecință, acordul secretizat de Guvern nu a intrat în vigoare pentru că nici românii și nici ucrainenii nu și-au pus parafa.

14 ani de amânări

Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo) a fost ratificată atât de România, cât și de Ucraina. În practica României, aplicarea prevederilor Convenției, dar și a deciziilor și recomandărilor adoptate de Conferința Părților la acest tratat internațional, a fost intens analizată în special în cadrul demersurilor pentru asigurarea respectării Convenției în ceea ce privește construirea, de către Ucraina, a unui canal de navigație pe brațele Bîstroe și Chilia ale Dunării, susține Guvernul. Cu ocazia celei de-a patra reuniuni a Părților la Convenția de la Espoo din 2008, la propunerea Comitetului de Implementare, Ucraina a fost invitată să inițieze negocieri cu toate statele vecine, în special cu România, pentru a încheia acorduri bilaterale. ”Autoritățile ucrainene au răspuns invitației printr-un demers pur formal, în încercarea de a soluționa cât mai repede investigația Comitetului cu privire la proiectul Bâstroe. România s-a opus acestui demers, arătând că nu dorește încheierea unui acord atât timp cât Ucraina încearcă, în continuare, să realizeze proiectul canalului de navigație din Delta Dunării”, se arată în Memorandum. Nici reuniunile următoare, din 2011 și din 2014 nu au avut vreo finalitate. Pentru a arăta disponibilitatea României de a încheia totuși un acord, în luna septembrie 2016 a fost transmis autorităților ucrainene un proiect de acord, la care Ucraina nu a avut nicio reacție, situația fiind consemnată la reuniunea ESPO din 2019.

E de bine, nu trebuie să-l și vedem

Cu ocazia ultimei reuniuni a Părților la Convenția de la Espoo, din luna decembrie 2020, Ucraina s-a angajat să renunțe la realizarea proiectului canalului navigabil de mare adâncime Dunăre – Marea Neagră și să aplice întocmai prevederile Convenției în eventualitatea realizării unui nou proiect asemănător, solicitându-se urgentarea încheierii unui acord. După mai multe ateliere de lucru, în septembrie 2022, a avut loc o reuniune la nivel de lucru în vederea finalizării proiectului de acord, la care partea ucraineană și-a exprimat acordul cu privire la ultima propunere de text avansată de partea română, iar autoritățile române au acceptat modificările formale propuse de partea ucraineană. ”La propunerea părții ucrainene, s-a acceptat înființarea unei Comisii comune de evaluare a impactului, care să sprijine autoritățile române și ucrainene. Semnarea și intrarea în vigoare a Acordului va reprezenta un model de cooperare ce va putea fi propus și celorlalte state vecine”, se mai precizează în Memorandum.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.852 afisari

36 COMENTARII

  1. De cand s a facut alianta asta iohann le a impus omerta ca uita ca e in democratie nu in al treilea reich acest individ nociv, a a bagat si udmristii astia tradatori sa infiga si ei un cutit in plus in spatele romanilor,asa sa le ajute Dumnezeu ca doar asa jura cand vin cocotati.

  2. Probabil ca tradarea in favoarea ocrainei e legata de tradarea in favoarea amerlociei, tinand cont de contextul razboiului.

  3. Nu ați mâncat usturoi și nici gura nu va putea,atenție mare ce a mâncat dulapul că nu arata bine deloc.

  4. Pápusaru’,sluga tradatoare de pseudo sas,ne trateaza cum meritam!
    Santem un popor ce a acceptat toata porcaria lui si a acolitilor sai fara sa cracnim,tot am acceptat!
    Acum platim ,si este doar inceputul!
    Din pácate santem egoísti,falsi,mincinosi, ne mancam unul pe altul .Acest criminal ,vanzator de neam,acest tradator a exploatat inactiunea noastra generalizata,doar atat!
    Santem o specie e masochisti,ca ne place ori nu,dar asta e realitatea!

    • Cum ”inacțiunea”? Nu au fost TFL-iștii în piață când a luat foc discoteca? Nu au fost tot ei cu piepturile (a se citi gleznele) dezvelite, boturile îmblănite și trotinetele din dotare să facă scandal pe Ord.13? Alea teme importante, nu Delta, nu scăderea nivelului de trai și creșterea prețurilor. Astea sunt brizbrizuri.

  5. Mutu de la Cotroceni si tradatorii din echipa cistigatoare ne-au vindut iar!

  6. Nazi-stii ukro-na-zi ai drog-atului piti-kot din Kievul azo-vist-bande-rist o sa aiba curand placerea de a primi ciup-erk-utza ato-mica, daca intra na-zis-tii de la az-ov in Transnistria !! Oricum, deja e numai chestiune de maxim 1-2 saptamani pana pierd si Bakhmut, dupa ce au reusit sa piarda si Soledar, asa ca aia e, mareata armata ukro-na-zi e cam dusa pe p-wu-la, de aia tot cere piti-kul zdre-anta de zdrel-inski tot felul de tankuri si avioane, fiindca nu mai are nimic din acestea !! Plus ca unul din marile secrete ale acestui razboi e faptul ca ko-kai-nom-anul de la Kiev a pierdut pana acum 1.5 milioane de soldati tam-piti si dro-gati, fiindca astia toti merg dro-gati inainte de lupta, altfel nu s-ar baga nici un sal-batic cat de cat normal la cap !! Bai zdr-elins-ki, da cu cateva rach-etutze si in Delta Dunarii, ami ales in tzi-g-ania aia de la Galati si Braila, si la tzi-ga-nii de acolo le zici ca celalalt a fost !! Ha ha ha 🙂 Bai zd-elin-ski, nu uita sloganul vostru ukro-na-zi: Skl-ava Ko-kai-na, bai ame-titule ag-itat 🙂 Ha ha ha 🙂

      • N-are dreptate! La ora actual dusmanul de moarte dovedit al Romaniei este (dezacord deliberat): Rusia, Ucraina, ucrainienii, Ungaria, ungurii, Bulgaria, bulgaria, partial Serbia, partial sarbii, Germania, Austria, Beneluxul, belgienii, olandezii si luxermburghezii, Tarile scandinave , muedezii, norvegienii, danezii, Canada, canadienii, SUA , o mare parte din americani, Israel, evreii, Tarile arabe, arabii, Turcia, turcii, Grecia, grecii, Italia, italienii, ti ganii, Raurile, Ramurile, Codrul, Muntii, Dunarea, posibil Marea Neagra si cel mai mare dusman dintre toti ai Romaniei sunt ROMANII!

  7. Parca-s toti clonati , astia de conduc , de la est la vest sau de la vest la est…cum vrei sa o iei . prostii la mijloc . Si China care face pace ! Ce e trist e ca tot Biden va iesi , Trump e loserul de serviciu .

  8. Am vazut eu tratatul. Scrie de bine cum ca ni se dau inapoi toate teritoriile ocupate samavolnic de rusnacii Kevieni: Nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Gurile Dunarii. Kievienii au sapat la Bâstroe in semn de pretuire pentru Romania, urmand sa ni-l ofere cu tot cu varsarea bratului Chilia in Marea Neagra.
    Tratate similare sunt pregatite si pentru Ungaria, Polonia si Slovacia. Rusia Moscovita isi va recapata Odesa, iar ce va ramane in jurul Kievului, va consitui cel de-al 51-lea stat SUA.

    • corect , se va face Moldova Mare si independenta, Transilvania independenta si Valahia independenta cu Bucurestiul si imprejurimile ti ga nesti district autonom de sine statator. Dobrogea va fi probabil al 53-lea stat SUA dupa ucraina si polonia pentru ca oricum sunt deja bazele muricane acolo

  9. „ca ni se dau inapoi toate teritoriile ocupate”
    sigur ca da peste ochi sau in gura depinde cum preferam

  10. Bai fiinta sovina, scarba
    Acum nu maiesti,, madiar”
    Cand erai in satul tau din Romania
    bolboroseai cuvinte ,erai plin de ura
    De ce ?Pentru ca ai ajuns cu 3%
    Sa iei decizii contra noastra ,a Romaniei?
    Pentru ca traiesti intr-o tara toleranta
    Care-ti permite sa-ti bati joc de ea
    Tancosule..ai grija,mai incet cu sovinismul
    Cu iredentismul ca odata fara instiintare
    Te lasam cu ai tai 3%,sa zaci in ura-ti neintemeiata !
    Ce te crezi bai boaita iredentista si sovina
    V-am facut toate poftele ,toate absurditatile
    Aveti mai multe drepturi decat noi cei de aici!
    Sa dea domnul dracu’ sa mai ridicati vocea si glasul
    O sa va scoatem din tara noastra cu parul si furcile
    Scarbelor!

  11. Daca te duci in Sovata si ceri un bilet la cinematograful acela insalubru ,boaita de la ghiseu nu-ti da bilet ca sa vorbesti in ,,madiara”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger