AcasăPoliticaAbrams și Leopard vor sparge armura lui Putin?

Abrams și Leopard vor sparge armura lui Putin?

Tabăra occidentală și-a luat  angajamentul de a furniza tancuri avansate și transportoare blindate armatei ucrainene. Ce înseamnă asta pentru Rusia și de ce este atât de evocatoare imaginea tancurilor pe câmpurile de luptă europene?

Printre promisiunile inițiale se numără tancurile germane Leopard 2, M1-A1 Abrams din SUA,  Challenger 2 din Marea Britanie și, posibil, Leclerc ale francezilor.

Având în vedere că sute de tancuri rusești din prima linie de front au fost distruse în primele luni ale războiului – majoritatea de rachete antitanc și drone sofisticate furnizate de susținătorii occidentali ai Ucrainei – președintele rus Vladimir Putin este disperat după blindate de luptă.O privire în istorie ne ajută să înțelegem de ce.

Câmpiile întinse din Europa Centrală și de Est au fost autostrăzi pentru forțele mecanizate în cea mai mare parte a secolului XX. Sub conducerea lui Hitler, armata nazistă a folosit tancuri pentru a lansa celebrul Blitzkrieg care a zdrobit Polonia, Olanda, Belgia și Franța în primele runde ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Panzerele germane au avut un efect letal în toată Europa de Est (inclusiv în Ucraina) și împotriva Uniunii Sovietice. Tancurile au constituit forța militară dominantă în întreaga Europă în memoria generațiilor mai în vârstă. Reapariția lor a zguduit fantome vechi, la Moscova și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

În ciuda bravadei lor în ceea ce privește angajamentele occidentale – tancurile NATO „vor arde ca toate celelalte”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului – nu există nicio îndoială că rușii sunt foarte neliniștiți. Și așa ar trebuie să fie: acum se confruntă cu un adversar pe măsură.

Trei avantaje cheie pentru Ucraina

În primul rând, decizia occidentului a furniza forțele blindate – chiar dacă după câteva săptămâni de dispute – este un semnal puternic de solidaritate transatlantică.

Moralul este o forță puternică și semnificativă pe un câmp de luptă. Putin a mizat greșit pe faptul că aliații vor ceda în fața penuriei de gaze naturale din Europa și a unor isterii filoruse.

Un al doilea element al capacității tancurilor este modul în care acestea oferă sprijin infanteriei. Profesioniștii militari au vorbit mult timp despre infanterie ca fiind „regina câmpului de luptă”, capabilă să se deplaseze în orice direcție ca pe o tablă de șah.

Dar pe un câmp de luptă modern, această manevră poate fi prea lentă fără  blindate. Aprovizionate cu tancuri pentru sprijin de foc mobil, alături de transportoare de trupe, forțele ucrainene ar trebui să fie capabile să se deplaseze rapid pe sutele de kilometri de linie de luptă din Donbas pentru a opri orice ofensivă rusă.

În cele din urmă, tancurile și transportoarele pot fi concentrate și folosite pentru a lovi în liniile de front rusești la momentul ales de ucraineni. Cu o putere suficientă, ar putea să se îndrepte spre coasta Mării Negre. Ar diviza forțele lui Putin, le-ar expune flancurile, le-ar complica nespus de mult logistica și le-ar izola în Crimeea.

Mai există un aspect: sosirea tancurilor cere imediat mai multe avioane de luptă, în special MIG-29 din epoca sovietică și F-16 americane.

Până în prezent, Occidentul s-a abținut de la furnizarea de avioane, dar această dezbatere se va încălzi în curând. În timp ce adăugarea tancurilor este crucială, puterea aeriană de luptă ar putea fi în cele din urmă decisivă.

Amintirile războiului cu tancuri încă bântuie Europa. Sosirea Abrams, Leopard  și Challenger în număr semnificativ ar trebui să devină coșmarul  lui Putin.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
558 afisari

23 COMENTARII

  1. O aiureala. Ce vor face 200 de tancuri, cât or fi ele de nemaipomenite fata de miile de tancuri rusești ?. Aşa au crezut si hitleriștii, ca cele 3-400 de tancuri Tiger vor spulbera tancurile rusești, la Kursk, o aruncătură de băț peste pârleaz, fata de Harkov, si au luat-o rău pe cocoașă. Si atunci raportul de tancuri nemțești fata de cele rusești era de numai 1 la 1.5. Ce te faci acum când acest raport este de 1 tanc Leopard 2 fata de 100 tancuri T, nu contează cifra, 72, 90, 14. Basca aceste tancuri beneficiază de protecție aeriana, vitala in acest tip de război, care ucrainenilor le lipsește cu desăvârșire. Nu degeaba cer si avioane. Apoi in spatele tancurilor vestice nu se afla mare brânză in ceea ce privește logistica de aprovizionare, mentenanță, rezerve de tancuri, din multe motive obiective. In schimb rușii le au pe toate la îndemână. Mari rezerve de tancuri, câteva mii, apoi aprovizionarea se face din depozitatele din apropiere, au toata infrastructura de întreținere-reparații la îndemână. Oare mersul de pana acum al războiului nu a generat nicio lecție ?. Unde sunt miile de tancuri, e adevărat T-uri, ale Ucrainei, existente acum un an si despre care nu se mai face vorbire ?. Oare nu au avut soarta tancurilor nemțești de la Kursk, 1943 ?, adică fier vechi?. Toata aceasta poveste nu este decât o acţiune de PR, pentru a mai lungi războiul, a face posibila testarea tancurilor vestice in confruntarea directa, pe câmpul de lupta cu cele rusești, Daca ies învingătoare va fi cea mai teribila reclama pentru aceste tancuri, rețetă sigura pentru a asigura marile comenzi de armament, in condiţiile in care situaţia va fi menținută tensionata. Mai sunt si alte motive, dar mă opresc aici.

    • Articolul e scris de Jacot. Nu te obosi sa contraargumentezi. El e platit de kazari si satanisti.

      • Bulgarii vor trimite un tir cu borcane cu muraturi. Babele rusoaice vor dobora avioane Suhov cu barcanul de muraturi.

    • mai omule, tu nu scapi neinjurat, mai mult ca sigur! ce ai cu bietul jelinski? lasa-l si pe el sa spere macar! vestul scapa de fier vechi, isi testeaza pe viu tehnica de lupta maiales ca ucrainienii sunt la indemana!

  2. La inceput au fost Javelinurile si Stingerele, apoi Bayraktar, s-au fasait, au venit m777 ,Cezarii, Krabii, Paladinii etc, sau fasait,au venit masinile blindate cu denumiri care mai de care ciudate de nici rusii nu mai stiau ce distrug , s-au fasait si alea, au venit NASAMS-urile si rusii bubuie mai rau in sistemele energetice, Himars etc , etc toate au fost facute de propaganda arme minune si se vede ce au fost de fapt. O sa vina si tancurile si F16 si totul va fi la fel daca nu mai rau. Intr-un articol anterior ai scris de „Dacă ar vrea cu adevărat, SUA și aliații occidentali ar umple Ucraina de armament și bani pentru a scoate Rusia din joc”, nu cumva asta au facut de au ajuns sa se planga ca stocurile de arme sunt la minimul posibil?Iar de armament si munitie sovietica trebuie sa cauti doar la colectionari ca restul au dus-o toata in Ucraina.Poate daca ar mai fi si ziaristi onesti care sa vada adevaratul dezastru si unde ne indreptam (si sa-i traga de maneci pe politicieni), Ucraina si pana la urma lumea s-ar salva de la dezastrul ce se apropie cu pasi mari. Poate…

    • Sorinel cel mititel iari te lansezi in retorici gratuite.
      Problema pusa de Raducu Jakota este bearca, a uitat sa mentioneze ca tancurile americane vin fara blindajul lor faimos din uraniu depletizat, ca nu cumva rusii sa-l descopere si sa-l recreeze. De asemenea si cu Leopardul care fara blindajul adecvat este bun ca Gardul.
      Uite asa Raducu isi bate joc de comentatorii de profesie, dandu-le problemele cu datele incomplete.
      Pe de alta parte e masochist, ii place sa fie injurat si canonizat de unii ca Sorin.

    • Foarte bine punctat. Mă bucur că mai sunt si oameni rationali ce pot face distinctia dintre propagandă si realitate .

  3. Pentru idiotii inutili de serviciu care mai pun botul la toate aberatiile si delirurile naziste din presa mainstream nazista a Occidentului ateu, decadent si kurkubeist, mai bine cititi pe chiazna punct ro, sau pe dan diaconu, o sa va explice el ce si cum e cu fraiereala cu cele 200 – 300 de tancuri de tinichea date ukro-na-zistilor criminali ai regimului azovist-banderist din Kiev !! NU o sa faca nimic cu ele, fiindca toata problema e in micile detalii ale diavolului, pe care insa presa mainstream nazista uita sa le zica la toti cobaii care stau cu botul deschis ca sa si-o ia in bot in fiecare zis, doar de asta s-au nascut respectivii tefelei scalvi, ca sa ajunga din 2020 niste cobai pampasi de 6.66 iepuroi 🙂 Vien WW3 nuclear, asa cum scris si in Cartea Apocalipsei, toata propaganda nazista e facuta in asa fel incat sa ii obisnuiasca pe cobaii tampiti ca e foarte bine sa moara toti pentru binele Deep State-ului amerlok, ca doar le-a zis clar si nazistul-sef Klaus Schwabb ca astia sunt cam prea multi, si cam trebuie rariti, numai asa un pic 🙂 Bai cobailor, speram chiar sa muriti cat mai multi, si cat mai repede, asa cum deja bine o faceti cam de fix 1 an, de cand -ati inceput sa va vaxxinati in cap ca niste vite, boi si animale din Ferma Animalelor din 1984 ce sunteti !! MUltumim, bai cobailor, ca v-ati oferit sa fiti cobai, dar vedeti ca in Iad o sa va fw-[uta dracii aia jucausi in gura, la propriu 🙂 Ha ha ha 🙂

  4. Se pisa Rusia pe tot armamentul pedofililor drogati si poponarilor criminali amerloci ,Rusia un popor de patrioti care isi iubesc tara ,bogata cu multa cultura si istorie si cu cele mai frumoase femei ,La gunoi cu nazistii ucraineni si NATO

    • Vezi,aici e adevarata problema!
      Ruznacii,si-au iubit tara,si continua !
      Au demonstrat acest lucru de-a lungul istoriei!
      Statul artificial , ucraina,doar a fost si o sa fie in continuaré nazist!

  5. Mai Jacota , SE INCINGE ATMOSFERA IN MAREA CHINEI !, MAREA RAFUIALA CU CHINA E FOARTE APROAPE ,AMERICANII DEJA ISI FAC COLCUSUL IN 4 BAZE FILIPINEZE SI CAUTA LOC PENTRU A 5 A. GRIJA AMERICANILOR PENTRU UCRAINA S-A IMUIAT !,AZI AMERICA II IMPINGE IN FATA PE CEI DIN TARILE NATO CA PE NISTE VASALI DE SACRIFICIU ,ASTA-I SUMMITUL DE LA KIEV !.
    UK ,DUPA BREXIT I S-AU IMUIAT GENUNCHII ,ECONOMIA E VARZA IAR ARMATA PAUZA !,VEZI ABIA MAI ARE 200 DE TANCURI !,CE SA DEA UCRAINEI SI CE SA-I RAMANA ?.
    CEILALTI NU SE INGESUIE CU ARMAMENT DECAT DIN CEL VECHI SAU DEFECT CARE TREBUIE REPARAT a se citi REVOPSIT !, MAI PUNETI DIFERENTELE DE CALIBRE INTRE TANCURI ,+ INSTRUCTIA SERVANTILOR + LOGISTICA PENTRU LIVRAREA MUNITIEI SI A VENIT VARA !.
    CAT PRIVESC AVIOANELE ,MAI PARDON , A RAMAS SUFICIENTA MUNITIE SI ARMAMENT DE ULTIMA GENERATIE IN AFGANISTAN SI SULIMENTAR IN UCRAINA CARE A LUAT CALEA RUSIEI ,CHINEI ,IRANULUI SI „PRIETENILOR ,PRIETENILOR AMERICANILOR „.
    RAZBOIUL MEDIATIC E PENTRU BABE SI ANALFABETII CARE SE UITA LA TV -unile PLATITE SA INSTITUIE HAOS,TEAMA, TERUARE .
    Cat ti-au dat de articol ?

  6. o vor sparge dar doar daca sunt in numar suficient de mare, cu echipaje experimentate si sustinute de arme combinate

  7. Pai la un moment dat erau 100 de T34 pe un singur Tiger la Kursk. Asta din cauza bombardamentelor anglo-americane a uzinelor germane, a latimii frontului, a greutatii de a gasi mana de lucru calificata, a greutatii aprovizionarii dar si a lipsei de munitie a facut posibila intoarcerea sortii razboiului.
    Asa si aci daca ai 300 de Leo si A1 si daca rusii aduc 1000 de T72, da or sa arda. Istoria se poate repeta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger